در زمانی که هیچ پاسخی در خصوص خسارتهای مالی و مدت همهگیری جهانی کرونا نداشته باشیم، غیرممکن است ارزیابی کاملی از تاثیر کرونا بر اقتصاد جهانی و تجارت بینالملل داشته باشیم.
گرچه در آغاز، انتظار میرفت همهگیری جهانی کرونا تاثیر کوتاه مدتی بر زنجیرههای تامین داشته باشد، اکنون بر این موضوع واقفیم که کاهش رشد اقتصادی بلندمدت منجر به مسایل پیچیدهتری در میانمدت و درازمدت برای زنجیرههای تامین در آسیا و مناطق دیگر خواهد شد.
پیش از این، وقفههایی در زنجیرههای تامین حوزههایی غیر از سلامت و دارو شروع به ظهور نمود و انتظار میرود تا تاثیرهای همهگیری جهانی در تعداد رو به افزایشی از کشورها تداوم یابد.
اکنون میتوانیم چهار مساله مالی ناشی از عدم قطعیت، نوسانپذیری و فرار سرمایه را که با همهگیری جهانی کرونا افزایش یافته است، مورد تاکید قرار دهیم.
بنا به اظهارات فابریزیو اوپرتی و مائوریسیو مسکیتا موریرا از بانک توسعه اینترآمریکن، برخی از اقدامات مالی اولیه در پاسخگویی به مباحث تجاری ناشی از ویروس کرونا به شرح ذیل میباشد:
استثنای تعرفهای برای واردات ملزومات پزشکی وجود نداشت، اما تعرفه موقت منحصراً برای ملزومات و کالاهایی که به وسیله موسسات دولتی خریداری شده بود، وجود داشت.
آمریکا و انگلیس: به زودی گفتگوهای خود را در زمینه تجارت آغاز خواهند کرد، با این وجود باید زمان آن را تعیین کنند.
آمریکا و چین: نتوانستند راهی برای پیشرفت مذاکرات در مرحله اول توافق تجاری خود پیدا کنند و هنوز مشخص نشده که ایراد از همهگیری جهانی است یا از بیمیلی به بازبینی این بحث است.
آمریکا و اتحادیه اروپا: شواهدی وجود ندارد که این مناطق در حال توافق متقابل هستند و تا زمانی که هیات داوری سازمان تجارت جهانی رای خود را مبنی بر میزان تعرفههای که اتحادیه اروپا میتواند بر واردات کالا از آمریکا وضع کند اعلام ننموده، این امر میسر نخواهد شد.
انگلیس و اتحادیه اروپا: دور دوم مذاکرات بر سر برگزیت که برای مارس2020، زمانبندی شده بود، لغو گردید. زمان جدیدی برای از سرگیری مذاکرات تعیین نشد.
آمریکا، کانادا و مکزیک: یکم جولای، اولین زمان مناسب جهت اجرای توافق بین این کشورها است.
کووید-19، بیشترین تاثیر خود را در صنایع مکزیک، بهویژه صنایع خودروسازی، الکترونیک، هوافضا، لوازم خانگی و صنایع فولاد گذاشته است، به این خاطر که صنایع اشاره شده به واردات کالاها جهت مونتاژ یا تبدیل و یا صادرات کالاهای نهایی احتیاج دارند.
گرچه اعلام گردید که بنادر اقیانوس آرام و مانزانیلو بسته میباشند، حقیقت این است که درهای هیچکدام از گمرکهای بنادر مکزیک، برای واردات از آسیا بسته نیست. گرچه در عمل، عملیات تدارکات پیچیده تر میمیباشد و تاخیرهایی وجود دارد.
پیشنهاد میکنیم برای واردات کالاها تنها به یک روش معمول ساده بسنده نکنید، زیرا حمل ونقل کانتینری از راه دریایی به شدت صدمه دیده است.
در عین حال، مکزیک ممنوعیتی برای سفر بین المللی غیرضروری (تجاری) را به ایالت امریکا و برعکس وضع نموده است. حتی زمانی که این محدودیت هدف تاثیر بر تجارت کالاها را ندارد، این باور تاثیر خفیف مستقیمی بر سفر و بر صادرات تخصصی خدمات دارد و همچنین به صورت موازی بر حمل دریایی تاثیرگذار است، زیرا هواپیماهای مسافربری به طور عادی حجم وسیعی از بار را جابهجا میکنند.
واردات و صادرات در زمان کرونا با زیانهای شدید مواجه است، در نتیجه دولتها باید اقدامات موثری برای کاهش تاثیر بر اقتصاد و جوامع خود به کار ببرند. سازمانهای مختلف به شرکتها توصیه کردهاند تا حمل و نقل خود به وسیله شرکتهای ترابری را کنترل کنند و برنامهریزی جهت سلب مسئولیت از عرضهکنندگان داشته باشند و به دنبال پیداکردن بهترین روشهای ممکن باشند.