مزیت رقابتی کسب‌و‌کارهای خانوادگی در چیست؟

ایجاد کسب‌و‌کار با همراهی اعضای خانواده می‌تواند یک‌سری مشکلات و دشواری‌ها داشته باشد، اما کسب‌و‌کارهای خانوادگی در صورت داشتن ساختار مناسب در مقایسه با سایر شرکت‌ها و سازمان‌ها می‌توانند فرصت‌های منحصر به فرد بیشتری خلق کنند.
تعداد شناخته شده‌ای از کسب‌و‌کارهای موفق جهانی توسط خانواده‌ها ایجاد شده‌اند. شرکت‌های BMW، Cargill و Johnson & Johnson نام‌های شناخته‌شده شرکت‌های خانوادگی موفق در عرصه جهانی هستند.
در استرالیا، دو سوم کسب‌و‌کارها، خانوادگی هستند. دومینیک پیلیگانا (Dominic Pelligana)، مدیر شرکت KPMG، که در حوزه کسب‌و‌کارهای خانوادگی استرالیا فعالیت دارد، می‌گوید: «اداره کسب‌و‌کارهای خانوادگی کاری پیچیده و به همان نسبت از رقابتی زیادی هم برخوردار است.»
او همچنین اضافه نمود: «سیستم کسب‌و‌کارهای خانوادگی نمونه‌ای از یک سیستم بهینه برای اداره کسب‌و‌کارها است و دستیابی به همچین سیستمی نیازمند یک برنامه استراتژیک تجارتی و خانوادگی است.»

کسب‌و‌کار‌های خانوادگی ، مدرسه کسب و کار ، کسب و کار

ارزش‌های یکسان

به این فکر کنید که برای راه‌اندازی یک کسب‌و‌کار سنتی به انجام چه کارهایی نیاز دارید. شما به مجموعه اساسی از ارزش‌ها، اصول و یک چشم‌انداز مشترک برای تلاش و کوشش‌هایتان احتیاج دارید. اغلب در یک کسب‌و‌کار سنتی، بنیانگذاران با تعدادی از شرکا یا سرمایه‌گذاران که همگی خواستار اظهار‌نظر هستند، سروکار دارند. اما در یک کسب‌و‌کار خانوادگی از ابتدای امر ارزش‌ها‌، اخلاق و رفتار‌های یکسانی وجود دارد.
دومینیک پلیگان می‌گوید: «در کسب‌و‌کارهای خانوادگی، معمولا ارزش‌ها، اصیل و خالص هستند و هدف فقط کسب درآمد نیست، بلکه حل یک مشکل یا پر کردن بازار از محصولات و خدمات جدید است، و این وضعیت نشانگر آن است که هدف اینگونه کسب‌و‌کارها قوی‌تر از سایرین است.»
نتایج بدست آمده از نظرسنجی انجام گرفته درباره کسب‌و‌کارهای خانوادگی که در سال 2015 انجام گرفته، نشانگر افزایش تشکلات اقتصادی کوچک و متوسط ​​متعلق به خانواده‌ها است. این تلاش به این معنی است که کسب‌و‌کارهای خانوادگی قادر به باقی‌ماندن در این عرصه و یکپارچه‌سازی دو سیستم قدرتمند خانواده و کسب‌وکار هستند.

کسب‌و‌کار‌های خانوادگی ، مدرسه کسب و کار ، کسب و کار

مقاومت در برابر تغییر

وقتی نوبت واگذاری کسب‌و‌کارهای خانوادگی به نسل جدید می‌رسد، به دلیل رویکردهای مختلف در رابطه با استراتژی و ریسک‌ها ممکن است یک‌سری تنش ایجاد شود.
طبق نظرسنجی انجام گرفته، 49 درصد از بنیان‌گذاران نسل اول تمایل بیشتری به ریسک‌پذیری نشان داده‌اند. با این حال، 50 درصد از افراد نسل دوم تا چهارم در کسب‌و‌کار خانوادگی ریسک‌پذیری پایین‌تری دارند و بیشتر محافظه‌کار هستند. آن‌ها خواهان محافظت از کسب‌وکار و معرفی سیستم‌ها و فرایندهای پیشرفته و حرفه‌ای‌تر در کسب‌و‌کارشان هستند. و بدون شک بنیانگذار نسل اول در برابر تغییر مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهند.

بیشتر مطالعه کنید: 5 کلید موفقیت در کسب‌و‌کارهای خانوادگی

تنش‌های خانوادگی

گاها، افراد در کسب‌و‌کارهای خانوادگی احساسات را با کار ترکیب می‌کنند، و این امر باعث‌ می‌شود وظایف به درستی انجام نگیرد و در نهایت موجب ایجاد تنش در محیط کار می‌شود. اگر چرخه زندگی خانواده (تغییر نسل و رفتار)  با چرخه زندگی عادی شغلی ‌(‌همچون مسائل استراتژی در حال رشد و تقویت) ترکیب شود، به تشدید تنش‌ها منجر می‌شود.
از طرفی این تنش‌ها می‌تواند سودمند باشد. هنگامی که نسل دوم تلاش می‌کند‌ با استفاده از سیستم‌ها، فرایندهای کسب‌و‌کار را بهبود بخشد، نیازی نیست دوباره کسب‌و‌کار را از نقطه اول پایه‌گذاری کند. آن‌ها  اهداف کسب‌و‌کار را درک می‌کنند. نسل دوم با افزایش توانایی خود در کسب‌و‌کار خانوادگی می‌توانند به انتقال این تجارت به نسل سوم و حتی چهارم کمک کنند.

انتقال دانش

یکی از برتری‌های اساسی کسب‌و‌کارهای خانوادگی انتقال دانش است. دومینیک پیلیگانا در این مورد می‌گوید: «گاها در مشاغل شرکتی و سازمانی اشتباهات مشابه دو بار مشاهده می‌شوند، به علت اینکه که فرد مسئول پست خود را ترک می‌کند و انتقال دانش به گروه مدیریتی بعدی صورت نمی‌گیرد. از جمله برتری‌های بارز یک کسب‌و‌کار خانوادگی دانشی است که به دیگر اعضای خانواده انتقال پیدا می‌کند.»
هیچ راز پوشیده‌ای برای کسب‌و‌کارهای خانوادگی وجود ندارد. هر کسب‌و‌کار خانوادگی نیازها خاص خود را دارد. به همین منظور، داشتن یک ساختار و استراتژی جامع، اطمینان از حاکمیت و راهنمایی مناسب، و اینکه هر یک از اعضای خانواده نقشی برای خود داشته باشند، به معنای این است که کسب‌وکارهای خانوادگی می‌توانند از مزیت رقابتی خود استفاده کنند.
اصول اولیه را به درستی یاد بگیرید، اینگونه کسب‌و‌کارهای خانوادگی علاوه بر رشد و پیشرفت، می‌توانند به طور پایدار از رقبای خود پیشی بگیرند.

منبع

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *