خلاصه‌‎ای از امور مالی شرکتی (مروری بر صنعت مالی شرکتی)

امور مالی شرکتی چیست؟

امور مالی شرکتی بر ساختار سرمایه شرکت‎‌ها، نظیر بودجه آنها و اقداماتی که مدیریت برای افزایش ارزش  کسب‌و‌کار انجام می‎‌دهد، تاکید دارد. همچنین، امور مالی شرکتی دربردارنده ابزارها و آنالیزهایی است که از آنها برای اولویت‌بندی و توزیع منابع مالی شرکت‎‌های کوچک و بزرگ استفاده می‎‌شود. هدف نهایی امور مالی شرکتی افزایش ارزش کسب‌و‌کار به واسطه برنامه‌ریزی و اجرای منابع با در نظر گرفتن تعادل ریسک و سودآوری شرکت است.

سه فعالیت مهم حاکم بر امور مالی شرکت‎‌ها

در این قسمت به سه فعالیت مهم که استفاده از آنها به بهبود وضعیت مالی شرکت‎‌ها کمک می‌‎کند، اشاره می‎‌کنیم:

1. سرمایه‌گذاری و بودجه‌بندی سرمایه

سرمایه‌گذاری و بودجه‌بندی سرمایه به مجموعه برنامه‌‎ها و پلن‎‌هایی که برای قرار‌دادن دارایی‎‌ و سرمایه بلندمدت کمپانی با هدف خلق بیشترین بازده و سود تعدیل شده به همراه ریسک کمتر استفاده می‎‌شود، اشاره دارد. این مسئله معمولا به تصمیم‌گیری درباره پیگیری یا عدم پیگیری فرصت‎‌های سرمایه‌گذاری می‌‎پردازد؛ و تصمیم‌گیری در این‌باره از طریق آنالیز مالی دقیق و فراوان کمپانی صورت می‌‎گیرد.

کمپانی‎‌ها با استفاده از ابزارهای حسابداری هزینه‎‌های سرمایه‌‎ای، جریان‎‌های نقدی حاصل از پروژه‎‌ها و سرمایه‌گذاری‎‌های برنامه‌ریزی شده هم راستا با درآمدها به پیش‌بینی و برآورد وضعیت کمپانی‎ می‎‌پردازد. سپس براساس اطلاعات و داده‎‌ها تصمیم به سرمایه‌گذاری بر پروژه‌‎های مختلف را اتخاذ می‎‌کنند. معمولا از طراحی مدل‎‌های مالی برای برآورد میزان تأثیرگذاری اقتصادی فرصت سرمایه‌گذاری و مقایسه پروژه‎‌های جایگزین استفاده می‎‌شود. اغلب تحلیلگران از نرخ بازگشت داخلی (IRR) به همراه ارزش خالص فعلی (NPV) برای مقایسه پروژه‌‎ها و انتخاب پروژه مناسب و بهینه کسب‌و‌کار استفاده می‎‌کند.

2. سرمایه‌گذاری بر سرمایه مالی شرکت‎‌ها

فعالیت اصلی دوم که شامل سرمایه‌گذاری است به تصمیم‌گیری درباره سرمایه‌گذاری مالی بهینه از طریق سهام موجود در کسب‌و‌کارها، در نظر داشتن وام‌‎ها و یا ترکیبی از این دو است. بودجه‌بندی بلندمدت هزینه‌‎ها یا سرمایه‌گذاری‎‌های عمده ممکن است به واسطه فروش سهام شرکت یا انتشار اوراق قرضه در بازارهای فروش از طریق بانک‎‌های سرمایه‌گذاری به دست آید. در ضمن، تعادل بین دو منبع بودجه‌بندی مالی (یعنی سهام و وام) را باید از نزدیک مدیریت کرد. زیرا وجود وام و بدهی بیش از حد باعث افزایش ریسک عدم بازپرداخت می‎‌شود.

این در حالی است که وابستگی بیش از حد به سهام ممکن است به کاهش ارزش و سود سرمایه‌گذاران اصلی منجر شود. در نهایت، می‎‌توان گفت وظیفه متخصصان امور مالی شرکت‎‌ها بهینه‌سازی ساختار سرمایه شرکت تا میزان قابل دستیابی با هدف کاهش میانگین هزینه سرمایه (WACC) است.

3. مدیریت سود سهام و بازگشت سرمایه به کسب‌و‌کار

این فعالیت مدیران شرکت‎‌ها و کمپانی‎‌ها را مسئول تصمیم‌گیری درباره مسائل مختلفی می‎‌کند. از جمله این مسائل می‎‌توان به اینکه آیا مازاد سود حاصل از یک کسب‌و‌کار برای سرمایه‌گذاری‎‌های آتی و الزامات عملیاتی مناسب است یا نه؟ و یا بررسی میزان درآمدها در قالب سود سهام یا بازخرید سهام بین سهامداران و تقسیم آنها اشاره کرد. همچنین، ممکن است درآمد ذخیره شده‌‎ای که بین سهامداران توزیع نمی‎‌شود، هم باعث توسعه بودجه‌بندی یک کسب‌و‌کار شود. معمولا این مسئله بهترین راه حل برای تامین صندوق و بودجه است.

به این ترتیب، از ایجاد بدهی اضافی جلوگیری شده و ارزش سهام با انتشار سهام‌‎های فراوان کاهش نمی‌‎یابد. در انتها، اگر مدیران شرکت‎‌ها معتقد هستند که می‎‌توانند سرمایه بیشتری در مقایسه با هزینه سرمایه شرکت کسب کنند، باید از این روش پیروی کنند. اما در صورتی که اینطور نباشد، آنها باید سرمایه اضافی را از طریق سود سهام یا بازخرید سهام به سهامداران شرکت خود بازگردانند.

ساختار سرمایه شرکت‎‌ها تا چه اندازه در امور مالی شرکتی نقش و اهمیت دارد؟

ساختار سرمایه شرکتی به دلیل افزایش ارزش کسب‌و‌کار از اهمیت زیادی برخوردار است. این ساختار می‌‎تواند ترکیبی از وام‎‌های بلندمدت و کوتاه مدت و یا سهام عادی و ممتاز باشد. نسبت بین بدهی شرکت و سهام کمپانی به عنوان مرجعی برای تعیین میزان تعادل یا ریسک‌پذیری مالی شرکتی و کسب‌و‌کار آنالیز می‎‌شود. شرکتی که امور مالی شرکتی آن بسیار مقروض است، ساختار مالی محافظه‌کارانه یا متهورانه دارد. بنابراین، به طور بالقوه ریسک بیشتری را برای سهامداران جدید و قدیم به همراه دارد. گرچه، وجود این ریسک اولیه از دلایل اصلی رشد و موفقیت یک شرکت است.

درباره امور مالی شرکتی بیشتر بخوانید: درک اصول و مبانی سیستم مدیریت مالی

مسیرهای شغلی در حوزه مالی شرکتی به چه صورت است؟

حوزه مالی شرکتی یکی از بهترین مسیرهای شغلی برای شروع، بررسی نقشه شغلی، کشف مشاغل مختلف و موقعیت‎‌های متنوع موجود در امور مالی شرکتی است. از اصلی‌ترین مسیرهای شغلی در حوزه مالی شرکتی می‎‌توان به موقعیت شغلی در بانک‎‌های سرمایه‌گذاری (در حوزه فروش)، موسسات (در حوزه خرید) و شرکت‎‌ها و کمپانی‌های حسابداری دولتی اشاره کرد.

در انتها، امیدواریم این مقاله شما را با مسائل مرتبط به حوزه مالی شرکتی آشنا کرده باشد و شما با در نظر گرفتن این مسائل با دقت بیشتری برنامه‎‌ها و استراتژی‎‌های کاربردی و کارآمد برای کسب‌و‌کار خود در حوزه مالی شرکتی راه‌اندازی کرده و آنها را اجرا نمایید.

منبع

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *