آموزش نوآوری چگونه به ایجاد تحول در سازمانها کمک میکند؟
نوآوری عاملی کلیدی برای افزایش طول عمر و رشد سازمانهاست. با اولویتدادن به نوآوری، کسبوکارها میتوانند در بازار به عملکردی برتر از رقبا برسند و فرایندهای کسبوکار و فرهنگ سازمانی خود را بهبود بخشند.
به گفته شرکت مشاوره مدیریت مکینزی، آغاز همهگیری ویروس کرونا (COVID-19)، نوآوری را بیش از هر زمان دیگری مهم کرده است. تحقیقات مککینزی نشان میدهد که ۹۰ درصد از مدیران انتظار دارند تا پیامدهای ناشی از ویروس کرونا بهطور اساسی شیوهی کسبوکارشان را در پنج سال آینده تغییر دهد. با وجود این تغییرات، سه چهارم مدیران فرصتهای رشد قابل توجهی را پیشبینی میکنند.
تقویت نوآوری در تمام بخشها و در همه سطوح سازمان برای تضمین موفقیت بلندمدت الزامی است. یکی از روشهای بسیار مؤثر برای تقویت نوآوری، آموزش نوآوری است.
آموزش نوآوری چیست؟
آموزش نوآوری برنامه یا دورهای است که فراگیران خود را برای درک و استفاده از نظریهها، چارچوبها و تکنیکهای نوآوری آماده میکند. دامنه و محتوای دورههای آموزش نوآوری بسته به ماهیت سازمان و هدف برگزاری دوره میتواند متفاوت باشد.
یکی از نمونههای آموزش نوآوری، دوره آنلاین استراتژی تحولآفرین یا (disruptive strategy) است که توسط پروفسور کلیتون کریستنسن (Clayton Christensen) استاد مدرسه کسبوکار هاروارد تدریس میشود. در این دوره، شرکتکنندگان یاد میگیرند که چگونه منابع و فرایندهای کسبوکار را برای توسعه یک فرهنگ نوآورانه، ارزیابی فرصتهای جدید و تهدیدهای بالقوه در صنعت خود، و استفادهی بهینه از نوآوری تحولآفرین (disruption) برای جهتدادن سازمان به سوی رشد، هماهنگ کنند.
چرا آموزش نوآوری مهم است؟
آموزش نوآوری مهم است زیرا باعث میشود افراد به استفاده از مهارت تفکر استراتژیک ترغیب شوند، تفکر استراتژیک عامل بهبود عملکرد تیمها است و سازمان را قادر میسازد به پتانسیلهای بالقوهی خود دست یابند. بدون تمرکز بر نوآوری، سازمان توانایی خود را برای رقابت با فناوریهای مخرب نوظهور از دست میدهد.
گزارش اخیر PwC (لینک دانلود گزارش: برای دانلود گزارش کلیک کنید ) نشان داد که مدیران عامل از آموزش مجدد و ارتقای مهارتها به عنوان اولویت اصلی سازمان خود یاد میکنند، 55 درصد مدیران عامل خاطرنشان کردند که کمبود مهارت آنها را از استفادهی مؤثر از نوآوری باز میدارد.
اگر میخواهید از گرفتاری سازمان خود در این دام (ناتوانی در رقابت) جلوگیری کنید. در ادامه از 4 منظر به بررسی اثر آموزش نوآوری بر متحولسازی سازمانها میپردازیم.
مزایای آموزش نوآوری (در ایجاد تحول)
1. آموزش نوآوری سازمان را قادر میسازد تا خواستههای مشتریان را انجام دهد
یکی از مزایای اصلی آموزش نوآوری این است که میتواند به شما و همکارانتان کمک کند تا نیازهای مشتریان را بهتر درک کرده و به آنها خدمت کنید. در استراتژی تحولآفرین (disruptive strategy)، از نظریه کارهای انجام شده کریستنسن (JTBD: jobs to be done لینک برای مطالعهی بیشتر) برای بررسی این نیازها استفاده میشود. این نظریه به ما در درک اینکه که چرا مشتریان گزینههای خاصی را نسبت به دیگرانها ارجح میدانند، کمک میکند. این نظریه ادعا میکند که مشتریان به جای خرید محصولات و خدمات، آنها را برای انجام یک کار خاص به کار میگیرند.
یکی از نمونههای واقعی از خدماتی که کاری را که باید انجام شود را به سرانجام میرساند، PayPal است، PayPal نیازهای مشتریانی را که میخواهند راهی آسان برای انجام آنلاین پرداختهایشان داشته باشند، برآورده میکند. در حالی که گزینههای دیگر میتوانند این کار را انجام دهند، شبکه بزرگ بازرگانان، شهرت و امنیت و کاربری آسان PayPal آن را به بهترین انتخاب برای مصرفکنندگان تبدیل میکند.
با شرکت در دورههای آموزشی نوآوری، میتوانید به سازمان خود کمک کنید تا کارهایی را که مشتریان محصولات و خدمات آن را برای انجام آنها به کار میگیرند، شناسایی کند. از طریق انجام مصاحبه با مشتریان و کاربران و روشهای دیگر، میتوانید پیشنهادات و راهحلهای شرکت خود را برای پاسخگویی بهتر به نیازهای کاربران بهبود ببخشید.
2. سازمان شما را برای مهار نوآوریهای تحولآفرین (disruptive innovation) رقبایتان آماده میکند
یک مزیت کلیدی تمرکز بر JtbD (کارهایی که باید برای مشتری انجام شوند: jobs to be done) این است که سازمان شما را آماده میکند تا به جای تسلیم شدن در مقابل نوآوریهای تحولآفرین، از آنها منفت کسب کند.
طبق گزارش Accenture (برای مطالعهی گزارش کلیک کنید) بیش از 60 درصد از شرکت ها در 20 صنعت مختلط در معرض نوآوریهای تحولآفرین قرار گرفتهاند و بیش از 40 درصد در آینده به شدت در معرض آن خواهند بود.
کریستنسن در استراتژی تحولآفرین میگوید: «برای دفاع از خود در برابرتحولآفرینی و کالاییسازی باید کسبوکارتان را حول یک کار که باید انجام شود (JtbD) متمرکز کنید. تمرکز بر روی کاری که باید انجام شود باعث میشود فرایندها و راههای یکپارچهای ایجاد کنید که رقبای شما به سختی میتوانند کپی کنند.
با استفاده از درسآموختهها، تکنیکها و راهکارهای بهدستآمده از آموزش نوآوری، میتوانید به سازمانتان کمک کنید تا استراتژیای ایجاد کند که نیازها و کارهای مختلف مدنظر مشتریان را در نظر بگیرد و این اطمینان را به شما بدهد که موقعیت مناسبی برای پاسخگویی به فرصتهای جدید و تهدیدهای بالقوه دارید.
کریستنسن در استراتژی تحولآفرین میگوید: «اگر کسبوکاری را که در آن فعالیت میکنید بهعنوان ارائه چیزی تعریف کنید با گذشت زمان کارها را بهتر از گذشته انجام میدهد، فرصتهایی را برای استفاده از فناوریهای جدید در زمان ظهورشان فراهم میکنید».« چیزی که کسبوکار شما در مورد آن است انجام بهتر و بهتر کار است و این وضوح در طول زمان به دلیل ثبات مشاغلی که باید انجام شود کاهش نمی یابد.»
3. نوآوری باعث رشد سازمانی و بهبود عملکرد میشود
فراتر از تأثیرگذاری بر استراتژی، آموزش نوآوری میتواند تأثیر مثبتی بر عملکرد و رشد سازمان شما داشته باشد.
دادههای مایکروسافت نشان میدهد که احتمال تجربهی رشد دو رقمی در شرکتهایی با فرهنگ نوآورانه که ایدههای جدید در آنها مورد استقبال و حمایت قرار میگیرند در مقایسه با شرکتهایی که تمرکز کمتری بر نوآوری 2 برابر است.
نوآوری میتواند دستآوردهای مالی نیز به همراه داشته باشد. تحقیقات مککینزی نشان میدهد که شرکتهایی که در پنج یا بیش از پنج دسته از «ضرورتهای نوآوری» مهارت دارند بازده مالی بیشتری نسبت به سازمانهایی کمتر نوآور هستند، تجربه میکنند. از این ضرورتها میتوان«آرزو و خواستن»، «اکتشاف» و «آماده سازی» را نام برد.
4. تعهد و ماندگاری کارکنان را افزایش میدهد
آموزش نوآوری همچنین میتواند به افزایش مشارکت و تعهد کارکنان منجر شود.
بر اساس یافتههای مایکروسافت، 86 درصد از کارمندان در سازمانهای نوآورانه قصد دارند در مشاغل خود باقی بمانند، در حالی که فقط 57 درصد کارمندان شرکتهایی با سطوح نوآوری پایینتر چنین قصدی دارند.
در یکی از نسخههای مجلهی کسبوکار هاروارد (HBR) مقالهای وجود دارد که در آن مدیران شرکت داروسازی و علوم زیستی بیر (Bayer) توضیح میدهند که چگونه آموزش و ابتکارات ناشی از نوآوری سازمانشان را قادر به دگرگونی کرد.
به عنوان بخشی از تلاشهای نوآورانه، شرکت شبکهای از سفیران و مربیان داوطلب ایجاد کرد که از طریق آموزش و کارگاههای آموزشی و برقراری ارتباط و الهام بخشیدن به کارمندان، آنان را به نوآوری ترغیب میکردند.
این ابتکار منجر به ایجاد شبکهای از سفیران و مربیان در 70 کشور شد – که 80 درصد آنها به طور فعال در کار خود نوآوری داشتند، حتی اگر خارج از حیطه وظایف رسمی آنها بود – و بیش از 5000 نفر در وبینارها و رویدادهای آموزشی نوآوری شرکت کردند.
این مثال تأثیر عمیقی که آموزش نوآوری میتواند داشته باشد را نشان میدهد: نه تنها می تواند تعهد به نوآوری را در سراسر سازمان شما تقویت کند، بلکه نحوهی بسیج و تخصیص منابع سازمان را نیز به شما اطلاع میدهد.
بیشتر مطالعه کنید: نوآوری در مدل کسب و کار: 3 استراتژی برای افزایش رشد سازمان
بهبود مهارتهای نوآوری از طریق آموزش
آموزش نوآوری بسیار ارزشمند است و میتواند سازمان را برای پیشرفت در صنعت خود تجهیز کند. در حالی که طیف وسیعی از منابع وجود دارد که میتوانید از آنها برای یادگیری در مورد نوآوری استفاده کنید، بسیاری از متخصصان رویکرد ساختارمندتری مانند دوره آنلاین را انتخاب میکنند.
برای رابی مینیکولا (Robbee Minicola)، مدیر ارشد مایکروسافت و شرکتکننده سابق HBS Online، دانش و تکنیکهایی که در استراتژی تحولآفرین به دست آورد به او کمک کرد تا در نقش خود تأثیرگذارتر باشد و نوآوری را در شرکت خود رهبری کند.
مینیکولا میگوید: «طی پنج روز پس از اتمام دوره، من یک برنامه عملیاتی برای بخش عمدهای از کسبوکارمان داشتم و آن را به مدیر اجرایی شرکتمان ارائه کردم». «این دوره تئوری JtbD (کارهایی که باید انجام شوند) را عملی کرد و باعث شد که در استراتژی خود تجدید نظر کنیم تا مشتری ما را به جای رقبایمان انتخاب کند.»
پاسخها