تاب‌آوری در صنعت 4.0 مدیریت ریسک قوی می‌طلبد

توانایی خودکارسازی تولید سنتی و فرآیند صنعتی با پشتیبانی از سنسورهای داده محور و تجزیه و تحلیل قدرتمند، باعث رشد سریع روند صنعت 4.0 در بسیاری از شرکت‌ها شده است. با دسترسی دادن به حجم بیشتری از اتصالات بین ماشین‌ها و امکانات، زنجیره‌های تامین را تسریع و کارایی قابل‌توجهی ایجاد شده است. همچنین، این کار تاب‌آوری و چابکی کسب ‌و کارها را بهبود بخشیده و تجربه بهتری را به مشتری القا می‌کند. تمام این شرایط به وسیله اینترنت اشیا (IoT) امکان‌پذیر شده است. شرکت تحلیلی گارتنر پیش‌بینی می‌کند که اکنون تقریباً 30 میلیارد دستگاه در جهان وجود داشته باشد. طبق تحقیقات IndustryARC، انتظار می‌رود که بازار جهانی Industry 4.0 به طور خاص تا سال 2024 به 156.6 میلیارد دلار برسد. این سرعت تغییر همچنان ادامه خواهد داشت زیرا شرکت‌ها می‌خواهند در فضای رقابت، حرفی برای گفتن داشته باشند؛ رقابت کنند و کیفیت محصولات و خدمات خود را به حداکثر برسانند.

صنعت 4.0 و ایجاد تحول در کسب‌وکارها

اندرو برایسون، معاون ارشد عملیات در FM Global، یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های بیمه دارایی تجاری و صنعتی در جهان، می‌گوید: «صنعت 4.0 شیوه کار بسیاری از کسب ‌و کارها را متحول کرده است. به طور مثال لجستیک یک شرکت خرده‌ فروشی است؛ با سرمایه‌گذاری هنگفتی که در مراکز اجرای واقعاً پیچیده انجام می‌دهد. آنها یک پورتال آنلاین دارند که مستقیماً با مرکز توزیع در تعامل است که پس از پردازش پروسه‌ها، به طور کالا را به مشتری تحویل می‌دهد. این امر، شرکت ها را از فضای خرده فروشی گران قیمت دور می‌کند و نحوه استفاده از اموال فیزیکی را تغییر می دهد.»

البته باید به این نکته اشاره کنیم که برعکس روند مثبتی که صنعت 4.0 در کسب و کارها ایجاد می‌کند، این روند دیجیتالی جدید می‌تواند باعث ایجاد مشکلات جدیدی شوند. مطالعه‌ای توسط Accenture نشان داد که تنها 13 درصد از کسب و کارها به طور کامل به تأثیر سرمایه‌گذاری دیجیتال خود پی می‌برند. در این شرایط، هکرها فرصت اتصال به داده‌ها را بی‌سابقه می‌بینند؛ سال گذشته، محققان F-Secure افزایش سه برابری در حملات سایبری به دستگاه‌های IoT را ثبت کردند.

مقاله حمله سایبری چیست؟ را برای ارتقای دانش خود مطالعه کنید.

چه خطراتی در صنعت 4.0 کسب‌وکارها را تهدید می‌کند؟

شرکت‌ها ضمن پذیرش تغییراتی که دیجیتالی‌سازی و اتوماسیون ایجاد می‌کنند، باید نسل جدیدی از درگیری با تهدیدها را نیز با دقت مدیریت کنند. تهدیدات سایبری در حال تکامل و سایر خطرات مخرب می تواند کانال های توزیع به هم پیوسته را مختل کند و احتمالاً حتی باعث آسیب فیزیکی یا تخریب اموال فیزیکی شود. در این چشم‌انداز، سازمان‌ها باید اطمینان حاصل کنند که روش‌های جدیدی که انجام می‌دهند انعطاف‌پذیر هستند.

تیاگو دیاس، مشاور امنیت سایبری در FM Global که بیش از یک سوم از شرکت‌های فورچون (fortune) را با راه‌حل‌های مدیریت ریسک و بیمه دارایی ارائه می‌کند، می‌گوید: «تهدیدها اکنون از مکان‌های مختلف وارد می‌شوند. از دیدگاه تجاری، ما شاهد قیمت‌گذاری پویا و سفارشی‌سازی محصول هستیم. اتصال مورد نیاز برای انجام این کار به این معنی است که فناوری باید سیستم‌ها را کنترل کند.

هر چه ردپای دیجیتالی یک شرکت بزرگتر باشد، مهاجم، ممکن است از بردارهای ورودی بیشتری استفاده کند. فناوری نوظهور، معمولاً به معنای آزمایش کمتر و قرار گرفتن کمتر در معرض بازار است که احتمال آسیب‌پذیری‌ها را افزایش می‌دهد. این یک اثر مارپیچی است و هکرها این را می‌دانند و آماده حمله هستند.»

ویروس کرونا، تسریع‌کننده سرعت دیجیتال شدن

همه‌گیری ویروس کرونا سرعت دیجیتالی شدن کسب و کارها را تسریع بخشید و همچنین چشم‌انداز تهدیدات سایبری را با سرعت بیشتری مواجه کرد. به طور مثال، کسب و کارهایی که قبل‌تر کارمندان خود را مجاب به حضور در محل کار می‌کردند، ناگزیر شدند تا روش دورکاری را برای دوام نام تجاری خود انتخاب کنند. البته شرکت‌هایی بودند که از قبل‌تر زیرساخت‌هایی را برای حمایت از افزایش تصاعدی کاربرانِ راه دور تطبیق داده‌اند و همین امر دریچه‌ای را برای مجرمان سایبری باز می‌کند. یک تجارت به هم پیوسته با سایت‌ها، تامین‌کنندگان و مراکز توزیع که همگی دارای سیستم‌هایی هستند که با یکدیگر صحبت می‌کنند، باید بتواند در برابر یک ماتریس پیچیده از تهدیدها و مواجهه‌ها محافظت کند.

ارزیابی ریسک سایبری FM Global ابزاری فراگیر است که به مشتریان خود اجازه می‌دهد تا به عمق مواجهه‌های سایبری خود بپردازند و راه‌حل‌های عملی در مورد آسیب‌پذیری‌های کلیدی خود در عصر دیجیتال ارائه می‌دهد. FM Global همچنین دارای یک عملکرد مشاوره ریسک تجاری است که با سازمان‌ها کار می‌کند تا فرآیندهای مهم تجاری را شناسایی و اطمینان حاصل کند که آنچه انجام می‌دهند به خوبی مدیریت می‌شود.

دیاس می‌گوید: «هرچه اتصال شما بیشتر باشد، محیط‌های شما پیچیده‌تر، مدیریت مؤثر آن‌ها سخت‌تر و چشم‌انداز تهدید شما بزرگ‌تر می‌شود. از طریق ارزیابی ریسک سایبری، ما دقیقاً می‌دانیم که چه چیزی باید محافظت شود و سپس از این اطلاعات با اعمال حاکمیت پیرامون سایبر در مناطقی که نیاز به تاب‌آوری بیشتری دارند، استفاده می کنیم.»

محافظت از اموال و منافع شرکت‌ها در برابر حملات سایبری

خطرات مربوط به اموال در سال‌های اخیر به طور قابل توجهی تکامل یافته است؛ اما  آنچه که ثابت مانده است، اکثر ضررها قابل پیشگیری است.

در عصر پیچیده اینترنت اشیا، شرکت‌ها نباید تهدیدات سایبری و آسیب‌های فیزیکی را به‌عنوان ریسک‌های کاملاً مجزا ببینند. به عنوان مثال، یک بلوک اداری بزرگ  با چند مستاجر، احتمالاً دارای یک سیستم مدیریت ساختمان پیچیده و مبتنی بر ابر (cloud-based server) است که می‌تواند از راه دور توسط افراد، برای اهداف شغلی خود مدیریت شود. اگر این سیستم دارای کنترل دما باشد، یک هکر می‌تواند از دروازه‌ای به داخل وارد شود، از آن سوء استفاده و سپس گرمایش را خاموش کند.

برایسون می‌گوید:«اگر آنها این کار مثلا در تعطیلات کریسمس، زمانی که ساختمان خالی از سکنه است، انجام دهند، تیم مدیریت ممکن است خود را در شرایط یخ زدگی بزرگی ببینند که در آن ساختمانی بزرگ در معرض آسیب آب قابل توجهی قرار می‌گیرد و برای مدت طولانی ساختمان را غیرقابل سکونت می‌کند.»  این یک مثال واضح از جایی است که یک تهدید سایبری می‌تواند از آن عبور کند و به اموال آسیب فیزیکی وارد کند.

با مطالعه این مقاله احتمالا متوجه خطرات سایبری که هر شخص یا سازمان را متوجه شدید و می‌توانید تصمیمات بهتری را در برابر هر یک از آنها اتخاذ کنید. البته ما پیشنهاد می‌کنیم که این کار را به یک متخصص حوزه IT یا امنیت داده بسپارید تا خطراتی از این قبیل را به حد چشمگیری کاهش دهید.

منبع

در صورت علاقه به مطالعه بیشتر درباره صنعت 4.0 مقاله هر آنچه که نیاز است درباره انقلاب صنعتی چهارم بدانید! را مطالعه کنید.

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *