انتخاب مدیرعامل بعدی در کسب‌و‌کارهای خانوادگی

یکی از سخت‌ترین تصمیم‌ها خانوادگی انتخاب مدیرعامل در کسب‌و‌کارهای خانوادگی است. آیا مدیر‌عامل باید از اعضای خانواده انتخاب شود یا یک فرد خارجی باشد؟ در این مقاله چالش انتخاب مدیر‌عامل در کسب‌و‌کارهای خانوادگی مورد بررسی قرار گرفته است.
یکی از بهترین کتاب‌ها درباره جانشینی مدیرعامل، کتاب مدیر عامل دورن (The CEO Within) است که توسط باور (Bower) در دانشکده تجارت هاروارد نوشته شده است. باور (Bower) در این کتاب بررسی می‌کند که آیا بهتر است جانشین از اعضای خانواده انتخاب شود یا خارج از شرکت؟ و به نحوه عملکرد شرکت‌ها پس از انتخاب مدیر‌عامل جدید پرداخته است.
باور برای انتخاب مدیر‌عامل بعدی از گزینه‌های «Insider, Outsiders /داخلی و خارجی‌ها»به منظور بررسی منتخبین استفاده کرده است.
مدیر عامل داخلی به کمک برخی از دیدگاه‌های خارجی می‌توانند دید هدفمندتر و مستقل‌تری درباره اینکه چگونه شرکت شما نیاز به تغییر و سازگاری دارد، ارائه دهند. باور مدعی است، مدیرانی که ترکیبی مناسب از ویژگی‌های خودی داخلی و خارجی‌ها را در کنار یکدیگر ارائه می‌کنند، به احتمالا زیاد در وظایف شغلی خود بهتر عمل کرده و ارزش اقتصادی بیشتری را به عنوان یک مدیر عامل برای شرکت کسب می‌کنند. البته، او گوشزد می‌کند، انتخاب مدیرعامل در شرکت‌های خانوادگی امری پیچیده است.

انتخاب مدیرعامل ، کسب و کارهای خانوادگی ، شرکت های خانوادگی، مدرسه کسب و کار

انتخاب‌هایی که شرکت‌های خانوادگی دارند!

در کسب‌و‌کارهای خانوادگی، شما انتخاب‌های مختلفی برای برگزیدن جانشین خانوادگی و غیرخانوادگی دارید، و این انتخاب‌ها شامل موارد ذیل است:

جانشین منتخب از اعضای اصلی خانواده

یکی از انتخاب‌های قدیمی و ترجیحی برای جانشینی در اکثر شرکت‌های خانوادگی انتخاب از اعضای اصلی خانواده است. این نامزدها از پشتیبانی مالکان برخوردارند و درک عمیقی از شرکت را در شغلشان به همراه خواهند داشت.
آن‌ها می‌دانند چگونه کارها در شرکت انجام می‌شوند اما انتخاب مدیرعامل از داخل خانواده همیشه انتخاب درستی نیست. اغلب، جانشینان داخلی خانواده در تغییر مدل کسب‌و‌کار مشکل دارند. معمولا، تغییرات قابل توجه مستلزم رها کردن بعضی از افراد وفادار و ترک برخی از اقدامات قدیمی شرکت است. در صنایعی که با تغییر سریع همراه هستند، چنین تغییراتی معمول‌تر است.

جانشین منتخب خارجی

از جمله جانشینان خارجی برای مدیریت در کسب‌و‌کارهای خانوادگی می‌توان به کارآفرینانی مانند آلخاندرو بیرمن (Alejandro Birman) اشاره کرد، استارتاپ او آنچنان موفق شد که بیش از 200 میلیون دلار برای شرکت کفش خانوادگی “Arezzo” به ارمغان آورده است.
همچنین می‌توان به “Tony Simmons” اشاره کرد، او شرکت تولیدی “Manitowoc Cranes” را ساخت و سپس آن را فروخت، او پس از آن شرکت خانوادگی سس تند “McIlhenny” را تاسیس نمود و مدیرعاملی خارج از اعضای خانواده استخدام کرد. این خانواده به ارزش‌ها و نقاط قوت شرکت خانوادگی خود احترام می‌گذارند اما گاها عواملی منجر به ایجاد تغییرات در انتخاب جانشین می‌شود که در سودآوری مؤثر است.

انتخاب مدیرعامل ، کسب و کارهای خانوادگی ، شرکت های خانوادگی، مدرسه کسب و کار

 انتخاب مدیرعامل از اعضای خارجی

آلن مولالی (Alan Mulally) یکی از این نمونه‌ها است، او دارای مهارت‌ها و تجربه‌های عمیق ضروری برای تغییر و رشد شرکت فورد‌ موتور در بدترین دوره صنعت خودرو بوده است. ( قطعا او با راهنمایی و حمایت بیل فورد (Bill Ford)، رئیس خانواده به این جایگاه رسیده بود). علاوه بر ویژگی‌ها و قابلیت‌هایش، او به نقاط قوت و فرهنگ شرکت احترام می‌گذاشت. کاری که تمام اعضای خارج از خانواده انجام نمی‌دهند. در واقع، بعضی از این افراد نسبت به ارزش‌ها و جهت‌گیری‌های اساسی شرکت‌های خانوادگی بی‌اعتنا هستند و معمولا به همین علت شرکت‌ها شکست می‌خورند.

انتخاب مدیرعامل از اعضای داخلی

شرکت  مک‌میلان (MacMillan) و اعضای هیئت مدیره برای جانشینی خود افرادی از اعضای داخلی اما غیر از اعضای خانواده را انتخاب کردند و از آن پس این عمل در این شرکت گسترش یافت. این افراد با سیستم‌های داخلی شرکت آشنایی داشته و آن را درک می‌کردند و به فرهنگ آن احترام می‌گذاشتند، اما انتخاب مدیرعامل به این روش با مشکلاتی که مورد اول داشت (انتخاب جانشین براساس اعضای خانواده) همراه است.
بیشتر مطالعه کنید: موفقیت شرکت‌های خانوادگی در بلندمدت 

توصیه برای انتخاب مدیرعامل این است که در ابتدا هر چهار گزینه را در نظر بگیرید، و تصور نکنید که یکی از گزینه‌ها بر دیگری ارجحیت دارد. در نهایت، هر کدام از گزینه‌ها را که برگزیدید، بهتر است افرادی را انتخاب کنید که از فرهنگ شما قدردانی می‌کنند، به نقاط قوت شما احترام می‌گذارند و در حفظ روابط کلیدی به صورت حرفه‌ای عمل می‌کنند.
همچنین، آن‌ها باید توانایی آن را داشته باشند که سازمان را از فعالیت‌ها و عملکردهایی که مانع موفقیتش می‌شود، دور نگه دارند و شرکت را به سمت فعالیت‌هایی که می‌توانند دارایی‌های شرکت را افزایش دهند و سود زیاد برای شرکت به دست آورند، سوق دهند.

منبع

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *