اکوسیستم نوآوری چیست؟

نوآور بودن در خلاء امکان‌پذیر نیست. در این مقاله سازوکار درست آن معرفی می‌شود.

زمانی بود که انقلاب دیجیتال به ما وعده می‌داد تا باعث همکاری همه افراد در سراسر جهان شود؛ تماس‌های اسکایپی و پیام‌های اسلکی (Slack Messages)، جای مکالمه‌های حضوری را گرفتند. اما پیش‌بینی‌های اولیه، یک نکته اساسی را از قلم انداخته بودند؛ تحقیقات نشان می‌دهد که نزدیک بودن افراد به یکدیگر باعث ایجاد نوآوری می‌شود.

به همین دلیل است که تعداد روزافزونی از مردم به شهرها نقل مکان می‌کنند و به همین ترتیب می‌توان دریافت که چرا، برای اولین بار در تاریخ، اکنون تعداد شهرنشینان بیشتر از ساکنان روستاها است. همچنین به همین خاطر است که مردم به فضاهای کار مشترک جذب می‌شوند و به همین علت است که شرکت‌ها هنوز از داشتن حس قوی اجتماع سود می‌برند. نوآوری که می‌تواند از حضور در گروه‌ها و به اشتراک‌گذاشتن ایده‌ها حاصل شود، از همیشه اهمیت بیشتری دارد. برای تقویت آن، شرکت‌ها تلاش خود را برای نقشه‌برداری و پرورش اکوسیستم‌های نوآوری خود به کار می‌گیرند.

این مقاله نشان می‌دهد که یک اکوسیستم نوآوری چیست، مؤثرترین اکوسیستم‌های نوآوری چه شکلی هستند و چرا هم افراد و هم شرکت‌ها می‌توانند از ساخته شدن اکوسیستم نوآوری سود ببرند.

اکوسیستم نوآوری چیست؟

اکوسیستم نوآوری شبکه‌ای از افراد، موجودیت‌ها، منابع و ساختارهایی است که نیروها را در مسیری گرد هم می‌آورد که محصولات، ایده‌ها، سیستم‌ها و حتی شیوه‌های زندگی جدید را سرعت می‌بخشند.

به یک اکوسیستم نوآوری مانند معادل آن در دنیای طبیعی فکر کنید: محیطی که در آن هر جزء و رابطه آن با یکدیگر شبکه پیچیده‌ای از تعاملات همزیستی ایجاد می‌کند که در مجموع کل سیستم را به‌طور کارآمد و مؤثر حفظ می‌کند.

سه نوع از اکوسیستم‌های نوآوری

اکوسیستم‌های نوآوری ممکن است در داخل شهرها یا در مقیاس کوچک‌تر در صنایع یا شرکت‌ها وجود داشته باشند و بازیگران مختلفی در هر کدام فعالیت کنند.

اکوسیستم نوآوری شهر

اکوسیستم نوآوری شهر می‌تواند شامل فضاهای همکاری، مؤسسات تحقیقاتی، سیاست‌های نوآورانه دولتی و رقابت‌های استارتاپی باشد که حضور در این اکوسیستم‌ها برای کسانی آزاد است که در یک شهر زندگی می‌کنند.

اکوسیستم نوآوری صنعتی

این اکوسیستم متشکل از بازیگرانی نظیر استارتاپ‌های محلی، کارآفرینان فردی، شرکت‌های بزرگتر و سرمایه‌گذاران خطرپذیر است.

اکوسیستم نوآوری شرکتی

یک اکوسیستم نوآوری شرکتی دارای اجزایی مانند یک آزمایشگاه نوآوری اختصاصی، مشاوران خارجی برای ارائه ایده‌های تازه، نزدیکی به شرکت‌های مکمل برای همکاری، و یک فضای کاری پویا است.

شش گام برای ساخت یک اکوسیستم نوآوری شرکتی

1. حمایت را تشویق کنید نه رقابت را

نوآوری یک بازی با جمع صفر نیست. در یک اکوسیستم نوآوری خوب، یک تغییر مثبت در بخشی از شبکه در سراسر آن مانند موج گسترده خواهد شد.

2. بازیگران و بودجه را متنوع سازید

وقتی صحبت از افراد به میان می‌آید، یک تیم قدرتمند از پیشینه‌ها و دیدگاه‌های مختلف تشکیل دهید که از مدیریت سطح بالا گرفته تا شرکت‌های مشاوره خارجی در آن حضور دارند. منابع مالی باید از یک سبد متنوع که شامل سرمایه‌گذاران فرشته و همچنین بانک‌ها است، جمع‌آوری شود.

3. اطمینان حاصل کنید که اطلاعات به‌طور فعال جریان می‌یابد

جریان آزاد ایده‌ها و اطلاعات را پرورش دهید و خطوطی ایجاد کنید تا این ایده‌ها بتوانند به‌سرعت و کاملا کارآمد از طراحی به آزمایش و از تکرار به مقیاس حرکت کنند.

4. یک کیت ابزار نوآوری بسازید

این کیت می‌تواند همه چیز را از فضای فیزیکی، مانند یک شتاب‌دهنده یا فضای کار مشترک، تا ابزارهای پیشرفته دربر بگیرد؛ تفکر طراحی، اینترنت پرسرعت، تصویربرداری سه بعدی و هوش مصنوعی نمونه‌هایی از اعضای این کیت است.

5. پرورش نوآوری را تشویق کنید

نوآوری باید از ابتدا تا انتهای اکوسیستم را اشباع کند. آموزش‌ها و کارگاه‌های آموزشی در سطح شرکت (یا در سطح شهر یا صنعت) برگزار کنید که به افراد کمک می‌کند ایده‌های جدیدی تولید و بر اساس آنها عمل کنند. رویدادها و مجموعه‌های سخنران را سازماندهی کنید که جرقه نوآوری و همکاری را می‌زنند‌.

6. پویا و تاب‌آور باشید

ایده، سیستم یا عضو، هر چه هست برای ورود به یک اکوسیستم نوآوری باید یکپارچه باشد. ساختارها باید به اندازه کافی سفت و سخت باشند تا تغییر را حفظ کنند، اما نه آنقدر سفت و سخت که جلوی رشد و پیشرفت آن را بگیرند.

فواید ایجاد یک اکوسیستم نوآوری شرکتی

شرکت‌ها زمانی پیشرفت می‌کنند که عملکرد و خروجی‌هایشان دائماً از نظر کارایی و کیفیت بهبود یابند. اکوسیستم نوآوری یکی از مؤثرترین راه‌ها برای اطمینان از وقوع چنین وضعیتی است.

جدول زمانی کوتاه‌تر ایده‌ها به بازار

“tight pipeline” به معنی مسیری است برای توسعه ایده‌ها که ایده‌های بد به‌سرعت از بین می‌روند. ایده‌های خوب می‌توانند بلافاصله به سرمایه‌گذاران، رسانه‌ها و سیاست‌گذاران متصل شوند که آنها را به واقعیت تبدیل می‌کنند.

چشم‌اندازهای گوناگون

حتی شرکت‌های اشباع از استعداد نیز نمی‌توانند به تنهایی بهترین ایده‌ها را ایجاد کنند. شرکت‌های بزرگ از استارتاپ‌ها سود می‌برند (و بالعکس)، و مشاوران خارجی دیدگاه‌های جدید پویا را به ارمغان می‌آورند. ایجاد آگاهانه یک جامعه نوآوری، همه آنها را گرد هم می‌آورد.

رشد کلی سریع‌تر

از رشد شغلی گرفته تا مقیاس شرکت و تا فرصت‌های سرمایه‌گذاری، پیوستن به نیروها به یکدیگر و حرکت در مسیری مشترک، همیشه باعث رشد خواهد شد.

ارتباطات شفاف

طراحی نقشه راه فکرشده برای مجموعه بازیگران مؤثر در اکوسیستم، شکل رابطه آنها با یکدیگر و روش‌های ارتباطی آن‌ها به جلوگیری از تکرار تلاش‌ها کمک کرده و همه را در جریان حفظ می‌کند.

منبع

بیشتر بخوانید: 4 روش برای نوآوری مدل کسب‌وکار

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *