خلاصهای از امور مالی شرکتی (مروری بر صنعت مالی شرکتی)
امور مالی شرکتی چیست؟
امور مالی شرکتی بر ساختار سرمایه شرکتها، نظیر بودجه آنها و اقداماتی که مدیریت برای افزایش ارزش کسبوکار انجام میدهد، تاکید دارد. همچنین، امور مالی شرکتی دربردارنده ابزارها و آنالیزهایی است که از آنها برای اولویتبندی و توزیع منابع مالی شرکتهای کوچک و بزرگ استفاده میشود. هدف نهایی امور مالی شرکتی افزایش ارزش کسبوکار به واسطه برنامهریزی و اجرای منابع با در نظر گرفتن تعادل ریسک و سودآوری شرکت است.
سه فعالیت مهم حاکم بر امور مالی شرکتها
در این قسمت به سه فعالیت مهم که استفاده از آنها به بهبود وضعیت مالی شرکتها کمک میکند، اشاره میکنیم:
1. سرمایهگذاری و بودجهبندی سرمایه
سرمایهگذاری و بودجهبندی سرمایه به مجموعه برنامهها و پلنهایی که برای قراردادن دارایی و سرمایه بلندمدت کمپانی با هدف خلق بیشترین بازده و سود تعدیل شده به همراه ریسک کمتر استفاده میشود، اشاره دارد. این مسئله معمولا به تصمیمگیری درباره پیگیری یا عدم پیگیری فرصتهای سرمایهگذاری میپردازد؛ و تصمیمگیری در اینباره از طریق آنالیز مالی دقیق و فراوان کمپانی صورت میگیرد.
کمپانیها با استفاده از ابزارهای حسابداری هزینههای سرمایهای، جریانهای نقدی حاصل از پروژهها و سرمایهگذاریهای برنامهریزی شده هم راستا با درآمدها به پیشبینی و برآورد وضعیت کمپانی میپردازد. سپس براساس اطلاعات و دادهها تصمیم به سرمایهگذاری بر پروژههای مختلف را اتخاذ میکنند. معمولا از طراحی مدلهای مالی برای برآورد میزان تأثیرگذاری اقتصادی فرصت سرمایهگذاری و مقایسه پروژههای جایگزین استفاده میشود. اغلب تحلیلگران از نرخ بازگشت داخلی (IRR) به همراه ارزش خالص فعلی (NPV) برای مقایسه پروژهها و انتخاب پروژه مناسب و بهینه کسبوکار استفاده میکند.
2. سرمایهگذاری بر سرمایه مالی شرکتها
فعالیت اصلی دوم که شامل سرمایهگذاری است به تصمیمگیری درباره سرمایهگذاری مالی بهینه از طریق سهام موجود در کسبوکارها، در نظر داشتن وامها و یا ترکیبی از این دو است. بودجهبندی بلندمدت هزینهها یا سرمایهگذاریهای عمده ممکن است به واسطه فروش سهام شرکت یا انتشار اوراق قرضه در بازارهای فروش از طریق بانکهای سرمایهگذاری به دست آید. در ضمن، تعادل بین دو منبع بودجهبندی مالی (یعنی سهام و وام) را باید از نزدیک مدیریت کرد. زیرا وجود وام و بدهی بیش از حد باعث افزایش ریسک عدم بازپرداخت میشود.
این در حالی است که وابستگی بیش از حد به سهام ممکن است به کاهش ارزش و سود سرمایهگذاران اصلی منجر شود. در نهایت، میتوان گفت وظیفه متخصصان امور مالی شرکتها بهینهسازی ساختار سرمایه شرکت تا میزان قابل دستیابی با هدف کاهش میانگین هزینه سرمایه (WACC) است.
3. مدیریت سود سهام و بازگشت سرمایه به کسبوکار
این فعالیت مدیران شرکتها و کمپانیها را مسئول تصمیمگیری درباره مسائل مختلفی میکند. از جمله این مسائل میتوان به اینکه آیا مازاد سود حاصل از یک کسبوکار برای سرمایهگذاریهای آتی و الزامات عملیاتی مناسب است یا نه؟ و یا بررسی میزان درآمدها در قالب سود سهام یا بازخرید سهام بین سهامداران و تقسیم آنها اشاره کرد. همچنین، ممکن است درآمد ذخیره شدهای که بین سهامداران توزیع نمیشود، هم باعث توسعه بودجهبندی یک کسبوکار شود. معمولا این مسئله بهترین راه حل برای تامین صندوق و بودجه است.
به این ترتیب، از ایجاد بدهی اضافی جلوگیری شده و ارزش سهام با انتشار سهامهای فراوان کاهش نمییابد. در انتها، اگر مدیران شرکتها معتقد هستند که میتوانند سرمایه بیشتری در مقایسه با هزینه سرمایه شرکت کسب کنند، باید از این روش پیروی کنند. اما در صورتی که اینطور نباشد، آنها باید سرمایه اضافی را از طریق سود سهام یا بازخرید سهام به سهامداران شرکت خود بازگردانند.
ساختار سرمایه شرکتها تا چه اندازه در امور مالی شرکتی نقش و اهمیت دارد؟
ساختار سرمایه شرکتی به دلیل افزایش ارزش کسبوکار از اهمیت زیادی برخوردار است. این ساختار میتواند ترکیبی از وامهای بلندمدت و کوتاه مدت و یا سهام عادی و ممتاز باشد. نسبت بین بدهی شرکت و سهام کمپانی به عنوان مرجعی برای تعیین میزان تعادل یا ریسکپذیری مالی شرکتی و کسبوکار آنالیز میشود. شرکتی که امور مالی شرکتی آن بسیار مقروض است، ساختار مالی محافظهکارانه یا متهورانه دارد. بنابراین، به طور بالقوه ریسک بیشتری را برای سهامداران جدید و قدیم به همراه دارد. گرچه، وجود این ریسک اولیه از دلایل اصلی رشد و موفقیت یک شرکت است.
درباره امور مالی شرکتی بیشتر بخوانید: درک اصول و مبانی سیستم مدیریت مالی
مسیرهای شغلی در حوزه مالی شرکتی به چه صورت است؟
حوزه مالی شرکتی یکی از بهترین مسیرهای شغلی برای شروع، بررسی نقشه شغلی، کشف مشاغل مختلف و موقعیتهای متنوع موجود در امور مالی شرکتی است. از اصلیترین مسیرهای شغلی در حوزه مالی شرکتی میتوان به موقعیت شغلی در بانکهای سرمایهگذاری (در حوزه فروش)، موسسات (در حوزه خرید) و شرکتها و کمپانیهای حسابداری دولتی اشاره کرد.
در انتها، امیدواریم این مقاله شما را با مسائل مرتبط به حوزه مالی شرکتی آشنا کرده باشد و شما با در نظر گرفتن این مسائل با دقت بیشتری برنامهها و استراتژیهای کاربردی و کارآمد برای کسبوکار خود در حوزه مالی شرکتی راهاندازی کرده و آنها را اجرا نمایید.
پاسخها