تحول فناوری در بخش مواد غذایی

فناوری‌های جدید، جهان و قوانین بازی در بسیاری از صنایع را تغییر داده‌اند. از سوی دیگر، صنایع غذایی هنوز به نتیجه نرسیده است که چگونه می‌تواند ابداعاتی نظیر کلان داده یا اینترنت اشیا را در کسب‌وکار خود اعمال کند. چالش‌های این صنعت از جمله پایداری مواد غذایی بسیار زیاد هستند و حالا در این مسیر فناوری غذا، پیشرو شده است.

امروزه فناوری مورد توجه‌ترین عنصر در رژیم غذایی ما است که با افزایش سرمایه‌گذاری در پروژه‌های نوآورانه، مانند پروژه‌های مرتبط با فناوری مواد غذایی، توسط صنعت کشاورزی جهانی منعکس می‌شود.
امروزه فناوری مورد توجه‌ترین جز در رژیم غذایی ماست؛ این میزان از توجه در افزایش سرمایه‌گذاری در پروژه‌های نوآورانه، مانند پروژه‌های مرتبط با فناوری غذا توسط صنعت کشاورزی، منعکس شده است. این بخش مایل است خود را با تغییرات زمان همگام سازد و با عادت غذایی سالم‌تر و پایدارتر، پاسخگوی نیاز مصرف‌کنندگان خود باشد.

شرکت‌های غذایی فناوری محور در حال استفاده از تکنولوژی روز برای مدرن‌سازی صنایع غذایی هستند.

فناوری غذا چیست؟

فناوری غذا- ترکیبی از دو واژه غذا و فناوری- شامل شرکت‌ها و پروژه‌هایی می‌شود که از انواع فناوری‌ها نظیر اینترنت اشیا، کلان داده و هوش مصنوعی استفاده می‌کنند تا صنایع غذا و کشاورزی را مدرن، پایدار و در تمام مراحل، از آماده‌سازی غذا تا توزیع و مصرف آن، مفید سازند.
این پروژه‌های تحقیق و توسعه، عموما در اختیار استارتاپ‌های بسیار نوآورانه قرار می‌گیرند؛ استارتاپ‌هایی که سرمایه‌گذاری‌های زیادی کرده‌اند و در تلاش‌اند تا راه‌حل‌های خلاقانه و فناورانه برای چالش‌های معاصر ارائه دهند؛ چالش‌هایی مانند رشد جمعیت و پیامدهای آن بر امنیت غذایی، دیجیتالی شدن جامعه، اثرات تغییرات آب‌وهوا، کمبود منابع طبیعی، اتلاق مواد غذایی و اثرات زیست محیطی تولید مواد غذایی.

تاثیر فناوری غذا

شرکت‌های فناوری غذا بخش کوچکی از صنعت غذا و کشاورزی را به خود اختصاص می‌دهند، اما از پیشروان این بخش شده‌اند. بخشی از این استارتاپ‎‌ها در بازار سهام فناوری نزدک ایالات متحده ارزش‌گذاری می‌شوند. مانند شرکت «Beyond Meat» که با همبرگرهای گیاهی و آزمایشگاهی خود شناخته می‌شود؛ همان شرکتی که افراد مشهوری نظیر «بیل گیتس»، موسس مایکروسافت و «لئوناردو دیکاپریو»ی بازیگر، تأمین مالی شده است.
پتانسیل استارتاپ‌های فناوری غذا حتی تحلیلگران بازار را نیز متقاعد می‌کند. پلتفرم‌های تحقیقاتی نظیر «Research and Markets»، مطالعات متعددی را در این زمینه ارائه داده است، مانند تحلیل و پیش‌بینی بازار جهانی فناوری غذا بین سال‌های 2022-2016؛ این مطالعه تخمین می‌زند که ارزش کل این بخش در سال 2022 بیش از 250 میلیارد دلار خواهد بود که بخشی از این محبوبیت مربوط به تجارت الکترونیک، رشد اینترنت و نفوذ گوشی‌های هوشمند در زندگی مردم است.

ترجمه متن اینفوگرافیک:

1. جلبک دریایی: سرشار از مواد مغذی، حاوی اسیدهای چرب ضروری و همچنین منبعی عالی برای تامین آنتی‌اکسیدان است.
2. سبزیجات: در هر جای جهان رشد می‌کنند و فیبر، پروتئین‌ها و ویتامین B را فراهم می‌آورند.
3. قارچ‌ها: بیش از 2000 نوع قارچ در سراسر جهان وجود دارد که فیبر، پروتئین‌ها و ویتامین B و D را تامین می‌کنند.
4. کاکتوس‌ها: در برابر خشکسالی مقاوم‌اند و فیبر، کاروتنوئیدها، اسیدهای آمینه، ویتامین C و E فراوانی در خود دارند.
5. ریشه‌ها: کالری کم اما مقادیر زیادی فیبر، ویتامین و مواد معدنی (فسفر، پتاسیم، منیزیم و کلسیم) در خود دارند.

گرایش‌ها و نمونه‌هایی از فناوری غذا

مهم‌ترین گرایش‌ها در انقلاب غذایی ناشی از فعالیت شرکت‌ها فناوری غذا است که شامل کشاورزی بیوتکنولوژیک پلتفرم‌های تجارت محصولات کشاورزی، انرژی زیستی و مواد زیستی، روباتیک کشاورزی، غذاهای ارگانیک و سیستم های جدید زراعی می‌شود. پورتال مجله TechFood برخی از گرایش‌های فناوری غذا را به این ترتیب شناسایی کرده است:

رژیم‌های غذایی شخصی‌

ارزش این بازار جهانی 127 میلیارد دلار است و در ژاپن با برنامه‌ای که از هوش مصنوعی، شبکه‌های اجتماعی و DNA برای تنظیم منویی مطابق با هر شخص استفاده می‌کند، به موفقیت رسیده است.

پروتئین‌های گیاهی و گوشت مصنوعی

همبرگرهای آزمایشگاهی بازخوردهای خوبی دریافت کرده‌اند و باعث ایجاد هیجان در بین عموم مردم شده است. همچنین نمونه‌های اولیه‌ای از فیله‌های گوشت مصنوعی وجود دارد که احتمالا تا دو یا سه سال آینده وارد بازار شوند.

تنقلات و بازیافت بهینه

بر اساس تحقیقات موسسه مطالعاتی «گراند ویو»، حشرات، جلبک دریایی و پوست ماهی سالمون از جمله ضایعات مواد غذایی هستند که در حال حاضر می‌توان آنها را در دسته غذاهای سالم با بازار بین‌المللی یافت؛ بازاری که ارزش آن می‌تواند تا سال 2025 به 32 میلیارد دلار برسد.

غذای قابل ردیابی

سوپرمارکت‌ها و هایپرمارکت‌ها شروع به استفاده از فناوری بلاکچین کرده‌اند تا مثلا تضمین کنند گوشت مرغ آنها از جوجه‌هایی که آنتی‌بیوتیک دریافت نکرده‌اند، تأمین می‌شود.
اتوماسیون در سوپرمارکت‌ها و رستوران‌ها

پیشخدمت‌ها و سرآشپزهای رباتیک، وسایل نقلیه تحویل کنترل از راه دور و هواپیماهای بدون سرنشین که بر قفسه های نمایشگر نظارت و موجودی را در زمان واقعی ثبت می‌کنند، برخی از نوآوری‌های خرده‌فروشی هستند.

 

تحقیقات روی غلات و حبوبات که نقشی کلیدی در صنایع غذایی آینده خواهند داشت.
یکی از روندهای پیش‌رو مصرف غذاهای است که با استفاده از نور لامپ های LED رشد کرده‌اند.
سیب روی تسمه نقاله یا به اصطلاح مزرعه مدرن تحول غذایی (modernized food transformation planet)
گوشت آزمایشگاهی بازخوردهای خوبی از سمت مشتری‌ها دریافت می‌کند.
اسلاید قبلی
اسلاید بعدی

 

چالش غذای پایدار

اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد، چالش های اصلی پیش روی کره زمین را معرفی می‌کند. برخی از آنها به این قرارند:
صنایع غذایی 30 درصد از انرژی تولیدی را مصرف می‌کند؛ همچنین تخمین زده می‌شود که 22 درصد از گازهای گلخانه‌ای نیز حاصل فعالیت این بخش باشد.
هر سال، ما یک سوم غذایی را که تولید می‌کنیم، هدر می‌دهیم. گاهی اوقات این هدررفت قبل از اینکه غذا به میز برسد، اتفاق می‌افتد. علاوه بر این، 26 درصد جمعیت جهان مبتلا به چاقی مفرط هستند یا اضافه وزن زیادی دارند.
رژیم غذایی ما به واسطه مصرف انرژی مربوط به مواد غذایی و تولید پسماند بر محیط زیست، اثر می‌گذارد.
فقیر شدن زمین، هدر رفتن آب، صید بی‌رویه و تخریب اکوسیستم‌های دریایی، ظرفیت ما را برای تامین غذا ضعیف می‌کند.

منبع

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *