معرفی بهترین شیوه‌های برنامه‌ریزی جانشین‌پروری برای حفظ شرکت شما در مسیر درست

راهبران و کارکنان ارشد شرکت شما برای چه مدت زمانی است که در شرکت شما کار می‌کنند؟ هرچقدر هم که این زمان طولانی باشد می‌توان حدس زد که این نیروهای متخصص قرار نیست برای همیشه در شرکت شما کار کنند. مگر آن‌که گنجینه‌ای از نیروهای بااستعداد را کشف کرده باشید که آمال و آرزوهای کاری خود را تنها در شرکت شما خلاصه کنند. اما این اکتشاف معمولا بعید است! پس بهتر است از بهترین شیوه‌های برنامه‌ریزی جانشین‌پروری برای شرکت خود پیروی کنید، اگر اصول این کار را به درستی انجام دهید با رفتن یکی از راهبران و کارکنان ارشد شرکت، آماده جایگزین کردن او با نیروی جدید خواهید بود.

به عنوان یک متخصص منابع انسانی نباید اهمیت طرح جانشین‌پروری را در شرکت خود دست‌کم بگیرید. شما باید مدام کیفیت و کارایی برنامه‌ریزی جانشین‌پروری خود را ارتقا دهید تا به محض این‌که یک صندلی در شرکت شما خالی شد بتوانید آن را با مناسب‌ترین شخص جایگزین کنید. اگر هیچ ایده‌ای برای برنامه‌ریزی جانشین‌پروری در ذهن‌تان ندارید و نمی‌دانید که باید از کجا آغاز کنید این مقاله پاسخ‌گوی شماست.

ما آن‌چه را که در مورد برنامه‌ریزی جانشین پروری لازم است بدانید در این مقاله پوشش داده‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم که آن را مطالعه نمایید.

منظور از جانشین‌پروری چیست؟

در گام نخست بیایید با تعریف برنامه‌ریزی جانشین‌پروری کار خود را آغاز کنیم. برنامه‌ریزی جانشین‌پروری شامل تمامی مراحلی است که در آن شما نقش‌های کلیدی یک شرکت و جانشین‌های بالقوه‌ آن را شناسایی می‌کنید. توجه داشته باشید که جانشین‌پروری صرفا به معنای انتخاب یک فرد احتمالی برای جانشین شدن در یک سمت کلیدی نیست. شما باید کاری فراتر از این انجام بدهید. زیرا بخشی از برنامه جانشین‌پروری شامل اطمینان از آمادگی جانشینان برای اشغال صندلی خالی و اطمینان از داشتن آموزش، مهارت‌ها و تجربه‌های لازم برای ایفای نقش جدید است.

با این مقدمه مشخص می‌شود که تکلیف برنامه‌ریزی جانشین‌پروری را نمی‌توان در طول تنها چند ساعت یک‌سره کرد. برنامه شما باید به طور مداوم اصلاح و تنظیم شود چون دائماً به آن نیاز خواهید داشت. هدف نهایی شما از این کار اینست که بتوانید مطمئن باشید که جانشین جدید شما کیفیت و صلاحیت فرد سابق را داراست و هم‌چنین از تمامی جنبه‌های تجاری لازم برخوردار است.

چرا برنامه‌ریزی جانشین‌پروری مهم است؟

کم‌تر از نیمی از صاحبان مشاغل به فکر یک برنامه جانشین‌پروری می‌افتند و تنها یک سوم مشاغل خانگی می‌توانند از شرایط بحرانی در کسب‌و‌کار خود جان سالم به در ببرند. این یکی دیگر از دلایل اهمیت برنامه‌ریزی جانشین‌پروری است.

دلیل دیگر اهمیت برنامه‌ریزی جانشین‌پروری جلوگیری از هرگونه اختلال احتمالی در هنگام انتقال فرد جانشین به جایگاه راه‌بری است. اما چگونه باید این کار را به انجام رساند؟ بر اساس یک مطالعه موردی که بر طریقه انتقال راه‌بری در McKinsey & Company تحقیق کرده است نکته کلیدی در نظر گرفتن گروهی از نامزدها برای جانشینی احتمالی است به‌گونه‌ای که مطمئن باشید هر سه سال می‌توانید جانشینان را در جایگاه راهبران پیشین قرار دهید. برنامه‌ریزی جانشینی می‌تواند با کمک به شما در شناسایی گزینه‌های مناسب به این فرآیند کمک کند. دلایل زیادی می‌توان برشمرد که چرا نباید آماده‌سازی و برنامه‌ریزی برای جانشینی‌های آینده را فراموش کنید.

شما با این کار می‌توانید نه تنها از اتلاف وقت جلوگیری کنید که از هزینه‌های غیرضروری استخدام فرد جایگزین هم اجتناب کنید. بسیاری از این هزینه‌ها به دلیل طولانی شدن فرآیند استخدام فرد جدید به شرکت تحمیل خواهند شد.

یکی دیگر از عواملی که باعث اهمیت برنامه‌ جانشین‌پروری شما می‌شود، کمک به سازمان‌دهی ساده‌تر آموزش کارکنان در کسب‌و‌کار شماست. شما با ادغام فرآیند برنامه‌ریزی جانشین‌پروری در برنامه‌های آموزشی شرکت می توانید با دقت مهارت‌های لازم برای موفقیت جانشین در نقش جدید خود را شناسایی کنید.

بیشتر مطالعه کنید: انواع طرح‌های جانشین‌پروری

مزایای داشتن طرح جانشین‌پروری چیست؟

در بخش قبلی متوجه شدیم که برنامه‌ریزی جانشین‌پروری اهمیت زیادی دارد. اما در کنار اهمیت آن، می‌توان مزایای مختلفی را برای آن فهرست کرد. اولین مزیت برنامه‌ریزی جانشین‌پروری در این است که شما به کمک آن می‌توانید تجسمی از فرآیند جانشینی در شرکت پیدا کنید.

به بیان دیگر این کار به استراتژی شما در جهت ارتقای راهبران و هم‌چنین بهینه‌سازی استخدام نیرو کمک می‌کند.

دیگر مزایای توسعه مستمر طرح جانشین‌پروری عبارت‌اند از:

  • با طرح جانشین‌پروری، اگر یکی از کارکنان ارشد شما به طور ناگهانی و به هر دلیل شرکت را ترک کند، کسب‌و‌کار شما از خطر مصون می‌ماند.
  • شما با این کار از پیش فرد مناسب برای جانشینی را از قبل در نظر گرفته‌اید.
  • می‌توانید مطمئن باشید که هویت برند شما حفظ خواهد شد. چرا که پیش از وقوع شرایط بحرانی و ترک یکی از کارکنان ارشد، به سازگاری جانشین با اهداف سازمان فکر کرده‌اید و از هر گونه غافل‌گیری مخرب در سازمان جلوگیری کرده‌اید.

۹ مرحله کلیدی برای کمک به شما در تهیه یک رویکرد برنامه‌ریزی جانشین‌پروری

در این بخش ما یک راهنمای سریع برای شما تهیه کرده‌ایم که می‌توانید رویکرد برنامه‌ریزی جانشین‌پروری خود را با اتکا به آن آماده کنید. برای این‌که خیال‌مان آسوده باشد که نکته‌ای را ناگفته نمی‌گذاریم در ادامه از ۹ مرحله یاد کرده‌ایم.

  • یک جدول زمانی برای برنامه جانشینی خود ایجاد کنید. ممکن است تصور کنید که وقت زیادی برای این کار در اختیار دارید اما اگر در نظر بگیرید که هر آن ممکن است یکی از کارکنان ارشد شرکت موقعیت خود را ترک کند، می‌بینید که وقت چندانی در دست نیست. باید حتما از قبل آماده باشید و برنامه‌ریزی جانشینی را تعیین کرده باشید.
  • جایگاه‌های کلیدی سازمان خود را مشخص کنید و بررسی کنید که به چه نحوی در آینده قرار است پر شوند.
  • هر جایگاه شغلی را که ممکن است به طور بالقوه نیاز به پر شدن داشته باشد به طور کامل تجزیه‌و‌تحلیل کنید. شما باید در ابتدا مسئولیت‌های هر نقشی را مشخص کنید تا بتوانید مهارت‌های لازم برای موفقیت در موقعیت خالی را شناسایی و بر اساس آن نامزدهای بالقوه خود را معین کنید.
  • بر اساس تحلیل‌هایی که از جایگاه‌های شغلی انجام داده‌اید، پروفایل‌های شغلی را برای نقش‌هایی که ممکن است نیاز به استخدام داشته باشند آماده کنید. پروفایل شغلی شما هم مانند مرحله قبلی باید شامل مهارت‌های لازم و جزئیات وظایف و مسئولیات‌های خاص موقعیت شغلی کلیدی باشد.
  • در داخل شرکت استعدادیابی کنید. شما با این کار می‌توانید در صورت نیاز نامزدهای احتمالی برای نقش‌های ارشد کلیدی را از قبل در نظر داشته باشید.
  • با گرد‌آوردن مجمو‌عه‌ای از استعدادها، شروع به جذب نامزدها از داخل و خارج از شرکت کنید. می‌توانید یک برنامه ارجاع طراحی کنید تا بتوانید بر اساس آن مسیر جانشینی بهترین استعدادها را در سازمان از قبل مشخص کنید. هم‌چنین برای جذب نامزدهای خارجی، می‌توانید از شبکه‌های اجتماعی برتر کمک بگیرید.
  • از پلتفرم‌های تست مهارت‌ها مانند TestGorilla برای ارزیابی نامزدهای خود استفاده کنید(این کار مزایای متعددی دارد، از جمله اجتناب از سوگیری، کاهش زمان استخدام و ارزیابی مطمئن نامزدها).
  • مصاحبه‌هایی برای کشف بهترین نامزدها طراحی کنید.
  • جانشین را انتخاب کنید.

۶ عدد از بهترین روش‌ها برای بهبود طرح جانشین‌پروری

اگر چه ما مراحل کلیدی برای توسعه طرح جانشینی را پوشش داده‌ایم، با این حال ممکن است گاهی نتوان جانشین مناسب را انتخاب کرد. پس شاید نیاز به ذکر نکات بیشتری باشد.

بنابراین ما شش مورد از بهترین روش‌ها را برای اطمینان از این‌که برنامه جانشین‌پروری شما تا حد امکان با سهولت به پیش می‌رود در این‌جا عرضه می‌کنیم.

  1. به عنوان یکی از اعضای تیم منابع انسانی به یاد داشته باشید که در مورد برنامه‌های جانشینی حتما از راهبران هر بخش راهنمایی بگیرید. برای انجام این کار لازم است با ذی‌نفعان هر بخش ارتباط برقرار کنید تا بینش خود را درباره نیازهای سازمان خود تکمیل کنید.
  2. برای تمرکز بر نامزدهای بالقوه تصدی جایگاه‌های شغلی خالی، اول باید موقعیت‌های حیاتی در کسب‌و‌کار خود را مشخص کرده باشید. مهم‌ترین راهبران شرکت شما کسانی هستند که تصمیمات مهمی برای سازمان می‌گیرند، از همین حالا به فکر جانشینی این نیروها باشید.
  3. برای انجام تجزیه‌و‌تحلیل شغل خود، می‌توانید با رصد کارمندانی که در حال حاضر در جایگاه‌های راه‌بری قرار دارند آغاز کنید. در مرحله بعدی باید مسئولیت‌های هر کاربر را ارزیابی کنید و مشخص کنید که کدام یک به ترتیب از اهمیت بیشتری برخوردار هستند. این کار برای سازمان‌دهی آموزش جانشینی در درون سازمان اهمیت بسزایی دارد.
  4. اگر بین انتخاب از نامزدهای داخلی یا خارجی شرکت مردد هستید مزایای هر کدام را جداگانه در نظر بگیرید. در حالی‌که استخدام فرد جدید ممکن است توان‌مندی‌ها و ایده‌های جدید و خلاقانه‌ای را وارد سازمان شما کند استفاده از کارکنان درون سازمان معمولا مقرون‌به‌صرفه‌تر خواهد بود. فراموش نکنید که حقوق فرد استخدامی جدید بین ۱۸ تا ۲۰ درصد بیشتر از کاندیداهای داخل شرکت خواهد بود.
  5. به طور مستمر استعدادها رو بررسی کنید. با این کار مطمئن می‌شوید که از استعدادهای کارکنان فعلی خود آگاه هستید و می‌توانید روی نقاط قوت و مهارت‌های مورد نیاز برای جانشینی هر شخص حساب باز کنید.
  6. اگر تصمیم گرفته‌اید که از نامزدهای خارجی برای جانشینی استفاده کنید، می‌توانید از یک آزمون مهارت استفاده کنید که بینش مناسبی درباره استعدادهای جانشین بالقوه شما ارائه می‌کند. از طریق این آزمون می‌توانید بفهمید که آیا راه‌بر جدید شما از مهارت‌های لازم برای انجام کار برخوردار است یا خیر.

شما با این روش‌ها می‌توانید گردش مالی شرکت را کاهش دهید چرا که حتی جایگزینی یک کارمند C-Level هم می‌تواند از ۳ تا ۵ برابر دستمزد سالانه برای سازمان شما هزینه داشته باشد.

رویکرد برنامه‌ریزی جانشین‌پروری خود را برای قضاوت در مورد اثربخشی آن ارزیابی کنید.

با استخدام جانشین جدید کار شما به اتمام نرسیده است. در گام نهایی شما باید کارمند منتخب جدید را ارزیابی کنید و ببینید که آیا با خصوصیات لازمی که از قبل برای آن برنامه‌ریزی کرده بودید مطابقت دارد یا خیر. برخی از راه‌های مفید برای سنجش موفقیت کارکنان جدید عبارت‌اند از:

  • ارزیابی موفقیت شما در حفظ استعدادها
  • تجزیه‌و‌تحلیل نرخ گردش مالی
  • ارزیابی هزینه‌های استخدام

با ارزیابی این معیارها در طول زمان می‌توانید از نقاط ضعف و قوت برنامه‌ریزی جانشین‌پروری خود مطلع شوید و هم‌چنین دنبال‌ راه‌هایی برای بهبود آن باشید.

برنامه‌ریزی جانشین‌پروری: بهترین راه برای حفظ رهبری استثنایی

هنوز که هنوز است ممکن است تصور کنید که برنامه‌ریزی جانشین‌پروری آن‌چنان هم اهمیت ندارد و می توانید برنامه‌ریزی برای آن را به تعویق بیندازید. به خود یادآوری کنید که برنامه‌ریزی جانشین‌پروری اهمیت و مزایای زیادی دارد. به علاوه، اکنون که با بهترین‌ روش‌های برنامه‌های جانشین‌پروری آشنا شده‌اید، انجام این کار آن‌قدر‌ها هم که در ابتدا به نظر می‌رسید پیچیده نیست. به یاد داشته باشید که با یک برنامه جانشین‌پروری خوب:

  • برند سازمان شما با یک سبک رهبری مستمر حفظ خواهد شد.
  • میزان موفقیت جانشین پیشنهادی شما در شرکت با بها دادن به فرصت‌های آموزشی تضمین خواهد شد.
  • در زیر سایه راه‌بری قوی و الهام‌بخش برای ادامه کار ،موفقیت کلی تیم شما تضمین خواهد شد.

حتی اگر دوره انتقال جانشینی چالش‌های متفاوتی را برای شما به ارمغان آورد، با برنامه‌ریزی برای آن می‌توانید به موفقیت تجاری طولانی‌مدت دست پیدا کنید.

منبع

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *