خلاصه گفتگو با آقای حمیدرضا صالحی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی
از سری مصاحبههای مدرسه کسبوکار با فعالان اقتصادی و مدیران ارشد سازمانها، این بار با جناب آقای حمیدرضا صالحی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران و کارآفرین.
در مورد فضای کسبوکار و چالشهای آن گفتوگویی داشتیم که به شرح زیر است:
دکتر صالحی دارای سابقه فعالیت به عنوان مدیریت پروژهی پست فشار قوی شرکت مشانیر، اولین مدیرعامل شرکت سهامی عام مشانیر، مشارکت در سندیکای صنعت برق ایران، راهاندازی شرکت آزمایشگاه صنعت برق و انرژی، راهاندازی شرکت صادراتی، ریاست کمیسیون IT و ICT اتاق بازرگانی تهران، نیابت ریاست کمیسیون صادرات اتاق بازرگانی، ریاست کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی و… هستند.
کسب تجارب اجرایی موفق
بنابر نظر آقای صالحی جوهرهی مدیران موفق در فعالیتهای دورهی جوانی شکل میگیرد و آشناکردن دانشجویان در سالهای دوم یا سوم با فضای کار صنعت میتوان ضامن آشنایی فارغالتحصیلان با کارآفرینی باشد. همچنین ایشان معتقدند که اعطای مدرک MBA به فارغالتحصیلان بیتجربه کار درستی نیست و تجارب اجرایی برای مدیران لازم است.
یکی از چالشهای صنایع قرارگرفتن دولت بین دانشگاه و صنعت است. صنعت باید دانشگاه را بکار بگیرد تا حفرههای کسبوکار رفع شود، اما سفارشهای دولتی به دانشگاه سبب میشود هزینه فراوان در پروژههایی صرف شود که مورد نیاز صنعت نیست و دانشگاه پس از پژوهش، این پروژهها را به صنعت تحمیل میکند.
ایشان راه حل این مشکل را تأمین هزینههای R&D (تحقیق و توسعه) از سوی دولت برای بنگاههای اقتصادی دانست تا با توجه به نیازهای خود دانشگاه را به کار گیرد.
بازگشت سرمایهی دولت نیز بایست، بهصورت بلندمدت، از راه مالیات تامین شود.
راهحلهای اجرایی برای موفقیت
آقای صالحی بزرگترین راه نجات اقتصاد ایران را بینالمللی شدن میداند. ایشان معتقدند که تبادل بینالمللی دادهها، یافتهها و دستاوردها بسیار مهم است. به گفتهی ایشان زیرساختها و چرخههای اقتصادی در ایران ایرادی ندارند و اگر روابط بینالمللی بهبود یابد راه توسعه باز است.
همچنین به نظر ایشان بخش خصوصی و NGOها بایست در حوزههای Good Governance و Advocacy به حاکمیت کمک کنند.
از جمله موارد مهمی که آقای صالحی در صحبت هایشان به آن ها اشاره کردند و پرداختن به این موارد را سبب پیشرفت همه صنایع عنوان کردند:
- آموزش های علمی و عملی
- استفاده از دانش و تجربه کارآفرینان و فعالان با سابقه در بحث آموزش
- استفاده از مدیران موفق صنایع و کسبوکارها در کنار تیم آموزشی
- برگزاری اتاقهای فکر
- عهدهداری مسؤلیت مطالبهگری و چانهزنی با نهادهای تصمیمگیری از سوی NGOها
- آموزش اصول کارفرمایی به نهادهای اجرایی صالحی
- اصلاح انگارهی اشتباه بینیازی مدیران ارشد از گذراندن دورههای آموزشی
- اصلاح روابط ضعیف و نگاه از بالا به پایین مدیران ارشد که مانع بهرهوری از استعدادها میشود
- پیشرفت در حوزهی IOT
- تمرکز ویژه بر مسألهی رهبری و توسعهی کسبوکار
- توجه به آموزش حین خدمت برای مدیران میانی و ارشد
- و…
در پایان این گفتگو جناب آقای حمیدرضا صالحی پیشنهاد خود را در مورد برنامههای مدرسهکسبوکار اینگونه مطرح کردند:
تعیین چشمانداز بلندمدت مدرسه، پرکردن خلاءهای موجود، بدلشدن به مرجعی برای اندیشهکدههای کسبوکار، راهاندازی باشگاه ویژه کارآفرینان برتر و برقراری ارتباط بینالمللی، استقلال اتاقهای فکر از دولت و اتاق بازرگانی.
پاسخها