بررسی رابطه هزینهها در حوزه سلامت و بهداشت با تولید ناخالص ملی کشورها
اینکه یک کشور چه میزان هزینه صرف خرید کالاها و یا ارائه خدمات خود در حوزه مراقبتهای بهداشتی و سلامتی کرده و یا اینکه چگونه در طول زمان تغییراتی در این حوزه رخ میدهد، همگی رابطه مستقیمی با اقتصاد آن کشور دارد.
طبق برآوردهایی که در سال 2019 به دست آمده است، کشورهای عضو اتحادیه اروپا به طور متوسط 8.3٪ از تولید ناخالص ملی خود را صرف مراقبتهای بهداشتی کشورشان کردهاند. از سال 2014 تاکنون (زمان نوشتن مقاله) این عدد بدون هیچگونه تغییری ثابت باقی مانده است. علت آن را هم میتوان در رابطه تنگانگ موجود بین رشد اقتصادی و رشد در هزینههای بهداشت و سلامت یافت. در سال 2019، یک چهارم کشورهای عضو اتحادیه اروپا حداقل 10٪ از تولید ناخالص ملی خود را صرف هزینههای بهداشتی خود کردهاند.
از بین این کشورها آلمان Germany (11.7٪) و فرانسه France (11.2٪) بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند. در این بین کشورهایی همچون لوکزامبورگ Luxembourg (5.4٪)، رومانی Romania (5.7٪)، لهستان Poland (6.2٪) و لتونی Latvia (6.3٪) کمترین سهم تولید ناخالص ملی خود را به مراقبتهای بهداشتی و سلامتی اختصاص دادهاند. از میان کل کشورهای عضو اتحادیه اروپا، سوئیس (Switzerland) بیشترین سهم (12.1٪) تولید ناخالص ملی خود را به بخش بهداشت و سلامت کشورش اختصاص داده است.
در حین آنالیز هزینههای بهداشت و سلامت کشورها، باید نسبت هزینههای بهداشتی و تولید ناخالص ملی یک کشور را با سطح هزینههای بهداشتی سرانه آن کشور به صورت همزمان در نظر گرفت. معمولا كشورهاي که از درآمد بیشتری برخوردار هستند، هزینه بيشتري را به حوزه مراقبتهاي بهداشتي و سلامتی کشورشان اختصاص ميدهند. اما بعضی از كشورهایی که سرانه هزينه بهداشتي بالایی دارند میتوانند هزينههاي پاييني نسبت به توليد ناخالص ملی خود به حوزه سلامت و بهداشت اختصاص دهند. (برعکس این قضیه هم وجود دارد.)
بگذارید با مثالی بیشتر این قضیه را شرح دهیم، دو کشور جمهوری چک (Czech Republic) و بلغارستان (Bulgaria) سهم یکسانی از تولید ناخالص ملی خود را در سال 2019 صرف بخش بهداشت و سلامت کشورشان کردهاند.
اما هزینه سرانه بهداشت (با توجه به PPP EUR) جمهوری چک به دلیل تولید ناخالص ملی بیش از 72٪ بوده است. لوکزامبورگ نمونهای بارز از کشوری با سطح سرانه بالای هزینههای بهداشتی و سلامت است، اما به دلیل ویژگیهای اقتصاد و جمعیت شاغلش کمترین سهم هزینههای صرف شده در حوزه سلامت و بهداشت را نسبت به تولید ناخالص ملی خود دارد. از آنجایی که بخش عمدهای از ثروت این کشور توسط افرادی که در این کشور مقیم نیستند، تولید میشود و توسط آنها صرف نمیشود، بررسی بخش ارتباط هزینههای بهداشتی با درآمد ناخالص ملی این کشور معنیدارتر از آنالیز شاخص هزینههای سلامت و بهداشتش در مقایسه با تولید ناخالص ملی خود است.
هزینههای صرفشده در حوزه سلامت و بهداشت با گذشت زمان به تغییراتی که در عرصههای گسترده اقتصادی رخ دادهاند، واکنش نشان میدهند. اگرچه، معمولا قبل از مشاهده این تغییرات در میزان صرف هزینههای بهداشت و سلامت تاخیراتی منعکس میشود. هنگامی که به دلیل بحران مالی 2008 شرایط اقتصادی بسیاری از کشورهای عضو اتحادیه اروپا رو به زوال رفته بود، هزینههای کلی در حوزه سلامت و بهداشت آنها ثابت باقی مانده بود و یا رو به افزایش بود. در نتیجه، متوسط هزینههای بهداشت و سلامت در مقایسه با تولید ناخالص ملی کشورهای عضو اتحادیه اروپا با رشد همراه شد.
طیق نتایج تحقیقات مورگان (Morgan) و استولفی (Astolfi) در سال 2014 این رشد در سال 2008 با رشد 7.8٪ همراه بود، این در حالی است که در سال 2009 میزان این رشد 8.5٪ رسید. در حالی که کشورها اقدامات مختلفی به منظور مهار هزینههای بهداشت و سلامت دولت و کاهش کسری بودجه در حال رشد انجام میدادند. رشد سرانه هزینههای بخش بهداشت و سلامت بسیاری از کشورهای اروپایی با رشد اقتصادی همراه بود. در نتیجه، نسبت هزینههای سلامت و بهداشت در مقایسه با تولید ناخالص ملی سال 2014 نسبتا ثابت و پایدار بود.
در نهایت، با افزایش نسبت هزینههای سلامت و بهداشت در مقایسه با تولید ناخالص ملی ده سال گذشته و همسویی نزدیک رشد اقتصادی در سالهای اخیر، رشد کلی هزینه سرانه بخش سلامت و بهداشت در مقایسه با سرانه تولید ناخالص ملی (به صورت واقعی) کشورهای عضو اتحادیه اروپا بین سالهای 2005 و 2019 رخ داده است.
با نگاهی به فرآيند رشد برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا، دو کشور فرانسه و آلمان شاهد جهش هزینههای بهداشت و سلامت در مقایسه با تولید ناخالص ملی در سال 2009 بودهاند. این در حالی است که در سالهای اخیر این شاخص با تفاوتهایی همراه بوده است. در حالی که آلمان به افزایش سهم تولید ناخالص ملی خود در حوزه بهداشت و سلامت در سالهای 2015 و 2019 پرداخته است. فرانسه به کاهش رشد هزینههای بخش بهداشت و سلامت کشور خوددر مقایسه با رشد اقتصاد کل کشور پرداخته است.
ایتالیا (Italy) و اسپانیا (Spain) هم در سال 2009 جهشی مشابه را تجربه کردهاند. گرچه از آن زمان به بعد رشد در میزان هزینههای بخش بهداشت و سلامت با رشد اقتصادی همسو بوده است. در نتیجه، نسبت صرف هزینهها در حوزه سلامت و بهداشت در مقایسه با تولید ناخالص ملی ده سال گذشته ثابت باقی مانده است. این در حالی است که به واسطه همه گیری COVID-19 عواقب مهم و تاثیرگذاری همچون رشد هزینهها در حوزه سلامت و بهداشت در سال 2020 رخ داده است. به همین منظور، میتوان انتظار افزایش رشد در بخش سلامت و بهداشت برخی از کشورها را داشت. در نتیجه، احتمال افزایش هزینههای بخش بهداشت و سلامت در مقابل تولید ناخالص ملی برخی کشورها همچنان وجود خواهد داشت.
مدرسه کسبوکار تکاپو با برگزاری دوره «دوره مدیریت عالی کسبوکارهای صنعت سلامت» سعی میکند همراه با مخاطب خود در قدمهای اولیه فراگیری مهارتهای مدیریتی سلامت همراه باشد و فرصت یادگیری از افراد با تجربه را فراهم نماید.
پاسخها