چالشهای تطبیقی و فنی؛ تعریف و تفاوت آنها
سازمانها و مؤسسات در تمامی صنایع با چالشهای تطبیقی و فنی مواجهاند که اغلب به تغییرات تطبیقی یا فنی برای رسیدگی به آن و مشکلاتی که ایجاد شده است نیاز دارند. «تغییر تطبیقی» و «تغییر فنی» اصطلاحاتی هستند که راهحلهای مرتبط با انواع مختلف موقعیتها را توصیف میکنند. آشنایی با این دو نوع تغییر (تطبیقی و فنی) میتواند به شما کمک کند تا راهحلهای مؤثرتری را ارائه و اجرا کنید. در این مقاله ما به چالشهای تطبیقی و فنی میپردازیم، اصطلاحاتِ «تغییرات تطبیقی» و «تغییرات فنی» را تعریف میکنیم، تفاوتهای کلیدی بین این دو را بیان میکنیم و نمونههایی از هر کدام از چالشهای تطبیقی و فنی را ارائه میکنیم.
تغییر فنی چیست؟
تغییرات فنی تغییراتی هستند که در پاسخ به مسائل یا چالشهای تعریفشده، ایجاد میشوند. این راهحلها نسبتاً بیدردسر هستند و راهبران یا کارشناسان یک سازمان معمولاً میتوانند بدون مشورت با بقیهی اعضای شرکت این راهحلها را به کار ببندند. به عنوان مثال، اگر اینترنت در یک بخش از آپارتمان محل کار قطع شود، با مشکلی ساده طرفیم که راهحلی ساده دارد. برای مثال برای رفع این مشکل، مدیران محل کار در آن بخش از آپارتمان ممکن است با یک تکنسین شبکهی اینترنت تماس بگیرند تا مشکل را حل کنند.
راهبران شرکت میتوانند تغییرات فنی را در بازهی زمانی کوتاهی اعمال کنند و بقیهی کارکنان به آسانی پذیرای تغییرات ایجاد شده خواهند بود.
تغییر تطبیقی چیست؟َ
تغییرات تطبیقی به تغییراتی اشاره دارد که برای رسیدگی به چالشها یا مسائل مبهمتر باید به کار بسته شوند. تغییرات تطبیقی اغلب ناشی از چالشهای پیچیدهای هستند که شناسایی آنها دشوار است و اغلب راهحل سرراستی برای حل آنها در دسترس نیست. تعیین راهحلهای بالقوهی بلندمدت برای چالشهای پیچیده ممکن است نیازمند به کار بستن رویکردها و شیوههای جدید باشد. تغییرات تطبیقی معمولاً نیازمند تلاش جمعی و تغییرات فرهنگی در ارزشها، باورها، نگرشها و رویکردها است. اجرای کامل تغییرات تطبیقی به احتمال زیاد به طول میانجامد و به یک فرآیند مستمر استراتژیک و متفکرانه، یادگیری پیوسته و حمایت جمعی دیگر کارکنان نیازمند است.
تفاوتهای کلیدی بین تغییرات تطبیقی در برابر تغییرات فنی
زمانی که از چالشهای تطبیقی و فنی صحبت میکنیم، باید بدانیم چندین تفاوت کلیدی بین تغییرات تطبیقی و فنی وجود دارد. درک این تفاوتها میتواند به شما کمک کند تا به درستی با چالشها برخورد کنید. در اینجا چند تفاوت کلیدی بین تغییرات تطبیقی و فنی فهرست شدهاند:
شرایطی که نیاز به تغییر دارد
شناسایی چالشهایی که پیچیده هستند و راهحل مشخصی ندارند، دشوار است. این چالشها معمولاً نیاز به تغییر تطبیقی دارند. مسائل سیستمی اغلب نیاز به تغییرات تطبیقی دارند چرا که راهبران در ارتباط با آنها عوامل متعددی را باید مد نظر داشته باشند. از سوی دیگر، تغییرات فنی تنها در پاسخ به یک مشکل یا مسئله مشخص و تعریف شده اعمال میشوند. این نوع مشکلات حتی ممکن است یک پروتکل تعریف شده برای مواجهه با خود داشته باشد که خود یکی از انواع تغییرات فنی محسوب میشود.
افرادی که تغییر را ایجاد می کنند
یکی دیگر از موارد متفاوت در مورد چالشهای تطبیقی و فنی افراد دخیل در چالشها هستند. تغییرات تطبیقی مستلزم مشارکت کل گروه است، در حالی که در مورد تغییرات فنی این کارشناسان، مقامات و راهبران هستند که میتوانند به تنهایی تصمیمات اجرایی را بگیرند.
زمان لازم برای اجرای تغییرات
راهبران تغییرات تطبیقی را در یک دورهی طولانی مدت اجرا میکنند، در حالیکه تغییرات فنی به سرعت قابل اجرا خواهند بود. چالشهای تطبیقی معمولاً مستلزم تغییرات چند مرحلهای هستند که میتواند شامل بازتعریف مجدد هویت سازمان یا تجدید ساختار شیوهها و رویهها باشد.
پاسخ به تغییر
کارکنان عموماً پذیرای تغییرات فنی هستند زیرا ضرورت به کار بستن راهحلها را تشخیص میدهند و میدانند که راهبران میتوانند به راحتی این تغییر را اجرا کنند. تغییرات تطبیقی اغلب به توجه بیشتری برای اجرا و پذیرش نیاز دارند، زیرا نیازمند تلاش همه افراد سازمان برای ایجاد تغییر هستند.
بیشتر بخوانید: مدیریت تغییر | راهنمای بقای رهبران
تفکیکپذیری
برای پرداختن به چالشهای تطبیقی اغلب نیاز است که یک بازنگری سیستمی انجام شود. چرا که یک راهحل منحصر به فرد و هدفمند چالشهای تطبیقی را حل نمیکند. در عوض، چالشهای تطبیقی نیازمند اقدام جمعی، یادگیری مستمر و آزمایش هستند تا بهترین راهحلها را بتوانند ارائه کنند. اما راهبران و کارشناسان به راحتی میتوانند چالشهای فنی را خودشان حل کنند.
نتایج
تغییرات تطبیقی نتایج بلندمدت و پایداری را در مقایسه با تغییرات فنی ایجاد میکنند. وقتی راهبران تغییرات تطبیقی را اعمال میکنند، وضعیت به حالت قبل باز نمیگردد. از طریق یادگیری مداوم و تغییر تدریجی در عادات، نگرشها و شیوهها، تغییرات تطبیقی میتوانند منجر به نتایجی شوند که به طور قابل توجهی نحوه عملکرد سازمان را بهبود میبخشد. با این حال، زمانی که یک سازمان به یک چالش فنی میپردازد، وضعیت بهطور معمول دوباره به حالت قبل باز میگردد.
نمونههایی از تغییرات تطبیقی و فنی
برای درک بهتر چالشهای تطبیقی و فنی، در اینجا دو مثال از هر کدام آورده شده است:
نمونهای از تغییر تطبیقی: هیئت مدیرهی مدرسه
یک ارزیابی منطقهای مشخص میکند که دانشآموزان یک دبیرستان در مقایسه با سایر مدارس منطقه خود عملکرد ضعیفی دارند. هیئت مدیره مدرسه راههایی را برای بهبود عملکرد جمعیت دانشآموزی طراحی میکند و تصمیم میگیرد منابع هر کلاسی را با بهروزترین فناوری کلاس درسی جایگزین کند. این یک تغییر تطبیقی است زیرا هم برای معلمان و هم برای دانشآموزان روش جدیدی برای انجام کارها را ارائه میدهد. درک نحوهی استفادهی مؤثر از ابزارهای جدید زمانبر است. با این حال، هنگامی که معلمان رویکردهای آموزشی خود را با ابزارهای جدید بازسازی کردند، متوجه میشدند که عملکرد تحصیلی دانش آموزان بهبود مییابد.
مثالی از تغییر تطبیقی: عملکرد کارکنان
تیم راهبری یک شرکت متوجه کاهش مداوم کیفیت کار کارکنان خود میشود. تلاشهای پیشین آنها برای رسیدگی به این موضوع ناموفق بوده است، زیرا نتوانستهاند دلایل اصلی این کاهش کیفیت در کار کارکنان را به درستی تعیین کنند. این وضعیت بیانگر یک چالش تطبیقی است، زیرا به یادگیری، تأمل و بررسی برای به دستآوردن درک کامل از مشکل نیاز دارد. پس از این دورهی تأمل و بررسی، راهبری تصمیم میگیرد تا با ایجاد تیمهایی برای تسهیل همکاری، جریان کار فعلی را بازسازی کند.
از آنجایی که کارمندان پیش از این بهطور مستقل کار میکردند، مجبور بودن به کار با همکاران، یک رویکرد جایگزین است. پس از یک دوره یادگیری کار با یکدیگر، مدیریت متوجه میشود با کار مشترک است، مسئولیت پذیری کارکنان نیز افزایش پیدا میکند که همین مساله عملکرد کلی کارکنان را بهبود میبخشد.
مثال تغییر فنی: درمان پزشکی
بیمار با پای شکسته وارد اورژانس میشود. یک پروتکل استاندارد و راهحل شناخته شده برای رسیدگی به این مشکل وجود دارد. متخصصان آموزش دیده در این شرایط – جراحان ارتوپد، پزشکان اورژانس، دستیاران پزشک و پرستاران – میدانند که برای رفع این مشکل باید چه اقداماتی را انجام دهند. این وضعیت بیانگر یک چالش فنی است. تغییر فنی در این وضعیت بسته به شدت آسیب جراحی، گچ گرفتن یا هر دو است. تغییر فنی نسبتا کوتاه مدت است و در نهایت بیمار به حالت قبل از حادثه باز میگردد.
مثال تغییر فنی: قطع برق
یک مرکز مدیریت زباله دچار قطعی برق میشود. مدیر سایت از پروتکل تعیین شده پیروی میکند تا در حالیکه یک متخصص برای ارزیابی وضعیت میآید، مولد پشتیبان را روشن کند. این تغییر فنی یک راهحل فوری و از پیش تعیین شده ارائه میدهد و زمانی که متخصص ژنراتور اصلی را تعمیر میکند، عملیات در تاسیسات به حالت عادی باز میگردد.
پاسخها