گردشگری هوشمند؛ نوآوری و اختراع مجدد برای یک صنعت در بحران
با پایان سال ۲۰۱۹، صنعت گردشگری دلایلی برای جشن گرفتن داشت. شورای جهانی گردشگری (WTTC) IBTM و سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد (UNWTO) همگی این خبر خوب را اعلام کردند. اما دقیقا بعد از اعلام این خبر، همه گیری کووید ۱۹ ضربه جدی به بخش گردشگری وارد کرد. بر اساس دادههای WTTC، این صنعت در سال ۲۰۱۹، از ۳۳۰ میلیون شغل در سراسر جهان پشتیبانی کرد و ۱۰.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی را ایجاد کرد. UNWTO گفت: “۱.۵ میلیارد ورود گردشگر بینالمللی در سال ۲۰۱۹ ثبت شد” این عدد نشان دهنده افزایش سالانه ۴ درصدی و دهمین سال متوالی رشد است. نکتهای که باید به آن توجه کرد، رشد مشابهی بود برای سال ۲۰۲۰ پیش بینی کرده بودند.
شاخص اطمینان UNWTO نشان داد که ۴۷ درصد از شرکت کنندگان معتقد بودند گردشگری در سال جدید حتی بهتر عمل خواهد کرد. اما ویروس کرونا همه چیز را تغییر داد. در ادامه این مقاله به بررسی صنعت گردشگری پس از همه گیری ویروس کرونا پرداختیم.
خوشبینی موجود برای سال ۲۰۲۰
حس خوشبینی برای سفر، گردشگری و رویدادها کوتاه مدت بود. در عرض چند ماه، بحران همه گیر ضربه شدیدی به این صنعت وارد کرد؛ زیرا کشورها مرزهای خود را بستند و اقتصادهای خود را در مبارزه با ویروس کرونا قفل کردند. به نظر شما این صنعت چگونه می تواند از آسیب ناشی از بحران کووید 19 رها شود؟ نقش نوآوری گردشگری هوشمند در بازیابی و اختراع مجدد صنعت چیست؟ اینها سوالات پیچیدهای هستند که شرکتهای مسافرتی و گردشگری، برنامه ریزان رویداد، سازمانهای بازاریابی، دفاتر همایش و شهردار شهرهای هوشمند با آن مواجه هستند.
برآورد خسارت
مککینزی با استناد به دادههای UNWTO میگوید که همه گیری، باعث ایجاد یک بحران بیسابقه برای صنعت گردشگری شده است. بحران تا جایی پیش رفت که پیشبینی شده بود که ورود گردشگران بین المللی در سال ۲۰۲۰ بین ۶۰ تا ۸۰ درصد کاهش پیدا کند و هزینههای گردشگری به احتمال زیاد به سطح قبل از بحران باز نخواهد گشت.
بلومبرگ میگوید: «فلج پرواز نشان میدهد که خسارت این همه گیری چقدر عمیق و پایدار است. تعداد پروازهای بین المللی به ایالات متحده، استرالیا و ژاپن نسبت به سال گذشته بیش از 80 درصد کاهش یافته است. در حالی که پروازها به چین در یک سال بیش از 95 درصد کاهش یافته است.»
وضعیت اضطراری همه گیر، باعث اختلال در کنفرانسهای تجاری و فناوری، از جمله لغو کنگره جهانی موبایل (MWC) و Light + Building (نمایشگاه جهانی تجارت روشنایی هوشمند و فناوریهای ساختمان) شد. رویداد Cloud Next Google فقط به حالت آنلاین برگزار شد و کنفرانس توسعه دهندگان IBM به پخش زنده تغییر حالت داد. لغو رویدادهای بزرگ تجاری و فناوری بیش از یک میلیارد دلار ضرر اقتصادی به همراه داشت.
مقاصد هوشمند و گردشگری هوشمند؛ آینده دیجیتالی است!
یک مقاله تحقیقاتی خوب در مورد مقاصد گردشگری هوشمند، شش مقصد موفق را معرفی کرد:
- جاذبه ها: پارک های تفریحی، موزه ها، معماری، تئاتر، مراکز خرید
- دسترسی: زیرساختهای حمل و نقل، خدمات حمل و نقل عمومی، و اقدامات برای افراد دارای محدودیتهای حرکتی و ناتوانی
- امکانات رفاهی: اقامت، غذا و سرگرمی
- بستههای موجود: بستههای خدماتی توسط واسطهها برای افزایش آگاهی از منحصر به فرد بودن مقصد
- فعالیتها: تمام فعالیتهایی که گردشگران را به مقصد جذب میکند
- خدمات جانبی: خدمات پستی، بانکها، مراقبتهای بهداشتی (و سایر خدماتی که هدف اصلی آنها بازار گردشگری نیست)
تحقیقات بیان میکند که گردشگری هوشمند به کارگیری فناوری و نوآوری برای «تسهیل تجربه گردشگران از طریق یک پلت فرم دیجیتال» است. گردشگری هوشمند در این زمینه به عنوان لایههای متعددی از خدمات آنلاین تلقی میشود که به عنوان توانمندساز مقاصد هوشمند عمل میکنند. دیوید پیکوک، مشاور ارشد گروه گردشگری آینده، میگوید: «تعالی و پایداری دیجیتالی کلیدی برای مقاصد موفق است.»
گردشگری هوشمند چگونه در بازیابی بحران کمک می کند؟
پاریس به عنوان یکی از محبوبترین مقاصد گردشگری جهان، قصد دارد «آینده گردشگری را اختراع کند و پایتخت نوآوری گردشگران باشد.» Laurent Queige، مدیر آزمایشگاه Welcome City معتقد است که نوآوری بهترین گزینه برای پاسخ به بحران همه گیر است. با این حال، او نگران است که برای بسیاری از شرکت های صنعت نوآوری دیگر در اولویت نیست. Queige میگوید: «در بسیاری از قطبهای فناوری مسافرتی اروپا، مشارکتها و پروژههای نوآوری بهدلیل بحران به طور مؤثر متوقف شدند و این میتواند منجر به از دست دادن جدی چابکی در کار، ایدهها، راهحلها و پویایی رقابتی شود که نمیتواند به ما کمک کند تا بر بحران غلبه کنیم.»
پلتفرم نوآوری لابراتوار welcome city به استارتآپها و کارآفرینان گردشگری مجموعهای از خدمات را ارائه میدهد که شامل فضای کار مشترک و جلسه، یک پلتفرم آزمایشی و یک انکوباتور میشود. این انکوباتور از زمان شکلگیری تاکنون بیش از 100 استارتاپ را از طریق برنامه خود با موفقیت 90 درصدی به بازار گردشگری پیشرو جهان وارد کرده است. این استارتاپها بیش از 650 شغل ایجاد کرده و بیش از 150 میلیون یورو جذب کردهاند.
در یک ابتکار نوآوری دیگر، UNWTO راهکارهای شفابخشی برای چالش گردشگری را منتشر کرد که از شرکتهای نوپا و کارآفرینان میخواست راهحلهایی را برای کاهش اثرات کووید 19 بر گردشگری از طریق راهحلهای بهداشتی، اقتصادی و مدیریت مقصد ارائه کنند. این چالش (که به عنوان گامی در جهت بهبود پایدار گردشگری در بحران همه گیر تلقی می شود)، راهحلهایی را در ابتکارات اجتماعی، فناوری های جدید و موجود، فرآیندهای نوآورانه و ساختارهای حاکمیتی درخواست کرد. در پاسخ به این چالش، UNWTO بیش از 1000 درخواست از نوآوران در بیش از 100 کشور دریافت کرد.
پیدا کردن مسیری رو به جلو
یک مانع بالقوه برای شهرهای هوشمند در پیادهسازی راهحلهای گردشگری هوشمند، ناشی از پراکندگی صنعت و شدت رقابتی است که پس از بدستآمدن مدلهای کسب و کار گردشگری، شکل گرفت. این پراکندگی، انعطاف پذیری (و تمایل) سهامداران صنعت را برای هماهنگی و همکاری با دولت برای ایجاد راهحلهای جدید محدود میکند. مککینزی میگوید: «بازگشایی کسب و کارهای مرتبط با گردشگری و مدیریت بهبود آنها بهگونهای که برای گردشگران ایمن، جذاب و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد، نیازمند هماهنگی در سطحی است که قبلاً دیده نشده بود. بخش عمومی ممکن است بهترین موقعیت را برای نظارت بر این روند داشته باشد.»
صنعت، نیاز به اتخاذ بهترین شیوهها در نوآوری گردشگری هوشمند دارد
پایتخت گردشگری هوشمند اروپا یک ابتکار جدید است که برای تقویت توسعه نوآورانه تولید شده توسط گردشگری در شهرهای اتحادیه اروپا، افزایش جذابیت آنها و همچنین تقویت رشد اقتصادی و ایجاد شغل، راهاندازی شده است. این ابتکار در سال 2020، برای تقویت آگاهی از فناوریهای گردشگری هوشمند و ایجاد چارچوبی برای تبادل شیوههای نوآورانه در 38 شهر اتحادیه اروپا طراحی شده است. برای تسهیل اشتراک و همکاری دانش، کمیسیون اروپا از انتشار مجموعه ای از بهترین شیوه ها در دسترسی، پایداری، دیجیتالی شدن، میراث فرهنگی و خلاقیت حمایت مالی کرد.
فراتر از اقدامات ایمنی بهداشتی، بحران فرصتهایی را برای اختراع مجدد ارائه میدهد
«انسان و اصیل باشید و تجربه را شخصیسازی کنید.» این توصیه مک کینزی در گزارشی است که میگوید خدمات منحصر به فرد و شخصی نشاندهنده روند قابل توجهی قبل از بحران بود. به عنوان مثال، هتلهای بوتیک، سریع ترین بخش هتل در حال رشد را داشتند. مککینزی میگوید این صنعت میتواند از گذشته خود درس بگیرد و «از زمانی الهام بگیرد که سفر با خطوط هوایی هیجانانگیز و جدید بود. شرکتهای مسافرتی تمام تلاش خود را برای رفع نیازهای مسافران انجام دادند.»
پیامدها برای شهرهای هوشمند
در حالی که مقصد هوشمند یک تجربه جدید و حس خوب را امکانپذیر میکند، گردشگری هوشمند، یک مقصد هوشمند را امکانپذیر میکند. برای شهرهای هوشمند – با مقاصد و گردشگری در حالت بحران – الان زمانی است که این اقدامات را انجام دهند:
- همکاری با بخش خصوصی و سایر شهرها: برای تبادل شیوههای نوآوری و ایجاد مشترک خدمات گردشگری متمایز
- تسریع در پذیرش راه حلهای کارآفرینانه آمیخته با نوآوری: از جمله تهیه بلیط بدون تماس، پذیرش و کیوسکها؛ برنامههای ردیابی تماس؛ نور ماوراء بنفش برای ضدعفونی کردن سطوح داخلی؛ و دستگاههای پوشیدنی برای تشخیص ویروس
- ردیابی سریع اجرای استانداردهای بالا در ایمنی بهداشت (به عنوان مثال، از طریق پذیرش پروتکلهای WTTC) – برای مقاصد گردشگری و رویدادهای تجاری و فناوری
- توسعه استفاده از علائم تعاملی واقعیت افزوده، و ابزارهای ناوبری: برای کمک به گردشگران در یافتن جاذبهها و خدمات محلی و توانمندسازی شهرها برای مدیریت جریانهای توریستی و ازدحام
- تسهیل راهحلهای دیجیتال و مجازی نوآورانه برای امکانات و خدمات رویداد: برای افزایش تجربه و ارزش رویدادهای ترکیبی و آنلاین
به موازات اقدامات برای بازیابی و اختراع مجدد، شهرهای هوشمند باید اقداماتی را برای ایجاد اعتماد با مخاطبان متنوعی از گردشگران و مسافران تجاری، شرکتهای محلی، برنامهریزان رویدادها و ساکنان انجام دهند. ایجاد اعتماد پایدار با مخاطبان هدف مستلزم آن است که شهردار شهر و ذینفعان صنعت به طور واضح (با پیامهای ثابت در کانالهای متعدد) ارتباط برقرار کنند، اقدامات بازیابی را روشن کنند (برای کاهش ابهامات و جلوگیری از اطلاعات نادرست)، و آگاهی از گردشگری هوشمند را افزایش دهند.
جمعبندی
در انتها، امیدواریم این مطلب نکات کاربردی و جذابی در حوزه صنعت توریسم و شهرسازی هوشمند با شما عزیزان در میان گذاشته باشد. شما میتوانید از این مطلب برای دستیابی به ایدههای جدید و خلاقانه بهره ببرید. به این ترتیب، حتما از نکات ارائه شده برای بهبود کسبوکار خود در حوزه گردشگری و توریسم بهره ببرید تا بتوانید میزان درآمد حاصل خود از این صنعت را افزایش دهید.
پاسخها