هر آنچه که نیاز است درباره انقلاب صنعتی چهارم بدانید!
با توجه به پیشرفت روزافزون صنعت، فناوری و قرار گرفتن در معرض انقلاب جدید صنعتی قرن، نیاز است درباره انقلاب صنعتی چهارم نیز دانش خود را ارتقا دهید. در این مقاله ما سعی میکنیم هر آنچه که درباره انقلاب صنعتی چهارم نیاز است را پوشش دهیم.
مقدمه
انقلاب صنعتی چهارم در اجلاس سالانه مجمع جهانی اقتصاد (WEF) در تاریخ ۲۹ ژانویه ۲۰۱۹ در داووس سوئیس مورد توجه قرار گرفت. تمرکز اصلی این اجلاس بر روی چگونگی ترکیب فناوریهایی بود که در حال تغییر شیوه زندگی و کار انسانها هستند. کلاوس شواب، بنیانگذار و رئیس اجرایی WEF مستقر در ژنو، در سال 2016 کتابی با عنوان «انقلاب صنعتی چهارم» منتشر و نشست داووس را برای اولین استفاده از این اصطلاح انتخاب کرد. شواب استدلال میکند که یک انقلاب تکنولوژیکی در حال وقوع است که خطوط بین حوزههای فیزیکی، دیجیتال و بیولوژیکی را محو میکند. به بیان ساده، انقلاب صنعتی چهارم به چگونگی ادغام فناوریهایی مانند هوش مصنوعی، وسایل نقلیه خودران و اینترنت اشیا با زندگی فیزیکی انسانها اشاره دارد. به طور مثال میتوانید دستیارهای صوتی سنسورهای تشخیص چهره و… را در نظر بگیرید.
سه انقلاب صنعتی اول
زویکا کریگر، رئیس سیاست و مشارکت فناوری در WEF، روز سه شنبه به CNBC گفت که در میان هر یک از انقلابهای صنعتی یک موضوع مشترک وجود دارد:«اختراع یک فناوری خاص که جامعه را به طور اساسی تغییر میدهد.» اولین انقلاب صنعتی در بریتانیا حدودا سال 1760 آغاز شد. این انقلاب توسط یک اختراع بزرگ به کار گرفته شد:«موتور بخار.» موتور بخار فرآیندهای تولید جدیدی را فعال کرد که منجر به ایجاد کارخانهها شد.
انقلاب صنعتی دوم تقریباً یک قرن بعد رخ داد و با تولید انبوه در صنایع جدیدی مانند فولاد، نفت و برق مشخص شد. لامپ، تلفن و موتور احتراق داخلی از اختراعات کلیدی این عصر بودند. اختراعات نیمه هادی، رایانه شخصی و اینترنت، از سازههای اصلی انقلاب صنعتی سوم بودند. این مرحله به «انقلاب دیجیتال» معروف است.
کریگر گفت که انقلاب صنعتی چهارم به دو دلیل با انقلاب سوم متفاوت است:«شکاف بین دنیای دیجیتال، فیزیکی و بیولوژیکی در حال کاهش است و فناوری سریعتر از همیشه در حال تغییر است.»
تلفن همراه در برابر بازی «POKEMON GO»
به عنوان مدرک، میتوانیم به این دو مورد اشاره کنیم. بیش از ۷۵ سال طول کشید تا تعداد کاربران تلفنهای همراه به ۱۰۰ میلیون نفر برسد. این در حالی است که بازی POKEMON GO برای دستیابی به این عدد تنها به یک ماه نیاز داشت. درست خواندید! در سال ۲۰۱۶ این بازی ویدیویی منتشر شد و تنها در یک ماه به ۱۰۰ میلیون استفاده کننده رسید. امروزه تمام صنایع از خرده فروشی گرفته تا بانکداری، در تلاش هستند تا خود را همسو با فناوری کنند. به همین دلیل چند سالی است که تقریبا اکثر صنایع به سمت چاپ سه بعدی، هوش مصنوعی، کامیپوترها و… حرکت کرده اند.
در سال ۲۰۱۷ اداره ثبت اختراع اروپا در یک تحقیق به خوبی نشان داد تعداد امتیازهای ثبت شده مربوط به انقلاب صنعتی چهارم در سه سال گذشته 54 درصد رشد داشته است. دیوید استابز، استراتژیست سرمایه گذاری بر روی مشتری گفت: «فناوری و بهویژه فناوری دیجیتال، با بسیاری از کسب و کارها و همچنین زندگی اجتماعی و اقتصادی ما در هم تنیده شده است؛ به طوری که تلاش برای جدا کردن «فناوری» از «غیر فناوری» بهطور فزایندهای بیتأثیر میشود.»
کنار گذاشته شدند
دولتها، شرکتها و به طور کلی تمامی صنایع سعی دارند خود را به سرعتِ سریع تغییر تکنولوژی برسانند. کریگر که از سال 2016 تا 2017 به عنوان اولین نماینده وزارت امور خارجه ایالات متحده در سیلیکون ولی (silicon valley) خدمت کرد، اینگونه اظهار کرد:«شرکتها در تلاش برای درک چگونگی پیادهسازی و تنظیم پیشرفتهایی مانند هوش مصنوعی در حیطه کاری خود هستند. امروزه تشنگی عجیبی برای کارهای مشخصی که شرکت ها میتوانند توسط تکنولوژی انجام دهند، وجود دارد».
جردن مورو رئیس سواد داده در شرکت تحلیلی Qlik است. او گفت که افراد و شرکتها فاقد مهارتهایی مانند تفسیر و تحلیل دادهها برای رقابت موفق در انقلاب صنعتی چهارم هستند. او در یک مصاحبه تلفنی با CNBC گفت:«نیازی نیست که همه دانشمند داده باشند، اما همه باید اطلاعات کافی در مورد سواد داده را کسب کنند.»
مطالعات نشان میدهد که فناوریهایی مانند هوش مصنوعی برخی از مشاغل را حذف میکنند و در عین حال تقاضا برای مشاغل و مهارتهای جدید ایجاد میکنند. برخی از کارشناسان درباره «اقتصاد برنده همه چیز» هشدار میدهند که در آن کارگران با مهارت بالا با دستمزد بالا پاداش میگیرند و بقیه کارگران عقب میمانند.
گزارش سال 2018 توسط شرکت سرمایه گذاری UBS نشان داد که میلیاردرها تقریباً 80 درصد از 40 نوآوری اصلی را در چهار دهه گذشته هدایت کرده اند. در سال 2016، شواب پیش بینی کرد که نابرابری بزرگترین نگرانی اجتماعی مرتبط با انقلاب صنعتی چهارم خواهد بود.
جمعبندی
انقلاب صنعتی چهارم عرصههای مختلف زندگی همچون حوزه اقتصادی، اجتماعی و حتی روانشناختی جوامع و مردم را درگیر میکند. به همین دلیل، نیاز است استراتژیها و برنامههای برای مقابله با مشکلات و مسائلی که به همراه این انقلاب به وجود میآیند، وجود داشته باشد. به این ترتیب، میتوان در مقابل مسائل زیادی به وجود آمده راهحلهایی ارائه کرد. البته قطعا نمیتوان راهحلهای کاربردی برای تک تک این مسائل فراهم نمود.
اگر درباره انقلاب صنعتی چهارم، به اطلاعات بیشتری نیاز دارید میتوانید به مقاله انقلاب صنعتی چهارم و پیامدهای حاصل از آن مراجعه کنید.
پاسخها