5 اصل مهم برای هدایت رهبری تطبیقی در دنیا
به واسطه همهگیری Covid-19 رهبران به طور مداوم با بحرانهایی غیرقابل پیش بینی مواجه میشوند و به دلیل اطلاعات ناقصی که از منابع خبری همچون پزشکان دریافت میکنند، مدیریت شرایط به مراتب سختتر و مهمتر شده است و این نیازمند آرامش و آگاهی بیشتر در مورد این مسئله است. رهبران برای روبروشدن با بحران کووید 19 که جنبههای مختلف اقتصادی، پزشکی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آن تمامی کشورهای دنیا را در برگرفته است، نیازمند توجه به چهار فاکتور زیر هستند: رهبری تطبیقی
1. پیش بینی نیازها، تمایلات و گزینههای محتمل مرتبط به آینده
2. بیان نیازهای فوق به منظور ایجاد درک جمعی و دستیابی به حمایت جمعی برای اقدامات آتی
3. تطبیقپذیری بالا با شرایط به گونهای که یادگیری مداوم و تنظیم واکنشها ضروری باشد.
4. مسئولیتپذیری و واکنشدهی مناسب، همچون شفافیت زیاد در فرایندهای تصمیمگیری در برابر چالشها و بازخوردها
تمامی 4 فاکتور فوق برای واکنش موفقیتآمیزتر در کسبوکار با وجود بیماری همهگیر کووید 19 ضروری هستند. خوشبختانه اخیرا خبرهای خوبی از شرکتهای دارویی در زمینه تولید واکسن برای مقابله با این بیماری میشنویم که همگی نویدبخش اتمام سریعتر این بحران جهانی هستند.
در ادامه براساس تحقیقات و بررسیهای به دست آمده همچون مشاوره به مدیران دولتهای مختلف در زمان همهگیری کووید 19، راهنمایی به سیستمهای بهداشتی، مشاوره به کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه و…. ما به پنج اصل مهم و ضروری برای هدایت رهبری تلفیقی در دوران حاضر پیبردهایم. از جمله این 5 اصل مهم هدایت رهبری تلفیقی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. یادگیری و تطبیقهای خود را براساس شواهد مطمئن و موثق پیش ببرید
رهبری تطبیقی به معنای آن است که گروهها و سازمانها باید به صورت مستمر اقدامات خود را مشخص کرده، و متوجه باشند که باید خود را با شرایط فعلی سازگار کنند، و به یاد داشته باشند، این فرآیند پروسهای برای یادگیری واکنشهای احتمالی و نتایج آنها است. بدون شک این امر نیازمند فرآیندهای مشخصی برای تعیین بهترین گزینههای احتمالی به منظور اقداماتی همچون؛ جمع آوری، تفسیر و اقدام براساس شواهد، و همچنین تعریف مجموع اقدامات اساسی و اصلی برای تعیین موفقیت یا شکست، جمع آوری مداوم دادههای معتبر مرتبط به عملیات، و پی بردن به نحوه تاثیرگذاری تغییرات اعمال شده در دادهها و بررسی تاثیرات آنها در اقدامات انجام شده است.
تحقیقات مشخص کردهاند، قراردادن یادگیری و سازگاری اجتماعی در مركز واکنشها، از عناصر مهم مدیریت شیوع بیماریها در سالهای اخیر مخصوصا بیماری همچون بیماری ابولا در آفریقای غربی بوده است. آنالیز موفقیتآمیز شکست آبله نشانگر آن است که این موفقیت به دلیل فرآیندهای سازگاری و یادگیری استراتژیک، بیش از هر فاکتور دیگری، قابل اسناد بوده است.
فرایند یادگیری باید گشوده و متنوع باشد تا بتواند موثر واقع شود. به عنوان مثال، دولت آلمان نه تنها از متخصصان اپیدمیولوژیست و پزشکان بلکه از دانشمندان علومهای مختلف همچون علوم اجتماعی، فلسفه، تاریخ، خداشناسی و حقوق بهره برده است تا بتواند به شیوه ای ظریف و موثر دوران قرنطینه را کوتاه کند و باعث بازگشایی سریعتر جامعه به منظور حفظ سلامت روان مردم در کنار سلامت جسمشان شود.
2. تست اضطراب براساس نظریهها، فرضیهها و باورها
احتمالا میدانید که اغلب موسساتی همچون بانکها به طور مرتب برای اطمینان از قابلیت مقابله با بحرانهای سخت تحت آزمایش استرس قرار میگیرند، فرضیهها و گمانها راهنمای واکنشهای سازگارانه هستند و نیازمندند که به صورت تاملات دقیق و ظریفانه همچون شبیه سازی سناریوهای مختلف و محتمل آینده مورد بررسی قرار گیرند.
یکی از رویکردهای سیستماتیک و دقیق، برای برنامه ریزی سناریوی Covid-19 توسط گروه مشاوره بوستون ارائه شده است. این رویکرد شامل آن است که رهبران بتوانند از رویکردهای نظامی برای یادگیری استراتژیک، از شرکتهای حامی خود برای خلق مدلی یکپارچه و متحد “پیش بینی شده، هوشمند و واکنشی” کمک بگیرند تا بدین صورت بتوانند مدلی برای پشتیبانی در تصمیمگیریهای تجاری ایجاد کنند.
به واسطه این رویکرد، سناریوهای مختلفی برای بهرهوری در بخشهای خودرو، مد و کالاهای لوکس تهیه شده است. این سناریوها عدم قطعیت بحران در وضعیت بهداشت عمومی، تأثیر اقدامات دولتی، محیط اقتصادی گستردهتر و تقاضای ویژه مشاغل را پیشبینی کردهاند و از آنها به عنوان کنترلگر زمان واقعی و مبنای تصمیمگیری در رهبری تطبیقی استفاده کردهاند.
3. تصمیم گیری بر مبنای مشاوره و مشورت را سادهتر کنید.
چالش بزرگی که رهبران در ماههای اخیر با آن روبرو بودهاند، این است که دادههای مربوط به Covid-19 همواره در حال تغییر هستند و غالبا دادههای جدید مخالف دادههای قبلی است. این در حالی است که رهبران زمانی که احساس خطر کنند، به دنبال واکنشهای ریسکگریز و محافظهکارانه هستند، تا بدین صورت بتوانند میزان ایمنی موجود را به واسطه اهداف دقیق تعریف شده برای خود و همکارانشان / مردم و غیره تضمین کنند.
بنابراین، تصمیمگیرندگان نیازمندند درباره هر آنچه که مبتنی بر فرضیات و گمانهایشان است، شفافسازی کنند. آنها نیازمند آن هستند که توضیح دهند چه زمان و چه کاری باید انجام دهند؟ و چگونه باید تصمیمگیری کنند؟ و در صورت وجود هرگونه خطا و اشتباهی همچنان با اطمینان و باور در پروسه تصمیمگیری باقی بمانند.
موفقترین واکنشهای ملی را میتوان در کشورهای کره جنوبی، تایوان و آلمان؛ و کمترین ابتکارات در بین مردم کشورهایی همچون ویتنام و اتیوپی، و بیشترین تلاشهای محلی به کرالا در هند که از این دوران به عنوان کاتالیزوری برای تغییر پروسه خط مشی خود استفاده کرده اند و زیرکانه تر و هوشمندانهتر وارد عمل شدهاند، مشاهده کرد. همچنین، این واکنشها در سیستمهای مختلف (مراکز مراقبتهای بهداشتی، حملونقل عمومی و یا تامین انرژی) ادغام شدند، و منجر به ایجاد نتیجهای بیسابقه در سطوح مختلف برنامهریزی، اشتراکگذاری اطلاعات و هماهنگی و سازگاری شدهاند. رهبری تطبیقی
4. شفافیت، مشمولیت و مسئولیت پذیری را تقویت کنید.
در دوران همه گیری کووید 19 از مردم سراسر جهان خواسته شد تغییرات اساسی در نوع رفتار و سبک زندگی خود ایجاد کنند، که همه این موارد منجر به ایجاد هزینههای قابل توجهی برای جامعه، مشاغل و دولتها شد. به دلیل آن که میزان خطرات احتمالی بسیار شدید است، باید اطلاعات موجود را در زمان تصمیمگیریهای قبلی بررسی کرد و همچنین نیازمند ارزیابی مداوم واکنشها برای یادگیری بیشتر است. چنین ارزیابیهایی باید شامل ذی نفعانی مانند متخصصان تا مردم آسیب دیده باشند.
بهترین شکل از رهبری تطبیقی شامل رهبران کسب و کارها، سیاست گذاران و سازماندهندگان جامعه هستند. آنها به این نتیجه رسیدهاند که اشتباهات به صورت محتملانه ساخته میشوند و میتوان فعالانه از آنها برای شناسایی فرصتهای یادگیری مشترک استفاده کرد. به عنوان مثال، سرویس بهداشت ملی انگلستان گفتگویی دوستانه، صادقانه و چالش برانگیز درباره تعصباتی که در برخورد با بیماران سیاه پوست، اقلیتهای قومی و کارکنان مشابه در زمان Covid-19 وجود داشته است و درد و رنج زیادی را که بر مردم در این دوران متحمل شده بود، بازگو کرد. به همین منظور از آن به عنوان یکی از “اساسیترین و بنیادیترین موضوعات” شناخته شده در یکی از بزرگترین مراکز مراقبتهای بهداشتی جهان نام بردهاند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری در اروپا، از نظرات و فرآیندهای مشابه به منظور ارزیابی چگونگی تصمیمات بهداشت عمومی در نقاط مختلف حمایت کرده است. با توجه به این واقعیت که واکنش همهگیری کرونا به احتمال زیاد همچون یک ماراتن مشاهده میشود (نه دو سرعت)، ارزیابی هر اتفاقی که تاکنون رخ داده است، شناسایی اولویتهای استراتژیک و تبادل دروس آموخته شده امری ضروری و حیاتی است. این به معنای آن است که رهبران باید متعهد شوند تفکرات خود را در هر مرحله با روشی شفاف و صریح به اشتراک بگذارند، و معیاری برای نحوه تعامل با هیئت موسسان و سهامداران در طول فرآیند همه گیری کرونا ارائه دهند. علاوه بر آن، رهبران با در نظر گرفتن خطاپذیری خود به عنوان یک انسان میتوانند محیطی رک و صادق، از منظر روانشناختی ایمن و مطمئن و اعتماد متقابل و دو جانبه که برای واکنشهای تاثیرگذار در شرایط بحران ضروری است، ایجاد کنند.
5. اقدامات جمعی داشته باشید.
بحران Covid-19 فقط یک بحران بهداشت عمومی نیست، بلکه جنبههای مختلف دیگر زندگی همچون اقتصاد، اجتماع، فرهنگ و سیاست را هم در برگرفته است. در واقع این بحران یک “سیستم پیچیده” است، که نیازمند تغییر در رفتارها و انگیزهها و روابط بین گروهها و سازمانهای مختلف است. از این رو، نیاز است واکنشهای موثر با همکاری در بخشهای مختلف (صنایع و متخصصان و سطوح بین المللی، ملی و محلی) و جاه طلبی و آرزومندی (که قبلا تاثیرات آنها اثبات شده است) همراه باشد.
ممکن است اقدامات جمعی به صورت هماهنگ (به عنوان مثال در میان کسبوکارها) و مشارکت بین گروههای مختلف علاقهمند یا گفتگویی بین گروه بزرگی از سهامداران انجام شود. رهبری تطبیقی نقش پررنگی در مساعدت و یاری به شناساندن و تنظیم اهداف به اشتراک گذاشته شده و حوزه عملکردهای جمعی در سطوح مختلف عملکردها دارد. این تعاملات مناظرات را غنیتر کرده و مالکیت تصمیمات اجرایی را بهبود بخشیده و آنها را تقویت کرده است.
بعضی از مداخلات چندبخشی قابل توجه دربردارنده قابلیتهای گسترده عمومی، خصوصی و غیرانتفاعی هستند. به عنوان مثال، در انگلستان آگاهی عموم مردم از ظرفیتهای موجود مراقبتهای بخش خصوصی بهداشت ملی منجر گشته تختها و تجهیزات مورد نیاز استفاده عموم سریعا افزایش یابند تا مردم بتوانند با پرداخت هزینه از آنها بهره مند شوند. همچنین، جامعه مدنی و گروههای شهروندی هم نقش اساسی در بسیج رویکردهای فراگیر همهگیری کرونا، مخصوصا در محیطهای بامحدودیت منابع داشتهاند.
واکنشهای محلی متنوعی در قالب حمایت جامعه برای پشتیبانی از آسیب پذیرترین افراد در بوپال هند؛ قابلیت تولید مجدد به منظور فعالسازی PPE تولید محلی در سرتاسر ایالات متحده آمریکا، و تقویت رویکردهای “اقتصاد اجتماعی” برای بازسازی اقتصادهای ورشکته و ضعیف شده از منبع اصلی در کانادا تا بسیاری از کشورهای اروپایی ظاهر شدهاند.
کلام آخر
هر آنچه که ما به عنوان یک رهبر در این شرایط بحرانی انجام میدهیم، پس از سالها و در دهههای آینده بازتاب خود را نشان خواهند داد. پنج اصل مهم رهبری تطبیقی نه تنها برای هدایت واکنشهای فوری ضروریاند، بلکه برای شکلدادن به برنامههای بهبودیافته و مقاومت طولانی مدت ما حیاتی هستند. گرچه ممکن است آینده جمعی ما انسانها نامشخص و غیرقابل پیشبینی باشد، اما این عدم اطمینان با خلق خلاقیت برای ما انسانها همراه است.
پاسخها