گردشگری آموزشی چه مزایایی دارد؟

گردشگری آموزشی روند جدیدی در صنعت گردشگری است که محبوبیت آن به‌سرعت در حال افزایش است. محتوای گستردۀ گردشگری آموزشی، مفهوم گردشگری را نیز تغییر داده‌است. به‌عبارت دیگر هدف اصلی سفر آموزشی بیشتر از مسافرت، کسب اطلاعات و تجربه در مورد موضوعات خاص است.

گردشگری آموزشی، یادگیری مطالب جدید و کسب اطلاعات درمورد فرهنگ و تاریخ دیگر مناطق است. تمرکز اصلی آن برروی مطالعۀ موضوعات جدید، آشنایی با دیگر فرهنگ‌ها، تورهای مطالعاتی ویا بکارگیری دانش قبلی است. این موارد از معروف‌ترین انواع فعالیت‌های گردشگری در سال‌های گذشته‌است، برای مثال سفر افراد برای یادگیری یک زبان دیگر. به دلیل افزایش محبوبیت آموزش و یادگیری مطالب جدید، گردشگری آموزشی با سرعت بالایی در حال افزایش است. گردشگری آموزشی به بخش گسترده‌ای از گردشگری تبدیل شده‌است.

رشد گردشگری باعث ظهور بخش‌های جدیدی در صنعت گردشگری شده‌است، که شامل گردشگری آموزشی نیز می‌شود. گردشگری آموزشی یک گروه همگن نیست و می‌تواند نسبت به علایق افراد تغییر کند. در 30 سال گذشته تعداد دانشجویان بین‌المللی دائماً درحال افزایش است و چین، هند و جمهوری کره سه کشور اول جهان هستند که دانشجویانشان را برای تحصیل به دیگر کشورها می‌فرستند. آمریکا، انگلستان، آلمان، فرانسه، استرالیا و ژاپن از محبوب‌ترین مقاصد برای دانشجویان به‌حساب می‌آیند. این شش کشور میزبان حدود 62% از دانشجویان بین‌المللی می‌باشند.

اخیراً، افزایش سطح تحصیلی جامعه تاثیر عمیقی بر بازار گردشگری داشته‌است. گردشگری آموزشی می‌تواند جنبه‌های مختلفی داشته‌باشد و براساس تنوع علایق افراد به آنها خدمت‌رسانی کند، مانند «برطرف کردن حس کنجکاوی افراد در مورد مردم دیگر مناطق و زبان و فرهنگ آنها؛ برانگیختن علایق افراد در هنر، موسیقی، معماری ویا آداب‌ورسوم؛ جلب توجه افراد به طبیعت، چشم‌اندازها و گیاهان و جانوران مختلف ویا افزایش جذابیت میراث فرهنگی و اماکن تاریخی». گردشگری آموزشی از کنجکاوی، علاقه ویا جذابیت یک موضوع خاص فراتر رفته و شامل یادگیری سازمان یافته نیز می‌شود، کالینوسکی و ویلر 1992. (Kalinowski & Weiler 1992)

تاریخچه گردشگری آموزشی

گردشگری آموزشی ریشه‌های تاریخی نیز دارد. گردشگری آموزشی در برهه‌های مختلف براساس شرایط اجتماعی-اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و تاریخی، ویژگی‌های خاص خود را دارد.

گردشگری آموزشی موضوع جدیدی نبوده و از قرن 17، 18 و 19 وجود داشته‌است. «تور بزرگ» از ابتدای گردشگری آموزشی وجود داشته که در قرن 17 تا 19، جوانان اشراف انگلستان برای ادامۀ تحصیل در آن شرکت می‌کردند. بیشتر این افراد از کشورهای انگلستان، آلمان و دیگر کشورها بودند که در تور بزرگ قارۀ اروپا حضور داشتند.

گردشگری آموزشی در هند

از زمان‌های گذشته هند از مهم‌ترین مراکز تحصیلی در میان کشورهای آسیای جنوبی بوده‌است. پژوهشگرانی از سراسر جهان برای تحصیل به هند سفر می‌کردند. هند یکی از معروف‌ترین مقاصد برای دورۀ تحصیلات تکمیلی و اشتراک دانسته‌ها بوده‌است. دانشگاه تاکسیلا (Taxila university)، دانشگاه نالاندا (Nalanda university)، دانشگاه ویکرامشیلا (Vikramshila University)، اودانتاپوری (Odantapuri)، سوماپورا (Sumapura)، شارادا پیس (Sharada Peeth)، والابهی (Valabhi) و راتناگیری (Ratnagiri) از مهم‌ترین مراکز آموزشی معروف بودند. در میان این مراکز دانشگاه‌های تاکسیلا و نالاندا، مشهورتر و پرآوازه‌تر بودند. سه شخصیت بزرگ هند، چاناکیا (Chanakya)، چاندراگوپتا (Chandragupta) و چاراک (Charak) به دانشگاه تاکسیلا تعلق دارند. تصور می‌شود که کتاب «آرتاشاسترا» (Arthashastra) توسط چاناکیا در این دانشگاه نوشته شده‌است. آرتاشاسترا کتاب تاریخی معروف در زمینۀ اقتصاد و سیاست می‌باشد که هنوز هم در میان پژوهشگران محبوب می‌باشد.

تور آموزشی

بیشتر مدارس و کالج‌ها در دوره‌های تحصیلی خود تور آموزشی دارند. تورهای آموزشی تجربیات جدیدی در موضوعات مختلف دراختیار دانشجویان قرار می‌دهد. برای مثال: تورهای آموزشی که مدارس برای بازدید از باغ‌وحش‌ها و پارک‌ها ترتیب می‌دهند تا دانش‌آموزان با جانوران و گیاهان مختلف آشنا شوند. این تورها فرصتی برای دانش‌آموزان مهیا می‌کنند تا به‌جای دیدن عکس حیوانات و گیاهان در کتاب‌های درسی مستقیماً آنها را در محیط مشاهده کنند که بسیار جذاب‌تر خواهد بود.

به‌طور مشابه، بازدید از افلاک‌نما برای آشنایی بهتر با نجوم بسیار مفید خواهد بود. می‌توان دانشجویان تاریخ را به اماکن تاریخی و موزه‌ها برد. بازدید از بناها و اماکن تاریخی ویا بقایای امپراطوری گذشته، تاریخ را قابل فهم‌تر می‌کند.

گردشگری و آموزش

گردشگری و سفر باعث افزایش اطلاعات می‌شوند، زیرا با سفر ما با افراد، زبان، روش زندگی، مناظر، فرهنگ، آداب و رسوم و سنت‌های جدید آشنا می‌شویم. گردشگری اطلاعات ما درمورد دیگر مناطق را افزایش می‌دهد. سفر، نقش مهمی در آموزش دارد و بخش ضروری در سیستم آموزشی است. آموزش بدون سفر کامل نیست. در گدشته سفر بدون امکانات آسان نبوده‌است، اما اکنون با وجود راه‌های جدید سفر و پیشرفت علم، مسافرت بسیار سریع، آسان، ارزان و دلچسب و خوشایند شده‌است. با روش‌های جدید حمل‌ونقل مانند کشتی‌های بزرگ، خطوط ریلی سریع و راحت، خودروهای برقی و هواپیماها مسافرت بسیار هیجان‌انگیز و راحت‌تر شده‌است. درنتیجه، سفر به بخش مهمی از سیستم آموزشی تبدیل شده و برای افزایش اطلاعات، ارائۀ ایده‌های نوآورانه و بهبود فرآیند تفکر بسیار کمک‌کننده است. سفر اطلاعات کاملی ارائه می‌دهد، درحالی که با خواندن کتاب اطلاعات ناقصی در اختیار ما قرار می‌گیرد.

طبقه‏‌بندی گردشگری آموزشی

گرچه هنوز طبقه‌بندی شفافی برای گردشگری آموزشی وجود ندارد اما می‌توانیم برخی انواع مهم را شناسایی کنیم:

  1. سفر جوانان- این سفر شامل اردوی مدرسه، تبادل دانشجو و طراحی و اجرای تورهایی برای کودکان و بزرگسالان مانند بازدید از اماکن تاریخی، فرهنگی و آموزشی و کمپ‌های آموزشی می‌باشد که ممکن است هدف از این پروژه‌های گردشگری، دستیابی به برخی از نقاط خاص در خارج از شهر باشد.
  2. آموزش گردشگری- این گردش یا مطالعه را می‌توان به دو نوع تقسیم کرد: برنامۀ تحصیلی تمام وقت یا شرکت در برنامه‌های تبادل بین‌المللی.
  3. برنامه‌های تحقیقاتی بین‌المللی- بسیاری از دانشجویان در سراسر جهان تصمیم می‌گیرند تحصیلات خود را در مقاطع بالاتر در دیگر کشورها تکمیل کنند.
  4. برنامۀ تبادل دانشجو- به‌دلیل اصلاحات تحصیلی گسترده و معرفی نظام انتقال واحدهای درسی اروپا (Europian Credit Transfer System) ، دانشجویان فقط یک یا دو ترم تحصیل می‌کنند تا در دانشگاه مورد نظرشان پذیرفته شوند. برنامه‌های تبادل دانشجویان شامل این موارد می‌شوند: دورۀ دستیاری، ورزش‌ها، رقابت‌ها و برنامه‌های تابستانی مدارس.
  5. سفرهای کارگاهی- که معمولا شامل سمینارها، کارگاه‌ها و همایش‌های آموزشی-گردشگری می‌باشد. همایش‌های آموزشی-گردشگری، سفری را با شرکت‌کنندگان مهیا می‌کند که با موضوع اصلی به‌طور کامل آشنایی ندارند. شرکت‌کنندگان در این سمینارها افرادی از هر ردۀ سنی هستند که تمایل دارند در مورد موضوعی خاص از یک کارشناس اطلاعاتی کسب کنند. موضوعات این سمینارها متنوع است و شامل بسیاری از موضوعات می‌شود. سازماندهی سمینارها توسط شرکت‌ها و موسسات سفر انجام می‌شود که متخصصان و دانشجویان را در کنارهم قرار می‌دهد.
  6. مدارس زبان- امروزه، برای افرادی که می‌خواهند یک زبان دیگر را یاد بگیرند، یادگیری زبان در داخل همان کشور بسیار مهم است، زیرا این فرصت را برای آنها مهیا می‌کند تا مستقیماً با افراد محلی مکالمه کرده و آن زبان را یاد بگیرند. در سراسر جهان تورهای آموزشی زبان وجود دارد، که علاوه بر آموزش فرصت گردش در آن شهر و کشور را نیز مهیا می‌کند.

مزایای گردشگری آموزشی

گردشگری آموزشی، برای کشور و جامعۀ میزبان مزایای بسیاری دارد. گردشگری آموزشی پتانسیلی برای توسعۀ جامعه، مذهب و ملیت آن کشور دارد. گردشگری باعث دیده شدن این مناطق در سراسر جهان شده و فرصتی برای جستجوی مناطقی که تاکنون ناشناخته بوده‌اند، ایجاد می‌کند.

مزایای گردشگری آموزشی شامل این موارد است:

  • تشویق به سرمایه‌گذاری
  • توسعۀ زیرساخت‌ها
  • موضوعات جدید آموزشی
  • فرصت‌های بیشتر استخدامی
  • در دسترس بودن نیروهای کاری متخصص
  • توسعۀ کارآفرینی
  • جستجوی مناطق کمتر دیده شده
  • رفاه و توسعۀ اجتماعی
  • تبادل فرهنگی
  • همکاری بین‌المللی
  • تصویرسازی از مناطق مختلف
  • شناسایی جهانی مناطق ناشناخته

منبع

در صورت علاقه به موضوع گردشگری، مقاله گردشگری تجاری را نیر مطالعه کنید.

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *