نیاز به تابآوری در سازمانها و شرکتها
نیاز به تابآوری در سازمانها و شرکتها، موضوعی است که امروزه به دلیل وقوع انقلاب صنعتی چهارم، بیش از پیش مورد توجه مدیران و رهبران قرار گرفته است. ما در این مقاله از سایت مککینزی نگاهی به اهمیت این موضوع خواهیم انداخت و مقالههای مرتیط به این موضوع را به شما معرفی خواهیم کرد.
در اینجا به مواردی که سازمانها و شرکتهای موفق و پیشرو برای آینده کسبوکار خود به آن نیازمند هستند، اشاره میکنیم. بزرگان بسیاری همچون مک کینزی (McKinsey)، کتی جورج (Katy George) و دیگران درباره اهمیت تابآوری و انعطافپذیری سازمانها بحث کردهاند. با این مقاله همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در خصوص تابآوری و افزایش انعطافپذیری سازمانها و شرکتها در دوران همهگیری ویروس کرونا و پس از آن به دست آورید.
همهگیری جهانی ویروس کووید ۱۹ انعطافپذیری و تابآوری شرکتها را تحت تاثیر قرار داده است. کنار آمدن با تغییرات بزرگی که به واسطه ویروس COVID-19 رخ داده باعث شده شرکتها و سازمانهای بزرگ و کوچک با انواع مختلف کسبوکارها اقدام به کار از راه دور کنند و با آن سازگاری پیدا نمایند. در ضمن، فضاهای کاری فیزیکی و نحوه تامین تدارکات و شبکههای مختلف سازمانی نیز با تغییراتی مواجه شده است.
همچنین، روشهای عملیاتی و اجرایی مقابله با خطرات و آثار ویروس کووید ۱۹ هم تغییر یافتهاند. در ضمن، پیامدها و نتایج به وجود آمده به واسطه ویروس کووید ۱۹ فراوان بوده است. براساس، بررسیها و مطالعات انجام گرفته ارتباط مستقیمی بین کارآیی عملیاتی و رفاه اقتصادی وجود دارد. اما حالا چه اتفاقی برای شرکتهای کوچک و بزرگ میافتد؟ واقعیت این است که پیشبینی رخدادها و صدمات به وقوع پیوسته در عرصه زنجیره تامین معمولا غیرممکن است. براساس، تحقیقات انجام گرفته توسط McKinsey، شرکتها گزارش دادهاند، که هر 3.7 سال یک بار وقایعی منجر به ایجاد ضررهای تقریبا 45 درصدی EBITDA در طول یک دهه میشود.
در مقابل، خبر نویدبخش این است که سازمانها میتوانند در برابر خطرات و ریسکهایی همچون همهگیری ویروس کرونا محافظت شده عمل کنند. به این ترتیب، تغییری در میزان تولید و بهرهوری اقتصادی آنها رخ نخواهد داد و چه بسا گاها با افزایش بهرهوری و تولید مواجه شوند. شرکتها و سازمانهای موفق امروز و سالهای آتی اقدام به طراحی مجدد عملیاتهای اجرایی و زنجیرههای تامین خود برای محافظت در برابر خطرات بزرگتر و حادتر میکنند.
کیتی جورج (Katy George)، شریک ارشد McKinsey & Company میگوید: «نیاز به بصیرت و دیدن هر دو عرصه تقاضا و عرضه، سازمانها را قادر میسازد تا بتوانند در مقابل ضررها با حداقل تاثیرات بر بهرهوری و تولید خود به سمت بازدهی بهتر و بیشتر پیش روند.»
امروزه شرکتها وسازمانهای پیشرو و موفق با استفاده از سه روش، انعطافپذیری و تابآوری خود را افزایش میدهند:
- بازبینی پایگاه عرضه و ردپای داراییهای جهانی شرکتها
- پیشروی و حرکت به سمت دیجیتالی شدن عملیاتهای اجرایی شرکت
- تبدیل مدلهای تجاری با هدف دستیابی به سرعت عملیاتی چند منظوره
سازمانها و شرکتهایی که مورد بررسی و گفتگو قرار گرفتهاند، میدانند که تابآوری و انعطافپذیری آنها فقط مختص برخورد با مسائل و چالشهای امروزی نیست. بلکه آنها این طرز تفکر و فرهنگ را با فناوری و ابزارهای دیجیتالی تقویت میکنند تا بتوانند برای آینده و تغییراتی که به همراه آن به وجود میآیند، آماده شوند. تعریف اصطلاح از انعطافپذیری و تابآوری به توانایی بازیابی و رفع مشکلات در سریعترین زمان ممکن در شرکتها و سازمانها امروزه بیش از گذشته به کار گرفته میشود.
در واقع، سازمانها متوجه این مسئله شدهاند که اکنون زمان توقف نیست. بلکه آنها میدانند اکنون زمان تصور مجدد زنجیرههای تامین، تطبیق و سازگاری ایدههای قدیمی با کارایی، رشد و انعطافپذیری بیشتر است.
بازبینی در ردپای داراییهای جهان
یکی از پیامدهای قابل توجه بیماری همه گیر کرونا این است که زنجیره ارزش محصولات بیش از گذشته سازماندهی شده است. به همین علت، داراییهای شبکه متحد و یکپارچه در سطح جهان و زنجیرههای تامین اغلب باعث تسریع روند شکست میشوند. بحران سلامتی که در حال حاضر همه کشورها را درگیر خود کرده است، باعث شده شرکتها درباره گزینههای خرید و فروش خود تجدید نظر کنند تا بتوانند با انعطافپذیری بیشتری به تامین منابع خود بپردازند.
جورج (George) میگوید: «این رویکرد ( استفاده از فناوریهای دیجیتالی و تحلیلی جدید) باعث افزایش امنیت عرضه و کاهش هزینهها شده است. البته در نهایت، حوزه تولید افزایش پیدا کرده و متناسب با آن عرصه تقاضا نیز افزایش پیدا میکند. همچنین، شرکتها و سازمانها دقیقتر تامینکنندگان خود را در زنجیره ارزشهایشان بررسی میکنند تا بتوانند درک بهتری از ردپای تولید و ثبات مالی آنها داشته باشند.» در نظرسنجی اخیر McKinsey دو سوم پاسخدهندگان از تامینکنندگان اصلی خود سوال کردهاند که آیا آنها برنامهای برای تداوم تجارت خود در دست اجرا دارند یا خیر؟
تابآوری و انعطافپذیری یک خصوصیت درونی است، اما برنامهها و استراتژیهایی که از آن حمایت میکنند، میتوانند سطح وسیعتری را دربربگیرند. امانوئل فابر (Emmanuel Faber) مدیرعامل شرکت دانون (Danone) شرکت غذا و نوشیدنی فرانسوی، میگوید: «شرکت ما خود را متعهد کرده است، فعالیتهایش را در راستای سلامت مصرفکنندگان و کره زمین پیش ببرد.»
در سال 2019، این شرکت ماموریت تشکیل اتحاد موقتی به همراه 20 شرکت پیشرو در حوزه غذا و کشاورزی را برعهده گرفت. هدف از این ماموریت افزایش پایداری صنعت لبنیات جهانی به کمک پرورشدهندگان لبنی با استفاده از شیوههای تحولیافته در عرصه کشاورزی بوده است.
فابر (Faber) میگوید: «تمرکز بر شیوههای کشاورزی احیاکننده و تحولیافته، اطمینان از سالم بودن خاک، صرفهجویی در میزان آب باعث افزایش اطمینان از انتقال مزرعه به نسل بعدی و درآمد پایدار برای کشاورزان میشود.» وی همچنین میافزاید: «از طریق ادغام کشاورزی احیاکننده در زنجیرههای تامین اعضای این اتحاد موقتی به پیشرفت در بهبود خاک و لبنیات دست یافتهایم. به این ترتیب، توانستیم اکوسیستم محلی و جهانی را بهبود بخشیم.»
فابر در ادامه میگوید: «نتایج حاصل از عملیات انجام گرفته باعث انعطافپذیری بیشتر، استفاده از شیوههای احیاکننده در وضعیت تغذیه مردم و ارتقای ظرفیت ذخیره آب در خاک شده است. در کل، نتیجه این عملیات اجرایی بهبود وضعیت کشاورزان در آینده است.»
حرکت سریع به سمت دیجیتالسازی عملیات اجرایی
یکی از روشهای اصلی تشخیص خطرات و پیشبینی مشکلات آتی و ارائه راهحل مناسب برای آنها، درک دقیق زنجیره تامین است. اکثر بنگاههای بزرگ تامینکننده محصولات دیدی مبهم درباره تامینکنندگان اول و دوم خود دارند. و بسیاری از آنها با تامینکنندگان خود به صورت عمیق و اصولی آشنایی ندارند. سرعت بخشیدن به دیجیتالی شدن باعث شده سازمانها بتوانند در سرتاسر زنجیره ارزش (از مرحله تولید مواد اولیه تا مرحله آخر ارسال به مشتری) به ارزیابی نیازهای مشتریان خود پرداخته و سعی در برآورده کردن این نیازها کنند. به این ترتیب، سرعت پاسخگویی به عملیات اجرایی بدون پرداخت هزینه اضافی بهبود مییابد.
براساس، تحقیقات مجمع جهانی اقتصاد با همکاری McKinsey شرکتها با استفاده از فناوریهای دیجیتالی پیشرفته توانستهاند به پیشرفتهای قابل توجهی در حوزه زنجیره ارزش محصولات دست یابند. با توجه به این تحقیقات باید گفت:
- بهرهوری شرکتها 90 درصد افزایش یافته است.
- زمان فرآيند شروع تا انتهای تولید حدود 80 درصد کاهش یافت.
- سرعت ارسال محصولات به مارکت حدود 100 درصد بهبود پیدا کرده است.
- بهرهوری انرژی 50 درصد با بهبود همراه بوده است.
آرویند کریشنا (Arvind Krishna) مدیرعامل IBM، درباره تابآوری اطلاعاتی دارد. این سرباز کهنه کار حدود 350،000 نفر از کارکنان خود را در عرصه جهانی پس از همهگیری کرونا به دورکاری و کار از منزل تشویق کرده است. به این ترتیب، هفتههای بعد شرکت IBM با کمک حدود صدها کارمند از راه دور فعالیت خود را آغاز کرد. و به سرعت با کمک رهبران آموزش دیده، کارکنان توانستند با مسئولیتها و وظایف خود سریعتر آشنا شده و مسئولیتهای جدید خود را در رابطه با مشتریان سریعتر برعهده بگیرند.
کریشنا (Krishna) میگوید: «تابآوری به معنای سازگاری در محیط و خلق یک تجارت پایدار برای شرکت و مشتریان است. به همین علت، در مدت 48 ساعت توانستیم بیش از 95 درصد از کارکنان خود را به کار از منزل تشویق کنیم. به این ترتیب، کارها از راه دور و با استفاده از فناوریهای فضای سایبری پیش رفتند. اما این مسئله باعث شده که کارها به اینترنت وابسته شوند و به سطح بالاتری از انعطافپذیری و تابآوری در برنامهها و زیرساختهای شرکت نیاز پیدا شد. علت این مسئله را هم میتوان در دوام شرکت و عدم شکست آن حتی در شرایط بحرانی کووید ۱۹ یافت. »
تغییر مدلهای تجاری
هیچ مدیرعامل یا تیم مدیریتی روی زمین وجود ندارد که بتواند پریشانیهای ایجاد شده به واسطه ویروس کرونا در حوزه بهداشت و سلامت، مالی و اقتصادی را پیشبینی کند. با این حال، تغییرات چشمگیری در انتظارات مشتری، الگوهای تقاضا و ساختارهای صنعتی رخ داده است، که باعث خلق فرصتهای فراوانی برای عملکرد شرکتها و سازمانها شده است.
زمانی که رهبران و مدیران و کسبوکارها نقشی را که در حوزه ارتباط با مشتریان ایفا میشود را آنالیز و بررسی کردند، متوجه شدهاند، تابآوری و انعطافپذیری یک شایستگی مهم است که نمیتوان نقش آن را دست کم گرفته و یا در مواقع چالش برانگیز و بحرانی به آن توجه کرد. رویکردهای دیجیتالی میتوانند به تغییر و تحول تجربه مشتری و ارتقا ارزش مالی و فرهنگی شرکت به طرز قابل توجهی کمک کنند.
والمارت (Walmart)، پذیرش تابآوری و انعطافپذیری را شیوهای برای ایجاد برابری و پایداری محیط زیستی و رفاه اقتصادی در کسبوکارها دانسته است. کاتلین مک لاگلین (Kathleen McLaughlin)، مدیر ارشد پایداری خردهفروشی بزرگ میگوید:«این سه مورد دست در دست هم پیش میروند.» او میگوید: «در طول همهگیری کرونا شرکت آنها به تقویت پایداری زنجیره تامین خود پرداخته اند.».
به عنوان مثال، پروژه “Walmart’s Gigaton” که در سال 2017 راهاندازی شده است. با هدف کاهش 1 میلیارد تن گازهای گلخانهای در حوزه زنجیره تامین تا سال 2030 پیش میرود. بیش از 2300 تامینکننده شرکت Walmart با این شرکت قرارداد امضا کردهاند و گزارش دادهاند که تلاشهای خود را برای بستهبندی و حملونقل ضایعات مواد غذایی به کار میبرند تا بتوانند از وجود حدود 136 میلیون تن آلاینده بکاهند. McLaughlin میگوید: «ما متوجه شدهایم هنگامی که از نظر شیوههای زیست محیطی امروزه زنجیره تامین انعطافپذیرتری ارائه میکنیم، به انعطافپذیری و تابآوری بیشتر برای نسل آینده نیز کمک میکنیم»
جمعبندی
در انتها، باید گفت همهگیری ویروس کرونا باعث آزمایش عزم و انعطافپذیری رهبران، کارکنان و دولتها در سرتاسر جهان شده است. شرکتهایی که در برابر این اختلال و بحران مقاومت میکنند و حتی در این مدت ارتقا یافتهاند. درک کردهاند انعطافپذیری و تابآوری اهرمهای فشار نیستند، بلکه ترکیبی از اقدامات، فناوریها، استراتژیها و اهداف تعیین شده برای دستیابی به موفقیت در دنیای امروز هستند. جورج میگوید: «این شیوه عملکرد همان مزیت استراتژیک بلندمدت است که باعث ارتقا و پیشرفت شرکتها میشود.» وی میافزاید: «تابآوری و انعطافپذیری نیازهای ضروری آیندگان هستند.»
چنانچه نیاز به تابآوری را در سازمان یا شرکت خود احساس میکنید، مقاله تابآوری سازمانی: آنچه باید بدانید را مطالعه کنید.
پاسخها