10 هدف برای توسعه ویژگی‌های رهبری

این که شما بدانید آیا به عنوان یک رهبر متولد شده‌اید و یا به مرور زمان مهارت‌های رهبریتان را رشد داده‌اید، به شما کمک می‌کند همیشه فضایی برای رشد و توسعه رهبری خود پیدا کنید. یکی از روش‌هایی که به شما برای تبدیل‌شدن به یک رهبر بهتر کمک می‌کند، تعیین اهدافی در حوزه توسعه رهبری است. در ضمن، این اهداف باید در راستای بهبود نقاط ضعف و تقویت سبک رهبری شما باشند. در این مقاله، صاحبان کسب‌وکارهای کوچک، سرپرستان و مدیران با ۱۰ هدف برای توسعه ویژگی‌های رهبری آشنا می‌شوند.

10 هدف برای توسعه ویژگی‌های رهبری

 نکتۀ مهمی طی مصاحبه‌ای که با تعدادی از صاحبان کسب‌وکار و کارشناسان رهبری شده است تا برترین ویژگی‌ها را شناسایی شود که هر رهبری باید برای رسیدن به آنها تلاش کند، وجود دارد که قابلیت‌های رهبری که باید بر آنها متمرکز بود به سطح تخصص و مهارت خاص هر فردبستگی دارد.

1. شنوندۀ فعال باشید

یکی از ویژگی‎‌‌های برتر رهبران موفق، شنوندۀ فعال بودن است. یک رهبر کارآمد، فرهنگ ارتباطی صریحی را فراهم می‌کند و فعالانه صحبت‌های تیم خود را می‌شنود (از سطح پایه تا سطح ارشد). در هر گفت‌وگویی با هدف شنیدن دیدگاه‌های تیم خود صرف نظر از دریافت اطلاعات مثبت یا منفی حضور داشته باشید.

میشل هال‌دونکان، مدیرعامل موسسۀ enCourage Kids Foundation، در گفت‌وگو با رسانۀ Business News Daily گفت: «نشان دادن میل شما برای شنیدن باعث القای مفهوم اعتماد خواهد شد و افراد را تشویق می‌کند تا بیشتر صحبت کنند و افکار خود را به اشتراک بگذارند. بدیهی است که این اتفاق باعث بهره‌وری و پیشرفت در حرکت به سمت اهداف در هر دو زمینۀ فردی و سازمانی می‌شود.»

۲. بازخوردهای سازنده را در جهت رشد و پیشرفت، مطرح کنید

شرکت‌هایی که ارتباطات بهتری دارند و پیشرفت کارمندان را تقویت می‌کنند، با استفاده از بازخوردها این کار را انجام می‌دهند. به عنوان یک رهبر، شما می‌توانید تیم خود را با ارائۀ بازخوردهای سازنده‌ که به جای خطا بر پیشرفت متمرکز است در مسیر برتری هدایت کنید. ارائۀ بازخورد، مفهومی بیشتر از بررسی رفتار فردی است و زمانی که درست انجام شود می‌تواند به رشد و توسعه کمک کند. محیطی را خلق کنید که تیم شما در برابر بازخوردهای شما اعتماد به نفس داشته باشد.

جویی کلین، مدیرعامل و مؤسس Conscious Transformation، در این باره می‌گوید: «یاد بگیرید بازخوردها را طوری مطرح کنید که اقدامات مطلوب افراد،  تقویت و تایید شوند تا به انجام این اقدامات ادامه دهند. همچنین مجموعه مهارت‌هایی را توسعه دهید تا با مطرح کردن بازخوردهای بهینه، در یک نفر حس دلگرمی برای پیشرفت یا حس امید برای عملکرد بهتر ایجاد شود.»

3. برای رشد و تغییر، تطبیق‌پذیر باشید

به جای اینکه تصور کنید همه چیز را می‌دانید، برای تطبیق‌پذیر بودن هدف‌گذاری کنید و پذیرش یادگیری مفاهیم جدید را داشته باشید. پذیرش تغییرات، شما را در جایگاه بهتری برای مدیریت موفق شرکت خود قرار می‌دهد. این مسئله در زمان‌هایی مانند همه‌گیری ویروس کرونا اهمیت ویژه‌ای دارد زیرا ممکن است نیاز داشته باشید منابع و عملیات کسب‌وکار را تغییر دهید تا خود را با تغییر اقتصاد تطبیق دهید. روشنفکر بودن برای پذیرش فرصت‌های جدید و روش‌های جدید کسب‌وکار به شما و شرکت شما کمک خواهد کرد تا با گذر زمان در مسیر پیشرفت قرار بگیرید.

۴. هوش احساسی (هوش هیجانی یا هوش عاطفی) خود را تقویت کنید

رهبران موفق اغلب از هوش احساسی بالایی برخوردار هستند. پنج مؤلفۀ اصلی هوش هیجانی شامل خودآگاهی، خودتنظیمی، آگاهی اجتماعی، مهارت اجتماعی و انگیزه است. این ویژگی‌ها به فرایند تصمیم‌گیری، هدف‌گذاری و مدیریت اضطراب که عناصر کلیدی رهبری هستند کمک می‌کنند. اگرچه برخی از رهبران به طور ذاتی هوش هیجانی بالایی دارند، اما هوش هیجانی را می‌توان تقویت کرد. کلین مطرح کرده است که هر رهبری باید درک واضحی از هوش هیجانی داشته باشد و علاوه بر آن برای ارتقای ظرفیت هوش هیجانی خود برنامه‌ریزی کند.

۵. کارآمدتر باشید

از آنجایی که رهبران کسب‌وکار معمولا مسئولیت‌های متناقضی را مدیریت می‌کنند، مدیریت زمان امری حیاتی است. روش‌هایی را برای کارآمدتر شدن (در مسئولیت‌های فردی و همچنین کسب‌وکار) تعیین کنید و برای رسیدن به این اهداف تلاش کنید. همانطور که کارآمدی خود را تقویت می‌کنید، زمان بیشتری برای تقویت سایر مهارت‌ها و انجام دادن سایر کارها خواهید داشت.

6. تیم‌های پویا بسازید

بهترین سازمان‌ها، سازمان‌هایی متنوع و فراگیر شامل افرادی منحصربه‌فرد هستند. یک رهبر خوب، فعالانه بهترین کارمندان را برای یک شغل انتخاب می‌کند تا تیمی موفق و کامل بسازد.

کلین در این مورد گفته است که رهبران اغلب به استخدام افرادی تمایل دارند که بسیار شبیه خودشان هستند. اما بهتر است کسب‌وکارها تیمی منتخب با مجموعه مهارت‌هایی پویا داشته باشند تا پیشرفت کنند.

کلین: «رهبران کسب‌وکار باید عملکرد خوبی در ارزیابی افراد براساس نقش آنها در رسیدن به اهداف کسب‌وکار و همچنین تناسب فرهنگی آنها داشته باشند. هرچقدر تیم‌هایی که تشکیل می‌شوند جامع و منتخب باشند و توانایی برقراری ارتباط با یک‌دیگر را داشته باشند، بهتر است.»

۷. براساس یک الگو رهبری کنید

فرهنگ و اساس یک کسب‌وکار با رهبری آن شروع می‌شود. اگر شرکتی را می‌خواهید که ارتباطات آزاد و کار گروهی را ترویج دهد، باید آن مشخصه‌ها را مجسم کنید. درنتیجه اگر الگوی ضعیفی را تعیین کنید، کارمندان شما نیز به احتمال زیاد همان را دنبال خواهند کرد.

دنیل اسنو، مدیرعامل و بنیان‌گذار موسسۀ The Snow Agency، می‌گوید: «در این زمان به عنوان یک رهبر باید با فعالیت‌های شایان تقلید، رهبری کنید. باید براساس یک الگو رهبری کنید و تاثیراتی را که مشکلات و آشوب‌ها از نظر شخصی برای شما دارند شرح ندهید.»

۸. یک راهنما باشید

رهبران خوب، راهنما نیز هستند. تیم شما برای آموزش، مشاوره و راهنمایی به شما توجه می‌کنند بنابراین مشاورۀ کاربردی را در زمان هدف‌گذاری، اولویت قرار دهید. برنامۀ توسعه را طوری طراحی کنید که به اعضای تیم کمک کند تا هم از نظر فردی و هم در جایگاه کاری خود پیشرفت کنند.

الیزا نیمیچ، موسس و مدیر ارشد عملیاتی Tutor the People، مطرح کرده است که رهبران برتر با اعضای تیم خود ملاقات می‌کنند تا اهداف کاری آنها را بررسی کنند.

نیمیچ می‌گوید: «با آنها کار کنید و سپس به راه‌هایی فکر کنید که می‌توانند به اهدافشان برسند. بازخوردها را به صورت منظم با آنها مطرح کنید و اعلام کنید که بعد از جلسه در طول مسیر به آنها کمک می‌کنید. زمانی را با آنها برای شنیدن حرف‌هایشان و فرصت‌های جدید برای به چالش کشیدن آنها بگذرانید تا به آنها نشان دهید که به پیشرفت شخصی آنها اهمیت می‌دهید.»

۹. حس تقدیر، تصدیق و همدلی را به تیم خود نشان دهید

تمام رهبران بزرگ می‌دانند که بزرگ‌ترین دارایی هر کسب‌وکار، کارمندان آن هستند. تقدیر و سپاس‌گزاری خود را به ویژه در زمانی که تیم به نقطۀ عطف جدیدی می‌رسد، ابراز کنید. داشتن تیمی با کارمندان خوشنود می‌تواند بازدهی را افزایش داده و میزان تعدیل نیرو را کاهش دهد.

اسنو می‎گوید: «کارکنان خود را به صورت عمومی تصدیق کنید تا بدانند که مورد تقدیر و تشویق واقع شده‌اند. تایید کنید که کار آنها کوچک شمرده نمی‌شود و آنها سرمایۀ مهمی در شرکت شما هستند. جلسه‌ای در سطح کل شرکت برگزار کنید تا کارکنان بتوانند از کسانی که بین خودشان به هر روش ممکن به یک‌دیگر کمک می‌کنند یا کسانی که فراتر از انتظار کار می‌کنند، قدردانی کنند.»

۱۰. صادق، ساده و مسئولیت‌پذیر باشید

تمامی رهبران کسب‌وکار باید با تیم خود صادق و صریح رفتار کنند و همیشه مسئولیت اعمال خود را به عهده بگیرند. این قابلیت‌ها باعث ایجاد اعتماد بین مدیریت و کارکنان می‌شود. این مسئله در زمان ابهام و تردید، اهمیت ویژه‌ای دارد.

اسنو: «با اینکه مشکلات به طور واضحی می‌توانند هر صنعتی را چه خوب و چه بد تحت تاثیر قرار دهند، شما باید کارمندان خود را مطلع ساخته و در مورد برنامه‌های خود با آنها صادق باشید تا همه با نگرش شما هماهنگ باشند.»

منبع

بیشتر مطالعه کنید: خود رهبری (Self Leadership) چیست و محورهای اصلی آن کدامند؟

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *