6 ایده فوقالعاده برای شهرهای هوشمند
شهرهای هوشمند
طبق یک تخمین، تا سال 2050، جمعیت جهان به 10 میلیارد نفر خواهد رسید. دقیقا طبق محاسبههای سازمان ملل هم ۶۷ درصد از ساکنان جهان در مناطق شهری زندگی خواهند کرد، این آمار نشان میدهد که شهرها با چالشهای خاصی روبهرو هستند. چالشهای اقتصادی، جمعیتی، اجتماعی و زیستمحیطی که احتمالا با یک مفهوم جدید بیان میشوند: شهرهای هوشمند. دولتها از سرتاسر جهان، بهطور همزمان، عمدتا و در برخی موارد با همکاری یکدیگر، یک کار اساسی باید انجام دهند. آنها تلاش میکنند همهچیز را «هوشمند» کنند. سونامی ایدههای مختلف، پروژههای بزرگی به وجود میآورد که هدف آنها بهبود زندگی ساکنان شهرها است.
بیایید بعضی از این ایدهها را با هم مرور کنیم.
جرقه انقلاب در حملونقل الکتریکی و شبکهای
نحوه رفتوآمد ما به مسئله اصلی تبدیل شده است، چالشی که در مناطق متراکم شهری اولویت دارد. برای مثال، شهر نیویورک برای حل این معضل از اتوبوسهای برقی استفاده میکند. مدیران شهری با نصب حسگرهایی در این اتوبوسها و چراغهای راهنمایی، جریان ترافیک خود را بهبود بخشیدهاند، بهطوریکه وقتی اتوبوس به چراغ راهنمایی نزدیک میشود، اگر چراغ سبز یا قرمز باشد، هم چراغ راهنمایی و هم اتوبوس با هم هماهنگ شوند و اتوبوس عکسالعمل متناسب با چراغ نشان دهد. این روش اولویتبندی عبور و مرور اتوبوسها در تقاطع خیابانها هماکنون منجر به کاهش 20 درصدی زمان سفر شده است.
اما تنها کلانشهرهای پرجمعیتی مانند نیویورک نیستند که سعی در مقابله با نیازهای حملونقل با روشهای جدید دارند. اسلو (نروژ) نیز بر کاهش انتشار دیاکسید کربن از خودروها تمرکز دارد. مدیران شهری اسلو یک هدف تعیین کرده بودند که تا سال 2020 انتشار دیاکسید کربن به اتمسفر 50 درصد کاهش یابد. چگونه؟ با بازطراحی کل شبکه حملونقل خود و ممنوعیت تردد خودروهای شخصی.
تسهیل امور اداری به کمک تلفن همراه
در پالو آلتو (کالیفرنیا، ایالاتمتحده آمریکا)، یکی از مبتکرانهترین مکانهای روی کرهزمین به دلیل نزدیکی به دره سیلیکون، اپلیکیشن مشابهی ایجادشده است که شهروندان میتوانند هر زمانی از روز حوادث رخداده را گزارش کنند و به خدمات محلی دسترسی داشته باشند. اما ساکنان پالو آلتو تنها نیستند زیرا این نوع خدمات در نقاط مختلف و متنوعی از جهان مانند خیخون (اسپانیا)، آستانه (قزاقستان) یا ساوتهمپتون (بریتانیا) در دسترس است.
کنترل هزینه برق
دستیابی به کنترل بلادرنگ هزینه برق در خانوارها هدف اتحادیه اروپا، ادعای تبلیغاتی بسیاری از شرکتهای خدمات شهری و همینطور یک برنامه اجرا شده در بریتانیا است. علاوه براین یک کمپین ملی کنتورهای هوشمند نصب در انگلستان، ولز و اسکاتلند بهصورت رایگان راه اندازی شد که طی آن 53 میلیون دستگاه از این کنتورها با کنترل مستقیم مصرف گاز و برق در در ساختمانهای مختلف نصب شد.
اینها نمونههایی از شهر هوشمند در کنترل هزینههای برق است. به گفته وزارت نیروی ایالاتمتحده، بیش از 51 میلیون دستگاه پیشرفته کنترل میزان مصرف انرژی به خانهها متصل شده است. شهرهای دیگری مانند اسلو نیز ابتکارات مشابهی را در سطح شهرداری برای تسهیل ایجاد شبکه شارژر وسایل نقلیه الکتریکی آغاز کردهاند.
تقویت سیستم بهداشت و درمان هوشمند
ابر قدرتهای دستگاههای هوشمند آسیایی، ازجمله سنگاپور، ژاپن و کره جنوبی، شروع به ایجاد نوآوری در سیستمهای مراقبتهای بهداشتی خود کردهاند. در امتداد راهروهای یکی از مراکز بزرگ سنگاپور، یعنی بیمارستان عمومی چانگی، پزشکان، بیماران و روباتها در کنار هم قدم میزنند. ربات HOSPI، یک ربات خودمختار در اندازه انسان است که حدود 2 سال پیش فعالیت خود را شروع کرده و ماموریت آن انتقال دارو، پرونده و نمونه خون در چهار ساختمان این بیمارستان است. البته این تنها رباتی نیست که برای جمعآوری نمونههای آزمایشگاهی یا کمک به جراحان در یک بیمارستان کار میکند. رباتهای دیگری همی در ژاپن طراحیشده و استفاده میشود.
ابتکارات دیگری هم وجود دارد که بر موقعیت جغرافیایی بیماران در داخل ساختمان متمرکز است تا کار کارکنان یا نظارت بر بیمار روی تخت را تسهیل کند. این کار به لطف نصب فیبر نوری در تشکها برای بررسی دما یا تنفس از راه دور انجام میشود.
ارائه شفاف داده
مفاهیمی مانند «کلان داده» در توسعه شهرهای هوشمند رایج شده است، اما ذخیره میلیونها داده چه کاربردی برای ما دارد؟ برخی از مدیران شهری در بعضی شهرها مانند شهرهای فنلاند از جمله تامپره یا هلسینکی، تصمیم گرفتهاند اطلاعات مربوط به ترافیک، موقعیت جغرافیایی، بودجه شهری و هزینههای مصرفی در مورد شهروندان خود را جمعآوری کنند. دادههایی که در این شهرها جمعآوری میشوند حجم بسیار بالایی دارد بهطوریکه شناسایی هر فرد و تحقیق درباره آن بسیار سخت است. اما کاربردی که از نظر مدیریت شهری میتواند داشته باشد ایجاد یک نمای کلی و فرصتهای تجاری خاصی است که به وجود میآورد.
تنها یک شرط وجود دارد: این دادهها باید باز و شفاف باشند، یعنی باید در دسترس هر شهروندی باشند.
تعهد به آموزش برنامهریزیشده
آخرین پروژه بزرگی که شهرهای هوشمند به آن نیاز دارند، دقیقا همان چیزی است که بقیه الزامات شهری را تضمین میکند و آن آموزش است.
وسایل و ایدههایی که در آینده زندگی را برای شهرنشینان آسانتر میکند توسط کسانی که امروز هنوز در مدرسه هستند، توسعه داده میشود. سنگاپور که یک بار برنده جایزه PISA، هدف خود را که آموزش برنامهنویسی کامپیوتر است شفاف کرده است. این برنامه آموزشی در حال حاضر برای بیش از 20,000 کودک بین سه تا 12 ساله اجرا میشود. از مهدکودکها شروعشده، جایی که کودکان شروع به بازی با روباتها میکنند و یاد میگیرند که چگونه آنها را به روشی ابتدایی برنامهریزی کنند و سپس زمانی که به مدرسه می روند. در مدارس سنگاپور برنامهنویسی به یک موضوع اصلی تبدیل میشود: بازیهای ویدیویی، هواپیماهای بدون سرنشین، چاپگرهای سهبعدی، مدارها و روباتها.
درباره شهرهای هوشمند بیشتر بخوانید: شهرهای پایدار هوشمند
شهر کوچک فرانسوی سنت کوئنتین ثابت کرده است که لازم نیست یکی از کشورهای با تولید ناخالص داخلی بسیار بالا در جهان باشیم تا بتوانیم این تغییر را رهبری کنیم. در سالهای اخیر، یک کنفرانس رباتیک ابری در این شهر افتتاح شد و کارگاههای رباتیک برای کودکان شکل داد. علاوه بر این برنامههای تحصیلی جدیدی را در دانشگاههای خود در زمینه رباتهای دیجیتال آغاز کرده و در زمینه برنامهنویسی کامپیوتر برای افراد بیکار دوره های شکل داده اند تا بتوانند آنها را برای شغل های جدید آموزش دهند. دولت فرانسه معتقد است تغییر از قدم های کوچک شروع می شود.
پاسخها