آینده تولید در صنعت غذا و نوشیدنی

ما در حال حاضر در میانه یک تحول اساسی در روش‌ تولید محصولات هستیم. آینده تولید در صنعت غذا با تولید هوشمند (Smart Manufacturing) آغاز شده است و تولیدکنندگان برای بهره‌مندی از آن باید با انقلاب صنعتی چهارم سازگار شوند.

به عبارت ساده‌تر، تولید هوشمند رویکرد مبتنی بر فناوری است که از ماشین‌آلات متصل به اینترنت برای نظارت بر فرایند تولید استفاده می‌کند. از این انتقال بزرگ به عنوان صنعت 4.0 نیز یاد می‌شود تا نشان دهنده چهارمین انقلابی باشد که در تولید رخ داده است. این امر پذیرش کامپیوتر و اتوماسیون را از انقلاب سوم گرفته و آن را با سیستم‌های هوشمند و مستقلی تقویت می‌کند که توسط داده‌ها و یادگیری ماشین (Machine Learning) هدایت می‌شوند. انقلاب صنعتی چهارم عمدتا به دلیل افزایش اتوماسیون، تحول دیجیتال، تکنولوژی‌های صنعتی و تولیدی در حال تکامل، ادغام فناوری اطلاعات و فناوری عملیاتی (IT: Information Technology و OT: Operations Technology) و استفاده بسیار زیاد از داده‌ها و تجزیه و تحلیل آنها است.

تولید هوشمند این پتانسیل را دارد که نحوه انجام فعالیت های روزانه شرکت های مواد غذایی و نوشیدنی را به شدت تغییر دهد. تولید هوشمند تمام جنبه‌های تولید را به هم متصل می‌کند و فعالیت‌های سراسر زنجیره تأمین را ثبت کرده و گزارش می‌دهد و بدین ترتیب می‌تواند به شرکت‌ها در بهینه سازی فرایندهای کسب‌وکارشان تا سطحی که قبل از این تنها در تصورات ممکن بود کمک کند.

در ادامه صرفا تعدادی از اثرات تولید هوشمند بر تولید کنندگان مواد غذایی آورده شده است:

  • تولید کارآمد و استفادۀ بهینه از مواد اولیه: در یک کارخانه هوشمند، اطلاعات به سرعت و بدون کوچکترین درنگ جریان می‌یابد ودرک و بینش‌هایی را برای کارگران فراهم می‌کند که به آن‌ها در تصمیم‌گیری بهتر درباره‌ی تولید، انبارگردانی و زمان‌بندی تولید کمک می‌کند. این به کارخانه امکان بهره‌بردن از به اشتراک‌گذاری داده‌ها، همکاری میان بخش‌ها و حل مسائل را می‌دهد.
  • ضایعات کمتر: ابزارهای بهینه‌سازی، زمان‌بندی دقیق و تجزیه و تحلیل داده‌ها به شرکت‌ها این امکان را می‌دهند که ضایعات ناشی از مواد اولیه و دور ریز مواد غذایی را کاهش دهند، ظرفیت و زمان کار را به حداکثر برسانند و دوباره کاری در تولید (تولید مجدد: Remake) را کاهش دهند.
  • اینترنت اشیا و فضای ذخیره سازی و پردازش ابری: یکی از مؤلفه‌های کلیدی انقلاب صنعتی چهارم (Industry 4.0) اینترنت اشیا است، سیستمی است که از دستگاه‌های محاسباتی متصل به هم، ماشین‌های مکانیکی و ادوات دیجیتال، اشیاء، حیوانات یا افراد تشکیل شده است که دارای شناسه‌های منحصربه‌فرد و توانایی انتقال داده‌ها در یک شبکه، هستند.
  • ایمنی مواد غذایی: با ردیابی و نظارت بهبود یافته، تولیدکنندگان مواد غذایی می‌توانند به طور دقیق مواد و محصولات را در سراسر زنجیره تأمین ردیابی و رهگیری کنند. این به شرکت‌ها اجازه می‌دهد تا مطابق با قوانین رفتار کنند، گزارش‌های دقیق ارائه دهند و برای بازرسی‌ها آماده باشند. این قابلیت به شرکت‌ها اجازه می‌دهد در صورت فراخوان، سریع و با دقت بیشتری پاسخ دهند.
  • کارخانه‌های هوشمند و واحدهای تولید هوشمند: این سیستم‌های تولیدی کاملا یکپارچه و مشارکتی می‌توانند با نیازهای تامین‌کننده و مشتری در آن واحد سازگار شوند که منجر به تولید دقیق‌تر و عملیاتی ایمن و مطابق با قوانین می‌شود.
  • ربات‌ها: فناوری رباتیک در حال حاضر مقرون به صرفه‌تر از گذشته شده و در دسترس سازمان‌هایی با اندازه‌های متفاوت است. روبات‌های خودکار می‌توانند به سرعت و با درجه‌ی اطمینان بالا از تولید پشتیبانی کنند. ربات‌ها همچنین هزینه‌ها را کاهش می‌دهند و امکان استفاده بهتر از فضای کارخانه را نیز فراهم می کنند.
  • بهبود فرآیندها: کارخانه‌های هوشمند حجم عظیمی از داده‌ها را تولید می‌کنند که می‌تواند بینش‌های اثربخشی را ارائه دهد. این بینش‌ها به شرکت‌ها اجازه می‌دهند در هنگام تجزیه و تحلیل داده‌ها و تهیه‌ی گزارشات، تغییراتی که در فرایندها مختلف اعم از: یافتن منابع، تولید و توزیع محصولات رخ داده را شناسایی کنند.
    • به عملیات داخلی کمک می‌کند و از طریق استفاده از فضای ابری که در آن داده‌ها ذخیره می‌شوند، تجهیزات و عملیات را می‌توان با بهره‌گیری از بینش دیگر افرادی که از همان تجهیزات استفاده می‌کنند بهینه کرد و به ماشین‌ها، دستگاه‌ها و حسگرهای مختلف اجازه می‌دهد تا به طور مؤثر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
    • تولید هوشمند می‌تواند یک ساختار با بخش‌های متصل به هم (Highly connected Enterprise) و مبتنی بر دانش (Knowledge-enabled) ایجاد کند که کسب‌وکار و عملیات شرکت را شتاب بخشیده و آینده تولید در صنعت غذا را متحول کند. این امر منجر به بهره‌وری، پایداری و عملکرد اقتصادی بهینه می‌شود.

چند اقدام اولیه برای انطباق انقلاب صنعتی چهارم:

  • آزمون‌های ایده (Proof-of-concept: آزمایشاتی که نشان دهند یه طرح یا پیشنهاد تجاری عملی است یا خیر) طراحی و اجرا کنید تا بفهمید چه نتایجی می‌خواهید و چه نوع فناوری‌هایی را باید آزمایش کنید، زیرا تا زمانی که تحقیق و آزمایش نکنید نخواهید دانست کدام راه‌حل فرآیندهای کسب‌و‌کار شما را بهبود می‌بخشد.
  • زیرساختی طراحی کنید که بتواند میان عملیات و زنجیره تامین اتصال و ارتباط براقرار کند.
  • محصولات حوزه‌ی مدیریت زیرساخت فناوری اطلاعات و محصولات با مصرف انرژی پایین را بررسی کنید تا در مورد ساخت یک ساختمان هوشمند چیزهایی بیاموزید. اگر اثربخشی کلی تجهیزات اولویت شماست، فناوری هایی را در نظر بگیرید که باعث افزایش عملکرد و کاهش زمان تعطیلی (Downtime: مدتی که کارخانه کار نمی‌کند) می‌شوند.
  • نصب زیرساخت IT/OT (فناوری عملیات/فناوری اطلاعات) می‌تواند ریسک‌های فنی و تجاری را با ارائه راه‌حل‌هایی کاهش دهد که به آسانی توسط پرسنل عملیات و تعمیر و نگهداری کارخانه قابل نگهداری هستند.
    • ساده‌ترین روش برای رفع نیازهای موجود و دستیابی به مزایای تحول دیجیتال.
    • یکپارچه‌سازی قابل اعتماد تجهیزات و اطلاعات سیستم برای مشاهده و ردیابی تمام مراحل تولید و همچنین جمع‌آوری خودکار داده‌ها برای بهبود کارایی و تجزیه‌وتحلیل را امکان‌پذیر می کند.
    • کمک به شرکت‌های مواد غذایی و نوشیدنی در رفع چالش‌های تولید و ایجاد اثری مثبت بر میزان سود و بهره‌وری‌شان، یک امر ضروری است.
    • حرکت به سمت یک پلتفرم دیجیتال و باز را آغاز کنید و از روش های اثبات شده استفاده کنید، و همچنین با متخصصانی که دانش عمیقی از صنعت دارند شریک شوید.
    • شروع به پذیرش فناوری های دیجیتال جدید برای رسیدگی به بهبود فرآیندها و هرگونه فرصت توسعه تولید کنید.

با آینده تولید در صنعت غذا بیشتر آشنا شوید:  6 رویکرد صنایع غذایی که باعث تحولات دیجیتال می‌شوند

در حالی که انقلاب صنعتی چهارم هنوز در حال توسعه است و صنعت غذا و نوشیدنی ممکن است به طور کامل آماده پذیرش آن نباشد، روندهای تولید در این مسیر حرکت می‌کنند و به این روند ادامه خواهند داد. این انقلاب در حال تغییر شغل‌ها و نحوه‌ی کارکردن افراد است، بنابراین تولیدکنندگان باید تصمیم بگیرند که آیا باید سرمایه‌گذاری در فناوری و پرسنل جدید را آغاز کنند یا اینکه صبر کردن، انتخاب معقول‌تری است. آینده از چیزی که تصور می‌شود نزدیک‌تر ازست و همه در صنعت غذا و نوشیدنی باید برای آن آماده باشند تا در این انقلاب صنعتی جدید پیشرفت کنند.

منبع

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *