همه چیز در مورد امور مالی شرکتها
امور مالی شرکتی یکی از مهمترین بخشهای یک شرکت به شمار میرود. این امور به برنامهریزی، توسعه و کنترل ساختار سرمایه یک کسب و کار اشاره دارند. هدف امور مالی شرکتها افزایش ارزش و سود سازمانی است که از طریق تصمیمگیری بهینه در زمینه سرمایهگذاری، تامین مالی و همچنین سودآوری انجام میگیرد.
در واقع این بودجهبندیهای سرمایهای به منظور برآوردن نیازهای مالی یک کسب و کار جهت دستیابی به ساختار سرمایهای مطلوب تمرکز دارند. به عبارتی دیگر تامین مالی شرکتی را میتوان فرایندی دانست که برای به دست آوردن و مدیریت منابع مالی با هدف بهینهسازی رشد و ارزش یک شرکت برای سهامداران آن انجام میشود. این امور به دو صورت کلی انجام میشوند و رعایت اصول آن برای برپا ماندن یک کسب و کار ضروری است.
تامین مالی شرکتی چیست؟
امور مالی شرکتی، زیرشاخهای از امور مالی است که به نحوه رسیدگی شرکتها به تامین مالی، ساختار سرمایه، حسابداری و تصمیمات سرمایهگذاری میپردازد. امور مالی شرکتها اغلب با حداکثر رساندن ارزش سهامداران انجام میشود که این امر از طریق برنامهریزی مالی بلند مدت و کوتاه مدت و اجرای استراتژیهای مختلف قابل انجام است. همچنین فعالیتهای مالی شرکتها از بودجهبندی سرمایه تا ملاحظات مالیاتی را شامل میشود.
در تعریفی سادهتر امور مالی در شرکتها به این موضوع میپردازد که چگونه کسب و کارها، عملیات خود را به منظور به حداکثر رساندن سود و به حداقل رساندن هزینهها تامین میکنند. این با عملیات روزانه جریانهای نقدی یک کسب و کار و همچنین اهداف تامین مالی بلند مدت سروکار دارد. علاوه بر بودجهبندی سرمایه، امور مالی مربوط به شرکتها بر جریانهای نقدی، حسابداری، تهیه صورتهای مالی و مالیات نظارت میکند.
امور مالی در شرکتها چگونه انجام میشوند؟
امور مالی شرکتی بر تمایل به حداکثر رساندن سلامت مالی یک شرکت و سهامداران آن تاکید دارد. بخشهایی که تحت این شاخه مالی کار میکنند؛ عمدتا مدیریت فعالیتهای مالی یک شرکت را برعهده دارند. آنها تصمیماتی حیاتی در مورد بودجهریزی سازمانی، سرمایهگذاریها و تخصیص سرمایه میگیرند.
چنین تصمیماتی در امور مالی شرکتها شامل این است که آیا باید سرمایهگذاری پیشنهادی را دنبال کرد؟ آیا با سرمایهگذاری، حقوق صاحبان سهام، بدهی یا هر دو پرداخت میشود؟ همچنین تصمیماتی درباره دریافت کردن سود سهامهای مختلف شرکت در این بخش گرفته میشوند.
وظایف و اصول مالی شرکت
اصولی که روند امور مالی شرکت انجام میشود بر سه قسم سرمایهگذاری، تامین مالی و نقدینگی کوتاه مدت دلالت دارد.
سرمایه گذاری
وظایف مالی شرکت شامل سرمایهگذاری سرمایه و بهکارگیری سرمایه بلندمدت آن شرکت است. فرایند تصمیمگیری سرمایهگذاری اساسا به بودجهریزی سرمایهی مربوط میشود. از طریق بودجهریزی سرمایه، یک شرکت مخارج را شناسایی میکند، جریانهای نقدی آتی را از پروژههای سرمایهای پیشنهادی تخمین میزند، سرمایهگذاری برنامهریزی شده را با دیگر موارد مقایسه میکند و تصمیم میگیرد که کدام پروژهها را در بودجه سرمایه خود لحاظ کند.
سرمایهگذاری درست سرمایه شاید از مهمترین امور مالی شرکتها باشد که میتواند پیامدهای تجاری جدی برجای بگذارد. بودجهبندی سرمایه ضعیف میتواند موقعیت مالی شرکت را به خطر بیندازد. این امر ممکن است هم به دلیل افزایش هزینههای تامین مالی و هم به علت ظرفیت عملیاتی ناکافی اتفاق بیفتد.
تامین مالی
تامین مالی شرکت مسئولیت تامین سرمایه را در قالب بدهی یا حقوق صاحبان سهام را برعهده دارد. یک شرکت ممکن است از بانکهای تجاری و سایر واسطههای مالی وام بگیرد و یا از طریق بانکهای سرمایهگذاری اوراق بدهی را در بازار منتشر کند. همچنین ممکن است یک شرکت تصمیم بگیرد که سهام را به سرمایهگذاران سهام بفروشد؛ به خصوص زمانی که به سرمایه زیادی برای توسعه تجارت نیاز دارد. معمولا در این مواقع برای تصمیمگیری درست، اهمیت امور مالی شرکتها بیشتر دیده میشود.
تامین مالی سرمایه یک اقدام متعادلکننده از نظر تصمیمگیری در مورد مقادیر یا وزن نسبی، بین بدهی و حقوق صاحبان سهام است. داشتن بدهی بیش از حد، امکان دارد ریسک پیشفرض را افزایش دهد. همچنین تکیه زیاد به سرمایه میتواند منجر به کاهش درآمدها و سود سرمایهگذاران اولیه شود. در نهایت تامین مالی سرمایهای باید سرمایه موردنیاز را برای اجرای موارد سرمایهگذاری تامین کند.
نقدینگی کوتاه مدت
بخش امور مالی در شرکت، همچنین وظیفه مدیریت مالی کوتاه مدت را برعهده دارد. جایی که هدف اطمینان از وجود نقدینگی کافی برای انجام عملیات مستمر است. مدیریت مالی کوتاه مدت به داراییها و بدهیهای جاری یا سرمایه در حال گردش و جریانهای نقدی عملیاتی مربوط میشود.
امور مالی شرکتها باید بتواند تمام تعهدات فعلی خود را در زمان مقرر انجام دهد. این شامل داشتن داراییهای نقد جاری به اندازه کافی است که از ایجاد اختلال در شرکت جلوگیری میکند. مدیریت مالی کوتاه مدت ممکن است، شامل دریافت خطوط اعتباری اضافی یا انتشار اوراق تجاری به عنوان پشتیبان نقدینگی نیز باشد.
عناصر مرکزی در امور مالی شرکتها
حوزههای اصلی که امور مالی در شرکتها به آنها میپردازد؛ عناصر مرکزی این بخش هستند که با توجه به آنها این امور انجام میگیرد.
بودجهریزی سرمایهای
این فرایند، امکانپذیر بودن پیشنهادهای سرمایهگذاری را آشکار میکند و به انجام سرمایهگذاری در پروژههای سودآور یاری میرساند. به حداکثر رساندن رشد و سودآوری در کسب و کار به عنوان هدفی از بودجهریزی سرمایه تعریف میشود. تحلیلگران مالی برای این بخش، به سراغ گزینههای مختلف سرمایهگذاری میروند و آنها را بررسی میکنند. آنها در امور مالی شرکتها یک تحلیل مقایسهای از ارزش فعلی و آینده سرمایهگذاریها را با توجه به ریسک و بازده آنها در مورد اهداف سازمانی انجام میدهند و در نهایت تنها به مناسبترین پروژهها فرصت میدهند.
ساختار سرمایه
ساختار سرمایه، روش تامین مالی مورد استفاده توسط واحد تجاری را تعریف میکند. برای مثال، ساختار سرمایه ممکن است شامل سود انباشته، انصاف و بدهیها از دیدگاه سرمایهگذاران باشد. البته ترکیبی از بدهی یا حقوق صاحبان سهام در این ساختار جذاب نیست. در عوض آنها به دنبال ترکیبی متعادل از بدهی و تامین مالی سهام هستند. در نتیجه، تصمیم مالی مناسب، ترکیبی بهینه از انواع مختلف تامین مالی را ایجاد میکند و ارزش شرکت را افزایش میدهد.
سرمایه در گردش
سرمایه در گردش، مبلغی است که یک شرکت برای هزینههای روزانه در اختیار دارد. این معیاری برای سنجش نقدینگی، کارایی و سلامت امور مالی شرکتها است و با استفاده از یک فرمول ساده محاسبه میشود: «داراییهای جاری (حسابهای دریافتی، وجوه نقد، موجودی کالاهای ناتمام و مواد خام) منهای بدهیهای جاری (حسابهای پرداختنی، بدهیها در یک واحد همچون سال).»
مدیریت مالی کارآمد میتواند جریانهای نقدی کافی را تضمین کند و در راستای سیاستهای تجاری قدم بردارد. ازاینرو ترتیب نقدینگی حفظ میشود و سازمان میتواند آنها را از ورشکستگی نجات دهد.
تقسیم سود
شرکتهای دولتی باید نسبت به سهامداران خود پاسخگو باشند. در نتیجه، آنها اغلب تعجب میکنند که چه مقدار از سود تجاری باید به عنوان سود سهام توزیع شود. اگر آنها دوباره سرمایهگذاری کنند؛ سود انباشته به عنوان مازاد باید با این اعتقاد حمایت شود که این مبلغ باعث رشد کسب و کار خواهد شد. در عین حال، مقدار مشخصی از تقسیم سود نیز در امور مالی شرکتها ضروری است تا به سهامداران خود، خدمات بهتری ارائه دهند.
انواع امور مالی شرکتی
امور مالی در شرکتها به دو صورت تامین مالی سهام و تامین مالی بدهی انجام میگیرد.
تامین مالی سهام
شرکتها میتوانند منابع خود را از طریق انتشار سهام تامین کنند و یا از سود انباشته شده به دست آوردند. این تامین سرمایه به شکل عادی است که ترجیح داده میشود. یک شرکت میتواند سهام خود را با فروش خود در بورس اوراق بهادار یا از طریق باجه فروش، به فروش برساند. در مبادلاتی که ارزش سهام بیش از حد برآورد میشود؛ حق رأی سهامداران کاهش پیدا میکند و سهم سود آن را میکاهد.
تامین مالی بدهی
تامین مالی بدهی به تامین مالی مورد نیاز از طریق وام از موسسات مالی یا از طریق انتشار اوراق قرضه و غیره اشاره دارد. این نمونه از تامین مالی، هزینه پرداخت منظم بهره و بازپرداخت اصل را در پایان دوره تصدی وام جذب میکند. البته بدهی بیش از حد باعث ایجاد خطر در امور مالی شرکتها میشود و در صورت عدم پرداخت بدهی، ممکن است منجر به ورشکستگی شرکت مربوطه شود.
چرا امور مالی در شرکتها اهمیت دارد؟
هدف تامین مالی شرکتی، به دست آوردن منابع مالی و سرمایه از طریق منابع مناسب برای مدیریت فعالیتهای مالی روزانه و بلند مدت است. این استراتژی نحوه استفاده و مدیریت سرمایه یک شرکت را برای به حداکثر رساندن ارزشهای آن مشخص میکند. برنامهریزی بودجه و ساختارهای سرمایهای مناسب، برای متعادل کردن ریسک و سودآوری شرکتها ضروری است.
مدیریت یک شرکت، به ارزیابی جریانهای نقدی آتی ناشی از سرمایهگذاری میپردازد. آنها از طریق ابزارهای بودجهریزی سرمایهای، کمهزینهترین منابع مالی یا ترکیبی مناسب از بدهی و داراییها را در ساختار سرمایهای پیدا میکنند. همچنین برای نیازهای کوتاه مدت، نیازهای سرمایه در حال گردش را مورد توجه قرار میدهند.
ازاین رو، میتوان گفت که این استراتژیهای مربوط به امور مالی شرکتها، مفهوم تداوم فعالیت آن را تضمین میکنند. توجه به این برنامهریزیها مسیری را پایهریزی میکنند که یک کسب و کار در آینده قابل پیشبینی ورشکسته یا منحل نمیشود. همچنین به بهبود صورتهای مالی نیز کمک میکنند و ارزش سهام را به حداکثر میرسانند.
منابع:
پاسخها