رقابتپذیری و انقلاب صنعتی چهارم
امکان افزایش تولید و به دنبال آن رفاه بیشتر افراد و جوامع در انقلاب صنعتی چهارم به تعدادی از عوامل بستگی دارد. در نهایت هدف توانایی دسترسی افراد، شرکتها و بخشها به تکنولوژیهای نوظهور، به کارگیری آنها در نوآوری خود و فرایندهای عملیاتی و مشارکت معنادار در شبکههای ارزشی جدید و در حال تغییر است.
تمایل داریم فرض کنم که عوامل رقابتپذیری که بیش از همه برای شرکتها و کشورهایی که به دنبال سود بردن از انقلاب صنعتی چهارم هستند، به طور اولیه به مقادیر پیچیدگی تکنولوژی و نوآوری مرتبط است. به طور حتم، این نسخه از گزارش رقابتپذیری جهانی نشان میدهد که میزان پیچیدگی تجاری و قدرت نوآوری مرتبط با عوامل، در جهتدهی به رقابتپذیری و بسیاری از ویژگیهای دیگر تکنولوژی که از انقلاب صنعتی چهارم نشئت میگیرند (مانند طبیعت شبکهای آنها)، نشان میدهد که این عوامل بیش از پیش مهم خواهند شد. اما، بسیاری عوامل دیگر نیز بر توانایی اکونومی در به کارگیری و توسعۀ تکنولوژیهای نوظهور اثرگذار هستند. همانگونه که در این بخش مشخص میشود، روش انجمنها برای ارزیابی نوآوری به خودی خود در حال تغییر است که از شیوۀ ترکیبی، مبتنی بر آینده و اکوسیستمیک استفاده میکند تا بین تولید و محصولات و روشهای جدید ارتباط برقرار کند که از روند خطی تولید ایده برای تجاریسازی دور میشود.
مشخصۀ اصلی انقلاب صنعتی چهارم، شیوهای است که به وسیلۀ آن تکنولوژیهای دیجیتال و الگوهای تجاری را به منظور ساخت، تبادل و توزیع اعتبار، پوشش میدهد، بر آن متکی است و آن را به کار میگیرد که به زیرساخت دیجیتال و قابلیت شبکه علاوه بر پیچیدگی تجاری احتیاج دارد. پایههای نوآوری اکوسیستم در شاخص رقابتپذیری جهانی بازنگری شده که در این بخش ارائه میشود، شیوهای را ارائه میدهد که در بردارندۀ تمامی این ایدهها است: انقلاب صنعتی چهارم تنها بر تکنولوژیهای ICT متکی نیست، بلکه همانطور که در اساس اصلاح شدۀ سازگاری تکنولوژی نیز منعکس شده است، بر تکنولوژیهای غیر ICT نیز متکی است؛ امکان بازگشت سرمایه از طریق اکونومیهای مقیاسی، مانند آنچه در اساس اندازه بازار جدید منعکس شده است؛ اساس پویایی تجارت که عواملی را نشان میدهد که از روحیۀ کارآفرینی نشئت میگیرد و راهی است که تجارتها از فرصتها استفاده میکنند؛ و در نهایت اساسی که نشان دهندۀ توانایی نوآوری فراتر از R&D است تا عواملی را که برای خلاقیت، ایدهپردازی و مشارکت انگیزه ایجاد میکنند، به کار گیرد.
گزارشی جمعی، گزارش انجمن جهانی اطلاعات تکنولوژی 2016، بعضی از این جوانب را بررسی میکند: راههایی که از طریق آن آمادگی شبکه برای مقدور ساختن ایجاد و استفاده از تکنولوژیهای نوظهور ضروری است. گزارش 2016 نشان میدهد که کشورهایی که به دنبال سرمایهگذاری بر روی بازدهی اکونومیک ICT هستند باید نه تنها دسترسی، بلکه تطابق و استفاده از شبکههای دیجیتال را نیز ارتقا دهند.
تطابق – استفادۀ موفقیت آمیز و توسعۀ تکنولوژیهای نوظهور – مسلماً به سرمایۀ انسانی احتیاج دارد که نیاز اساسی دیگری برای انقلاب صنعتی چهارم در قالب جمعیتهای سلامت و تحصیل کرده است. اساس جدید سرمایۀ انسانی در GCI، به اساس سلامتی و اساس تحصیل و توانایی تقسیم میشود که این دو شکل از سرمایهگذاری در سرمایۀ انسانی را شامل میشود. به خصوص، اساس تحصیل و توانایی در هر دو زمینۀ توانایی کاری کنونی و توانایی کاری آینده مدنظر قرار داده میشود. در کنار جست و جو در انجمن آیندۀ مشاغل، این اساس شامل شاخصهایی در ضرورت تفکر در آموزش میشود.
در نهایت، در حالی که انقلاب صنعتی چهارم، تکنولوژیهایی مانند بلاکچین را که میتواند از هر دو جنبۀ خصوصی و عمومی حکومت حمایت کند، مطرح خواهد نمود، اما این تکنولوژیها به تنهایی جایگزین اهمیت مهیا کردن شرایط نخواهند شد. قالب کاری که در این بخش ارائه شد، سه اساس را پوشش میدهد که برای اکونومی که به دنبال سرمایهگذاری در انقلاب صنعتی چهارم است، ضروری است: نهادهایی مانند حاکمیت قانون و عملکرد بدون اشکال ادارات دولتی؛ زیرساخت که منعکس کنندۀ سرمایهگذاری در معیارهای جدید ارتباط است؛ و بستر اقتصاد کلان سلامت.
پاسخها