چرا سازمان شما به اکوسیستم نوآوری نیاز دارد؟
خلاصه مقاله
مدیران برای اطمینان از وجود فرهنگ نوآوری در شرکتهایشان باید اکوسیستمی ایجاد کنند که همواره به ایدههای برنده اجازه ظهور بدهد. محققان در طی دو دهه مشاوره و تحقیق استراتژی دریافتهاند که ساختن اکوسیستم نوآوری مستلزم توسعۀ قابلیتهایی برای کشف ایدههای نوآورانه، آزمایش، پذیرش شکست و همکاری با شرکای خارجی است.
نوآوری و اکوسیستم نوآوری
اکوسیستمها به موضوع مهمی برای رهبران کسبوکار تبدیل شدهاند. سرعت بالای تغییر در محیط امروزۀ کسبوکار به این معنی است که ایجاد ارزش و تصمیم گیری نمیتواند متمرکز باشد. این امر بطورِ ویژه در مورد نوآوری صادق است. رهبران باید بپذیرند که همیشه ایدههای برنده را در اختیار ندارند و باید روی ایجاد یک اکوسیستم تمرکز کنند که همواره به ایدههای برنده و نوآورانه اجازۀ ظهور بدهد. در دو دهه مشاوره استراتژی و تحقیق بر روی بیش از 100 شرکت، متوجه شدیم که ساختن چنین اکوسیستمی نیازمند توسعه قابلیتهایی برای کشف ایدههای جدید، آزمایش، پذیرش شکست و همکاری با شرکای خارجی است.
اولین قدم این است که رهبران بر نحوه مدیریت تیمهای نوآوری داخل سازمان خود تمرکز کنند. این تیمها باید با استفاده از همان اصولی مدیریت شوند که برای مدیریت استارتاپهای خارج از سازمان استفاده میشود. به عنوان مثال، به جای انتخاب ایدههایی که تنها از طرحهای تجاری و نقشههای راه حاصل میشوند، شرکتها باید یک رویکرد پرتفوی را اتخاذ کنند که شامل سرمایهگذاریهای کوچکِ متعدد بر روی پروژهها میشود، سنجشِ پیشرفت از طریق معیارهای کلیدی (key metrics)، مانند تمایل مشتری به پرداخت هزینه، و افزایش سرمایهگذاری فقط در ایدههایی که شواهدی از جذابیت و سودآوری را نشان میدهند. رهبران برای کارایی این فرایند باید بپذیرند که همه پروژهها به سرانجام نمیرسند و برخی از آنها شکست خواهند خورد.
بیشتر مطالعه کنید: آموزش نوآوری چگونه به ایجاد تحول در سازمانها کمک میکند؟
کار تحقیقاتی و مشاورهای ما با شرکت بوش (Bosch) نمونهای از نحوۀ راهاندازی و مدیریت کانال نوآوری با استارتاپهای داخلی را ارائه میدهد. برنامه شتابدهندۀ بوش روشی ساختاریافته برای تیمهای نوآور داخلی (منظور همان تیمهای نوآور داخل سازمان است) را فراهم میکند تا به طور سیستماتیک اعتبار ایدههای تجاری خود را تأیید کنند. رهبران و مدیران نوآوری گروههایی متشکل از 25 تا 30 تیم از سراسر جهان را انتخاب میکنند که به مدت 6 تا 12 ماه با هم کار میکنند. تیمها بودجه اولیه تقریباً 120 هزار یورو دریافت میکنند و سه ماه فرصت دارند تا آزمایش کنند که آیا ایدههای مدل کسبوکارشان میتوانند ثمربخش باشند یا خیر. بسته به نتایج، تیمها میتوانند بودجه اضافی 300 هزار یورو یا بیشتر را دریافت کنند.
از سال 2017، بوش روی بیش از 169 تیم سرمایهگذاری کرده است. از این تیمها، 70٪ پروژههای خود را پس از سرمایهگذاری اولیه متوقف کردند و 72 درصد از تیمهای باقی مانده پس از مرحلۀ دوم سرمایهگذاری متوقف شدند. بوش با این فرآیند 14 تیم را کشف کرده است که با استفاده از بودجههای بعدی پروژههای خود را با موفقیت به مرحلۀ رشد نمایی (scale up) رساندند.
البته، حتی با وجود بهترین استعدادهای درون سازمان و بهترین فرایند نوآوری، شرکتها نمیتوانند به تنهایی بهترین ایدهها را ارائه دهند. به همین دلیل است که یک اکوسیستم نوآوری کامل نیاز به همکاری با نوآوران خارج سازمان دارد. فقط به شرکتهای فناوری موفق Tencent و Alibaba نگاه کنید: طبق گزارش فایننشال تایمز، آنها بیش از یک سوم درآمد خود را از سرمایهگذاری در استارتاپهای خارجی (خارج از سازمان) به دست میآورند.
مدیرانِ فعلی، در عرصهی صنعت بانکداری، کار با استارتاپهای خارجی را مفید یافتهاند. با توجه به تعداد بالای استارتآپها و فناوریهای نوظهور (در سال 2018، سرمایه گذاریهای خطرپذیر روی استارتاپهای فینتک در سطح جهانی رکورد سالانه 39.6 میلیارد دلاری را با جذب سرمایه توسط 1463 شرکت، تجربه کرد)، رهبران شرکتها نمیتوانند پیشبینی کنند که کدام استارتاپهای فینتک در نهایت برنده بازار خواهند شد. بهترین راه برای پیدا کردن این شرکتها، کار با این استارتاپها از طریق ارائه یک پلتفرم مشترک است که به بهترین ایدهها امکان موفق شدن میدهد.
چندین مؤسسه مالی شمال اروپا که با آنها مصاحبه و کار کردهایم، این چالش را تشخیص دادهاند. موسساتی مانند Nordea، Spar Nord و Danske Bank که سرمایهگذاری مشترک انجام دادند و از از فینتک کپنهاگ (Copenhagen Fintech) حمایت مالی کردند، این فینتک به موسسات مالی بزرگ برای سرمایهگذاری و همکاری با استارت آپها دسترسی میدهد. توماس کروگ جنسن، مدیرعامل فینتک کپنهاگ، در مصاحبه با ما اشاره کرد که چگونه همکاری با استارتآپها باعث افزایش اعتبار در بازار و دسترسی به بازار در مقیاس جهانی برای شرکتها شده است.
ما همچنین با یکی دیگر از اعضای هیئت مدیره فینتک کپنهاگ، اوله مدسن (Ole Madsen) ، که معاون ارشد بانک اسپار نورد (Spar Nord) است مصاحبههایی انجام دادیم. مدسن و تیمش یک پلتفرم باز ایجاد کردند که استارتآپهای فینتک با استفاده از آن میتوانند برنامههای خود را بسازند و آزمایش کنند. هدف این بود که استارتاپهای نوآور به «یک پلتفرم با مجوز بانکی» و یک پایگاه مشتری بزرگ دسترسی داشته باشند. در عوض، Spar Nord به آخرین نوآوریهای فینتک دسترسی پیدا میکند. مدسن به ما گفت تا کنون، این بانک روی دهها ایده استارتاپی سرمایهگذاری کرده است که شش مورد از آنها با موفقیت در پلتفرم بانکی Spar Nord ادغام شدهاند.
این رویکرد ایجاد اکوسیستم نوآوری، به کارگیری استعدادها در داخل و خارج از شرکت، بهترین راه برای پاسخگویی به یک محیطِ رقابتی و همیشه در حال تغییر است. اگر رهبران بخواهند یک موتور رشد پایدار برای شرکت بسازند، باید شرایط مناسبی را برای انتخاب بهترین و نوآورانهترین ایدهها ایجاد کنند.
منیع سایت HBR
پاسخها