چرا امروزه نوآوری شرکتی مهم است؟

امروزه نوآوری شرکتی (Corporate Innovation) را می‌توان ازجمله مباحث مهمی دانست که تمام سازمان‌ها و شرکت‌ها باید به آن توجه کنند. ‌«اگر شما در کسب‌وکار خودتان نوآوری نداشته باشید، شخص دیگری آن را متحول خواهد کرد.» این پیام برای مدیران شرکت‌های بزرگ در این زمان، که دوره نوآوری‌های خلاقانه است، می‌تواند پیامی ترسناک و دلهره‌آور باشد. اما به واسطه تحولات دیجیتال از سال 2000، 52 درصد از ثروت 500 شرکت، به‌دلیل آن‌که «ورشکسته شده‌اند، حق مالکیت آن‌ها به دیگری منتقل شده و یا متوقف شده‌اند» از بین رفته است. همچنین به‌نقل از نشریه  Harvard Business Review تا سال 2027 حدود 75درصد از شرکت‌های S&P (Standard and Poor’s 500 شرکت‌هایی که دارای 500 سهام برتر در بازار بورس سهام نیویورک هستند.) جایگزین خواهند شد.
از دیدگاه من به‌عنوان یک کارآفرین، آمارهایی مانند آن‌چه که آورده شد، نشان دهنده اهمیت اولویت‌بندی نوآوری در شرکت شما است.

چرا نوآوری شرکتی مورد نیاز است؟

نوآوری شرکتی به معنای این است که شما خارج از چارچوب معینی و به‌عنوان یک استراتژی در کسب‌وکار خود دارای تفکر منحصر به‌فردی هستید. نوآوری شرکتی می‌تواند به نوآوری محصول (Product Innovation)، نوآوری در حوزه خود (Division Innovation) یا نوآوری در مدل کسب‌و‌کار (Business Model Innovation) اشاره داشته باشد. برای آن‌که نوآوری، به این شکل در چشم‌انداز شما قرار بگیرد، به‌عنوان مثال می‌توان گفت: Uber و  Netflix، دو صنعت در اجاره تاکسی و تولید ویدئو، به‌ترتیب با نوآوری در مدل کسب‌وکار تحول را ایجاد کردند.
من معتقدم که داشتن یک ایده درخشان، اولین قدمی است که الهام‌بخش شرکت‌های بزرگ بوده و موجب رشد و گسترش این شرکت‌ها می‌شود. اما همان‌طور که شرکت‌ها بزرگ‌تر شده و گسترش پیدا می‌کنند، اغلب سرعت آن‌ها در تطبیق پیدا کردن با تغییرات کند می‌شود، چرا که تحولات سازمانی می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. بنابراین، آن‌ها روی محصولاتی سرما‌یه‌گذاری می‌کنند که با آن‌چه همیشه به آن مشغول بودند، هم‌سو و هماهنگ باشد. این رویه می‌تواند منجر به اشباع محصول و توقف رشد شود، چرا که دیگر محصولات آن شرکت منحصر به‌فرد نیستند. تنها راه رشد، نوآوری است.
به گفته  Deloitte دو سوم شرکت‌ها نوآوری را در دستور کار خود قرار می‌دهند تا خود را از رقیبانشان متمایز کرده و نسبت به آنان رشد بیشتری داشته باشند. این در حالی است که نیمی از شرکت‌ها نوآوری می‌کنند تا نیازهای مشتری خود را برآورده کنند. نیازهای مشتری به طور مداوم در حال تغییر است، و این یعنی نوآوری برای زنده ماندن یک پیش‌نیاز ضروری است.

بیشتر مطالعه کنید: ایجاد فرهنگ نوآوری

از نظر من، نوآوری متحول‌کننده برآمده از دیجیتالی‌سازی (Digitization) است، اما در این میان نیازی نیز مبنی بر این مسئله وجود دارد که شما نسبت به چگونگی مرتبط ساختن نوآوری به ارزش‌های خود آگاه باشید. به‌عنوان مثال، سازگاری با محیط‌زیست و اخلاقی بودن، برای بسیاری از برندها در حال تبدیل شدن به یک اولویت است، به‌خصوص با توجه به این نکته که نسل‌های جوان‌تر، به طور خاص، تمایل دارند تا در این نوع از محل‌ها کار کنند و خرید از کسب‌وکارهایی که چنین شیوه‌ای را پیش گرفته‌اند، ترجیح می‌دهند.

جذب کردن بهترین استعداد‌ها تنها به‌واسطه نوآوری ممکن است و این موضوع را نمی‌توان نادیده گرفت. افراد نوآور می‌خواهند با شرکت‌های نوآورانه کار کنند. و هنگامی که این ذهن‌های خلاق و نوآور به کسب‌وکار شما می‌پیوندند، می‌توانند به شرکت برای نوآوری‌ها بیشتر کمک کنند. ‌فرهنگ تشویق کاری برای نوآوری بسیار ضروری است، و می‌تواند فرهنگ ریسک‌گریزی را خنثی کند.

چگونه می‌توانید دریابید که آیا به نوآوری شرکتی نیاز دارید؟

نوآوری شرکتی باید در تمام زمان‌ها برای شما در اولویت باشد، اما نشانه‌هایی وجود دارد که می‌تواند شما را خبر کند که آیا نیاز به نوآوری بیشتر در حال حاضر فوری و ضروری است یا خیر.
از نظر من، اولین موضوعی که باید به آن توجه کنیم، بحث مشتریان شما است. برای مثال، نسل هزاره (متولدین 1981-96) و نسل Z (متولدین 1996به بعد)، نیازهای متغیری دارند و در حال تبدیل شدن به یک نیروی غالب هستند. اگر شرکت شما به این گروه از مصرف‌کنندگان متکی باشد، اما تعداد مشتریان شما در این بازار در حال کاهش باشد، این بدین معناست که شما با مشکلاتی مواجه هستید. (البته، در نظر داشته باشید که بازار هدف شما بسته به نوع صنعت شما متفاوت خواهد بود.)

بعد از این مرحله، وضعیت بازار مربوط به محصول خود را ارزیابی کنید. آیا این بازار اشباع شده است؟ بنابر تجربه من، بیشتر محصولات در آغاز دوره تولید خود، منحصر به فرد هستند، اما پس از پیوستن رقبا به بازار، تنها قسمتی که به‌طور واقعی همه را از هم تفکیک می‌کند، نام تجاری است. اگر می‌بینید این شرایط برای شما هم صدق می‌کند، پس اکنون زمان مناسبی برای نوآوری است. به‌طریقی مشابه، اگر تمامی شرکت‌های صنعت شما از یک مدل کسب‌و‌کار استفاده می‌کنند، به نظر من زمان نوآوری شما نیز فرا رسیده است.

چگونه می‌توانید آغاز کنید؟

حل مسئله، راهبری، مدیریت و کارآفرینی مباحث بااهمیتی در راستای نوآوری‌های شرکتی هستند. به گفته Deloitte، برخی از مسیرهای مشابهی که شرکت‌ها برای نوآوری از آن استفاده می‌کنند عبارت‌اند از:

  • ایجاد محصولات جدید که به‌طور عمده درون یک سازمان باشد
  • پیگیری مشارکت برای توسعه هم‌زمان محصولات
  • استقبال از سرمایه‌گذاری‌های مشترک و سرمایه‌گذاری‌های هدفمند به‌منظور دستیابی به قابلیت‌های جدید

با در نظر داشتن یافته‌های Deloitte، در این‌جا برای شرکت‌هایی که در پی نوآوری هستند سه پیشنهاد را عرضه می‌کنم:

  1. می‌توانید برای شرکت خود یک آزمایشگاه نوآوری بسازید. این کار می‌تواند راهی مؤثر در راستای نوآوری باشد. به عقیده یکی از بنیان‌‌گذاران شرکت Intuit Scott Cook، کلید نوآوری در فراهم کردن شرایط آزمایش و ازبین بردن موانع آن است. بسیاری از کارکنان شرکت‌های بزرگ افراد خلاقی هستند، اما نمی‌توانند ایده‌های خلاقانه خود را به مرحله اجرا درآورند، چرا که در محدوده کاری تعریف شده آن‌ها، مجالی برای نوآوری نیست. با ساختن یک آزمایشگاه نوآوری و تعریف محدوده‌ای مشخص برای آن، می‌توانید موانع موجود در راستای نوآوری را از بین ببرید.
  2. جسارت سرمایه‌گذاری را داشته باشید. شرکت‌های نوپا اغلب نیاز به سرمایه‌گذاری و منابعی دارند که شرکت‌های بزرگ می‌توانند به آن‌ها ارائه دهند. این شرکت‌ها، هم‌چنین، اغلب ایده‌های نوآورانه‌ای در چنته دارند که می‌تواند صنعت شما را مختل ‌کند. به عنوان مثال، فیس‌بوک، شرکت اینستاگرام را خیلی زود خریداری کرد و به نتیجه رسید. به‌نظر من اگر فیسبوک این کار را نمی‌کرد، اینستاگرام می‌توانست رقیبی جدی برای آن باشد.
  3. یک برنامه شتاب‌دهنده ایجاد کنید. شرکت‌های بزرگ همچنین می‌توانند از طریق میزبانی شرکت‌های نوپا برنامه شتاب‌دهنده خود را پیش ببرند. شما می‌توانید بخشی از فضای کار خود، بخشی از سرمایه و توان راهبری و رایزنی خود را در اختیار شرکت‌های نوپا قرار دهید. در عوض، شرکت‌های بزرگ درصدی از سهام شرکت‌های نوپا را تصاحب می‌کنند. شرکت‌های نوپا دارای استقلال هستند، اما به شرکت‌های بزرگ متصل هستند، و اگر کسب‌و‌کار نوپایشان رشد کند، شرکت‌های بزرگ می‌توانند قراردادهای مناسبی برای گسترش بازار و نوآوری به شرکت‌های نوپا عرضه کنند. برای نمونه شرکت دیزنی Disney یک برنامه شتاب‌دهنده دارد. دیزنی بودجه، فضا، تخصص و خلاقیت خود را در اختیار شرکت‌های نوپا قرار می‌دهد، و در عوض، می‌تواند به راه‌اندازی و رونمایی از محصولات نوآورانه کمک کند.

در نتیجه، شرکت‌‌های بزرگ در راستای زنده ماندن، رشد و جذب استعداد برتر نیاز به نوآوری دارند. در این دوران که نوآوری تحول‌آفرین حائز اهمیت است، شرکت‌ها همواره باید یک قدم جلوتر باشند.

منبع

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *