رتبه‌‎بندی رقابت جهانی IMD در سال 2020: ظهور قدرت اقتصادهای کوچک جهانی

اطلاعات جالب و هیجان‎‌انگیز رقابت اقتصادی به صورت مستقیم آغاز شده است و این امر باعث ایجاد بحث درباره تغییر سلسله مراتبی در سطوح ملی، منطقه‌‎ای و جهانی شده است. در حال حاضر، رتبه‌‎بندی سالانه اطلاعات عملکرد اقتصادی جهان اقدام به معرفی ۶۳ اقتصاد برتر جهان در سی و دومین سال فعالیت خود کرده است.

بار دیگر سنگاپور به اولین و بالاترین رتبه اقتصادی برتر جهان دست یافته است. پس از آن جایگاه‎‌های دوم تا پنجم به اقتصادهای برتری همچون دانمارک، سوئیس، هلند و هنگ کنگ SAR رسیده است. این الگو نشانگر قدرت اقتصاد کوچک در سال‎های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ است. آرتورو بریس، مدیر مرکز رقابت جهانی IMD و استاد امور مالی می‎‌گوید: “منافع اقتصادهای کوچک نشات گرفته از توانایی آنها در مقابله با بیماری همه‎‌گیر کووید ۱۹ و تمایل آنها به داشتن رقابت اقتصادی درسطح ملی و جهانی بوده است.”

سه عامل کلیدی متنوع و مهم در دستیابی به موفقیت

از جمله عواملی که بر موفقیت اقتصادی سنگاپور و عملکرد قوی آن تاثیرگذار بوده‌‎اند، می‌‎توان به تجارت جهانی قوی این کشور، سرمایه‎‌گذاری‎‌های معقولانه و بررسی دقیق مشاغل و بازار کار این کشور توسط مسئولان آن اشاره کرد. همچنین، عملکردهای ثابت و پایدار این کشور در حوزه سیستم آموزشی و زیرساخت‎‌های تکنولوژی ارتباطات از راه دور، سرعت پهنای باند اینترنت و صادرات از طریق فناوری پیشرفته نیز نقش مهمی در دستیابی به موفقیت این کشور داشته‎‌اند.

رتبه دوم  را کشور دانمارک از آن خود کرده است. از عوامل موفقیت اقتصاد این کشور می‎‌توان به اقتصاد قوی این کشور، بازار کار فعال و سیستم بهداشت و آموزش موفق آن اشاره کرد.  همچنین، این کشور در سرمایه‎‌گذاری و بهره‌‎وری جهانی عملکرد بسیار خوبی از خود نشان داده است و جز برترین کشورهای اروپایی با بازده تجاری بالا قرار گرفته است.

کشور بعدی، سوئیس است. سوئیس، به تدریج در حال بالا آمدن و دستیابی به جایگاه بهتر و بالاتر است. این کشور، از رتبه ۵ به ۴ پیشرفت داشته و در سال۲۰۲۰ جایگاه سوم را از آن خود کرده است. تجارت قوی بین‌‎المللی این کشور به همراه وجود زیرساخت‎‌های علمی و سیستم بهداشتی و آموزشی معتبر از عوامل موفقیت این کشور در عرصه اقتصادی بوده است.

اقتصادهای کوچک که به طور کلی توسط تولید ناخالص ملی خود ارزیابی می‎‌شوند، در ده کشور قابل توجه بوده‌‎اند. البته، صرفا براساس نحوه عملکرد کشورها نمی‎‌توانیم اذعان کنیم که کشورهایی که براساس دموکراسی پیش می‌‎روند، در صدر قرار دارند. سنگاپور، هنگ کنگ و امارات جز ده رده برتر قرار دارند، این  در حالی است که برخی از کشورهای دموکراتیک دیگر نظیر آرژانتین در رده‌‎های پایین جدول قرار گرفته‌‎اند.

البته امسال معیارهای جدیدی به منظور آشکارسازی اهمیت دستیابی به اهداف توسعه پایدار سازمان ملل به لیست قبلی اضافه شده است. این معیارها شامل اهداف پایه متنوعی نظیر سیستم آموزش و پرورش، بهداشت، محیط‎‌زیست، روند افزایش سن و سهولت هستند. طی ده سال باید این اهداف براساس برنامه‎‌های پیش‎‌بینی شده پیشرفت کرده و پیشی بگیرند. در غیر اینصورت، نمی‎‌توان به اهداف اقتصادی مدنظر براساس اهداف توسعه پایدار سازمان ملل دست یافت.

آیا عقب نشینی برای کشوری رخ داده است؟

بله، در ادامه به برخی از این کشورها اشاره می‎‌کنیم. کشور ایالات متحده برای دومین سال متوالی نتوانست به مقابله با کشورهایی نظیر سنگاپور بپردازد. رتبه این کشور به دهم تقلیل یافت، این در حالی است که این کشور در سال ۲۰۱۹ در رتبه سوم قرار داشت. جنگ‎‌های تجاری که بین اقتصادهای برتری نظیر چین و ایالات متحده آمریکا رخ داده بودند، باعث تضعیف این دو کشور شده‌‎اند. کشور چین نیز از  مقام ۱۴به مقام ۲۰ تقلیل یافت.

البته، Hong Kong SAR از رتبه سال گذشته خود که جایگاه دوم بود به جایگاه پنجم رسید. دلیل این تضعیف قدرت اقتصادی را می‌‎توان در کاهش عملکرد اقتصادی هنگ گنگ، آشفتگی اجتماعی آن و همچنین تأثیر اقتصاد خراب چین بر این منطقه دانست. امارات متحده عربی نیز از جایگاه پنجم به جایگاه نهم سقوط کرده است. خاورمیانه، به عنوان یک منطقه جنگی و بحرانی به دلیل وجود نفت همواره درگیر مشکلات و مسائل اقتصادی بوده است.

پیشرفت اقتصادی جهانی بر اقتصاد کشورهایی نظیر کانادا و نروژ

کشور نروژ که پارسال در رتبه یازدهم قرار داشت،  امسال در  بین ده رتبه برتر قرار گرفته است. این کشور جایگاه هفتم را در سال ۲۰۲۰ از آن خود کرده است. این پیشرفت اقتصادی تاثیر گرفته از پیشرفت اقتصاد کشورهای شمال اروپا در سال گذشته بوده است. در واقع، می‎‌توان گفت بسیاری از کشورهای شمال اروپا جز ده اقتصاد برتر قرار گرفته‌‎اند. همچنین، کشور انگلیس از رتبه ۲۳ به رتبه۱۹ صعود کرده است. این در حالی است که کشور همسایه او فرانسه از رتبه ۳۲ در سال ۲۰۱۹ به رتبه ۳۱ سقوط کرده است.

علاوه بر این، کانادا از رتبه سیزدهم به رتبه هشتم پیشرفت داشته است. کانادا این موفقیت را مدیون فضای باز اقتصادی و تجاری خود و پیشرفت بازار کار خود بوده است. وضعیت در آمریکای لاتین بدین صورت است که شیلی در بالاترین رتبه اقتصادی امریکای لاتین یعنی رتبه سی و هشتم قرار دارد. این در حالی است که ونزوئلا در پایین‌‎ترین رتبه بین کشورهای آمریکای جنوبی قرار دارد.

در انتها امیدواریم، این مطلب نکات جدیدی در رابطه با تاثیر پیشرفت اقتصادی و بازار کار بر دیگر حوزه‎‌های جامعه نظیر بهداشت و آموزش در اختیارتان قرار داده باشد. این آمار می‎‌تواند اطلاعات کارآمد زیادی در رابطه با پیشرفت اقتصاد کشورهای مختلف در اختیارمان مسئولان و علاقه‎‌مندان حوزه اقتصادی قرار دهد.

منبع

 

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *