سلامت الکترونیک|فناوری کلید رفاه اجتماعی

در جریان همه‌­گیری ویروس کرونا، بعضی از کشورها با استفاده از قدرت پیش بینی داده­‌های کلان توانستند گسترش ویروس کرونا را کنترل کنند. این تنها یکی از مواردی است که نشان می‌­دهد چطور با به خدمت گرفتن فناوری در حوزه‌­ی سلامت می­توان از جان میلیون­‌ها انسان مراقبت و محافظت کرد. امروزه طول عمر ما بیشتر از گذشته و کمتر از آینده است. با توجه به داده‌­های بانک جهانی از سال 1960، امید به زندگی بیست سال افزایش یافته است. چه کسی می‌­داند شاید در آینده نزدیک بتوانیم تا صدو پنجاه سالگی زندگی کنیم. گریگوری استاک، بیوفیزیکدان و سرپرست سابق برنامه‌­ی پزشکی فناوری و جامعه در دانشگاه کالیفرنیا هم می­‌گوید شاید این اتفاق در آینده بیفتد. چیزی که درباره‌­ی آن اطمینان داریم این است که زندگی طولانی­‌تر و بهتر برای انسان‌­ها در گروی تحقیقات و فناوری است. همان کاری که برای کنترل همه‌گیری کرونا انجام شد.

سلامت الکترونیک چیست؟

نظام سلامت و درمان به سرعت به سمت دیجیتالی شدن حرکت می­کند. در واقع این فناوری است که به همه جا نفوذ می­کند. مفهوم سلامت الکترونیک یعنی استفاده از ­داده­های کلان در نظام سلامت و درمان، به عبارت دیگر تجهیز نظام سلامت و درمان با منابع پیشرفته برای دستیابی به مدیریت موثر، تشخیص بهینه و درنهایت مراقبت بهتر از بیمار.

سلامت الکترونیک در حال گسترش است. براساس اطلاعات منتشر شده از پروتال داده­های آمار، در سال 2018، 14.6 بیلیون دلار در این صنعت سرمایه‌گذاری شده است، یعنی 1200 درصد افزایش نسبت به سال 2010. محبوبیت سلامت الکترونیک بین کشورهای عضو سازمان جهانی بهداشت رو به افزایش است.  به طوری که 58 درصد از آن­ها با به کارگیری تدابیر خاص به دنبال دیجیتالی­ کردن نظام سلامت خود هستند.

سلامت دیجیتال

خدمات سلامت دیجیتال

از دیگر مزایای فناوری­‌های جدید در نظام سلامت و درمان می­توان به کاربرد متنوع آن­ها اشاره کرد. در ادامه به معرفی چند مورد از این فناوری­‌ها می­‌پردازیم.

سلامت از راه دور

مراقبت از راه دور یعنی افرادی که در دورافتاده‌­ترین مناطق زندگی می­‌کنند و دسترسی محدود به خدمات مراقبتی دارند هم می‌­توانند به از این طریق به خدمات درمانی مورد نیازشان دسترسی داشته باشند. خدمات مراقبت از راه دور باعث صرفه­‌جویی در زمان و هزینه می‌شود و دیگر نیازی به رفت و آمد پزشک و بیمار نیست.

نرم‌افزارها

با نصب نرم­‌افزارهای مربوط به سلامت روی تلفن همراه می­‌توانیم گوشی هوشمندمان را به مربی خصوصی، نمایشگر خواب، ابزار تشخیصی و… تبدیل کنیم. این برنامه­‌ها هم برای متخصصان بهداشت و درمان و هم برای بیماران در دسترس است.

بازی­‌های ویدیویی

متخصصان حوزه­‌ی سلامت و دانشجویان از این بازی­­­‌ها برای ارتقا یادگیری استفاده می‌کنند. البته افرادی هم که به حوزه­ی آسیب شناسی­‌های خاص علاقه‌مند هستند، می‌توانند از این بازی­‌ها استفاده کنند.

فناوری­‌های پوشیدنی

واژه­ی نام­ آشنای پوشیدنی در اینجا به معنی لباس­‌های هوشمند و وسایل شخصی مانند مچ بند، عینک و ساعت است. البته با قابلیت نظارت و جمع‌آوری اطلاعات درباره­‌ی شرایط جسمانی و سلامت ما.

واقعیت افزوده یا AR

متخصصان حوزه­‌ی بهداشت و درمان از واقعیت افزوده استفاده می­‌کنند تا اندام‌های بیمار را به شکل سه‌بعدی ببینند و یا سابقه درمانی بیمار را آنی بررسی کنند. در عمل جراحی نیز از این فناوری استفاده می­‌شود یعنی پزشکان در حین عمل مجهز به گوشی‌­های واقعیت مجازی ویژه هستند.

پرونده­‌ی سلامت الکترونیک

پزشکان و سایر متخصصان بهداشت و درمان می­‌توانند با استفاده از پرونده‌­ی سلامت الکترونیک اطلاعات بیماران را در یک مکان ذخیره کنند. اما این اطلاعات همه جا در دسترس خواهد بود. بنابراین بیماران می‌­توانند با خیال آسوده اطلاعات خود را با پزشکان به اشتراک بگذارنند و پزشکان هم می‌توانند هر زمان به این اطلاعات دسترسی داشته باشند.

سلامت دیجیتال

مزایا و فواید سلامت الکترونیک

به لطف چنین خدماتی، می­توانیم از روش‌های جدید، ابزار و وسایلی استفاده کنیم که برای ما سودمند هستند. در ادامه به مزایای سلامت الکترونیک می­پردازیم.

بهبود نظارت بر بیمار

وسایل ارتباطی دیجیتال فرایند برقراری ارتباط را ساده‌­ترکرده‌­اند. استفاده از این ابزار فاصله بین پزشک و بیمار را کوتاه می­‌کند. پزشکان می‌توانند شرایط سلامت بیمار خود را ره‌گیری کنند، همچنین فرایند درمان بیمار نیز آنی ثبت می­شود.

بیماران آگاه‌­تر

به عنوان بیمار، زمانی می توانیم تصمیمات بهتری برای سلامت خود بگیریم که نسبت به آن تصمیمات آگاه باشیم. بیماران باید قدرت مدیریت سلامت خود را داشته باشند. فناوری اطلاعات و ارتباطات کتاب­‌های مفید­ی در اختیار ما قرار می‌دهند. مثلا کتاب­‌های راهنمای کاربردی در دوران همه‌گیری به شرط این که منابع قابل اطمینانی داشته باشند.

تشویق افراد به ایجاد عادات­‌های سالم در زندگی

فناوری­‌های جدید روش­های خودمراقبتی را تغییر داده­اند. نرم افزارها و ابزارهای جدید تغذیه، مدت زمان انجام تمرینات ورزشی، زمان خواب و سرعت ضربات قلب ما را رهگیری می کنند.

تصمیم­گیری ساده‌­تر برای کارکنان نظام بهداشت و درمان

سلامت الکترونیک راهبرد پزشکان را در مواجهه با بیماری­‌ها تغییر داده است. متخصصان می­‌توانند با استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات روش درمانی مناسب را انتخاب کنند و یا بیماری را در مراحل اولیه تشخیص دهند.

مراقبت­‌های بهداشتی برابر و دست­یافتنی‌تر

دسترسی به مراقبت­‌های بهداشتی دیگر محدود به زمان و مکان نیست. فناوری نیاز به سفرهای غیر ضرور را برای برخورداری از مراقبت‌­های بهداشتی از بین برده است. همچنین به لطف فناوری افراد بیشتری به ویژه محرومان  از مراقبت­‌های بهداشتی بهره‌­مند شده‌­اند.

بیمارستان­‌هاو کلینیک­‌های بهداشتی کارآمدتر

تجهیزات ارتباطی نظام درمان و سلامت را کارآمد می­‌کند یعنی خطا­­های انسانی و هزینه‌­ها کاهش می­‌دهد. همچنین روش­‌هایی مانند پردازش ­داده­‌های کلان خودکار هستند.

سلامت دیجیتال

فناوری‎‌های جدید در حوزه سلامت الکترونیک

اینترنت اشیا مراقبت­ه‌ا­ی بهداشتی را شخصی‌­سازی می­کند، باعث صرفه­‌جویی در هزینه­‌ها می­شود، تعداد تشخیص‌­های نادرست را کاهش می‌­دهد و مدت زمان انتظار را کوتاه می­‌ند. در ابزاری مانند استنشاق­کننده­‌ها و دستگاه شنوایی­ سنج رابطه بین بدن و ابزار دیجیتال بسیار مهم است.

کلان­ داده‌­ها یا big data

استفاده از big data برای تحلیل داده­های کلان باعث می­شود پزشکان درمان مناسب را برگزینند. عوامل خطرآفرین و عوارض جانبی داروها را شناسایی کنند. بحران کرونا ضرورت درک کلان داده­‌ها را بر همگان اثبات کرد.

هوش مصنوعی

متخصصان سلامت به کمک هوش مصنوعی می­توانند تصمیمات هوشمندانه­‌تری بگیرند و روش درمانی بهتری را انتخاب کنند. درمدت بحران همه‌­گیری کرونا متخصصان از هوش مصنوعی برای تشخیص توالی آنتی بادی­‌ها و سازگاری آن­ها با روش­‌های درمانی پیشِ رو استفاده می­‌کردند.

بلاک ­چین

بلاک چین­‌ها با فراهم کردن دسترسی امن به سوابق بیمار مدیریت کارآمد­تری را به ارمغان می‌­آوردند. آزمایشگاه‌­های داروسازی از بلاک چین‌ها برای ذخیره دقیق‌­تر اطلاعات مربوط به فراینده تولید دارو استفاده می­‌کنند.

چاپ سه‌بعدی و چهاربعدی

متخصصان با استفاده از اسکنرهای چهار بعدی در سونوگرافی می­‌توانند دید دقیق­‌تر و اساسی­‌تری از رشد دستگاه عصبی جنین داشته باشند. درطول بحران همه­‌گیری کرونا به دلیل کمبود تجهیزات ایمن، پزشکان از اسکنرهای سه بعدی استفاده می­‌کردند.

چت بات‌ها

چت بات ها، رابطه‌­ی سریع­‌تر و مستقیم­‌تری بین پزشک و بیمار ایجاد می‌­کنند. درطول بیماری کرونا، سازمان جهانی بهداشت از یکی از همین چت بات‌ها را راه‌­اندازی کرد.

واقعیت مجازی

یکی از مهم­‌ترین نقش‌­های واقعیت مجازی کمک به توانبخشی بیماران و درمان اختلالات روانی است.

جمع‌‎بندی

در این مطلب شما با سلامت الکترونیک و میزان تاثیرات آن بر زندگی بیمار و پزشک تا حدودی آشنا شده‎‌اید. در ادامه به مزایا و فواید (eHealth) electrical Health پرداخته و به برخی از ابزارهای کارآمد و جدید این حوزه اشاره کردیم. همانطور که مشاهده کرده‌‎اید، این فناوری به کاهش تعداد بیماران در زمان همه‎‌گیری ویروس کووید ۱۹ کمک فراوانی کرده است. 

منبع

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *