یک منفعت همگانی: گسترش پزشکی از راه دور

طبابت با استفاده از اینترنت می‌­تواند منجر به تشخیص و درمان سریع‌­تر بیماری­‌ها، اثربخشی بیشتر درمان و کاهش استرس بیمار شود.

شاید بحران کرونا هیچ فایده دیگری برای مراقبت­‌های بهداشتی نداشته است؛ اما باعث ادغام پزشکی از راه دور با مراقبت‌­های رایج پزشکی شده است که این نویدبخش یک تغییر تحول ­آفرین است. طبابت از طریق اینترنت با استفاده از فناوری­‌های موجود و دستگاه‌هایی که بیشتر افراد در خانه خود دارند، می­‌تواند منجر به تشخیص و درمان سریع­تر بیماری‌­ها، اثربخشی بیشتر درمان و کاهش استرس بیمار شود.

پزشکان بسیاری از بیماری‌­ها را در رایانه، تبلت یا تلفن هوشمند ویزیت می­‌کنند و درصورت نیاز نسخه‌­ی درمانی تجویز می‌­کنند، بدون اینکه بیماران مجبور باشند به مطب یا کلینیک پزشک بروند. برای بیمارانی مثل من که هرگز دوباره به مطب­‌هایی که مدت زیادی بعد از قرار ملاقات از پیش تعیین شده من را منتظر نگه می­دارند، بر نمی­گردند این مزیت طبابت از راه دور که می­توانم بیشتر اوقات در یک زمان از پیش تعیین شده به پزشک مراجعه کنم بسیار تشویق ­کننده است.

به گفته دکتر آنجلا فوسارو، بنیانگذار شرکت پزشکی از راه دور Physician 360، ویزیت از راه دور مانند یک کنفرانس ویدیویی با پزشک خود است و از فناوری­‌هایی استفاده می­‌کند که مراقبت­‌های بهداشتی را حتی به روش­‌هایی که هنوز کسی به آن فکر نکرده است، بهبود می­بخشد.

در زمان شیوع کووید-19 در شهر بروکلین-نیویورک، دکتر امیل باکاش که در آنجا متخصص سالمندان است دسترسی از راه دور را برای بیماران خود امکان­پذیرکرد، پس از این واقعه او گفت که «پزشکی از راه دور قطعا بخشی از آینده پزشکی خواهد بود».

دکتر باکاش پزشک شخصی من است و اخیرا یک ویزیت پزشکی از راه دور با ایشان داشتم و در حالی که من پشت کامپیوتر خانه‌­ام نشسته بودم، با حرکت دادن بازوی دردناک سمت راستم به جهت­‌های مختلف، تشخیص داد که احتمالا روتاتور کاف بازوی من آسیب دیده است. اگرچه احتمالا برای تشخیص قطعی باید MRI انجام دهم اما می­توانم اسکن را تا کاهش شیوع کرونا به تعویق بیاندازم. تا آنموقع تمرینات فیزیوتراپی که از طریق پزشکی از راه دور نیز در دسترس هستند می توانند دردم را کاهش دهند.

حالا که دارم این مقاله را می­‌نویسم حدود دو ماه از ظهور ویروس کرونا گذشته است. این ویروس جوامع کوچک و بزرگ زیادی را در سراسر کشور ویران کرده است. اکثر بیماران مبتلا به این بیماری یا نمی‌­توانند و یا تمایلی به دسترسی به مراقبت‌­های حضوری پزشکی ندارند.

حتی اگر کسی بتواند با خیال راحت به مطب یا کلینیک پزشک برود، چه کسی می­خواهد در اتاق انتظاری بنشیند که احتمال دارد خودش یا شخص دیگری در آن اتاق ناقل عفونت باشد؟ اما بیماران می­توانند از طریق اینترنت و با استفاده از رایانه، تبلت یا حتی تلفن هوشمند، با خیال راحت قسمت‌­های مختلف بدن را به معاینه‌کننده نشان دهند و سپس معاینه‌­کننده می‌تواند توصیه‌­های درمانی را بیان کند و یا آزمایش یا نسخه‌ای را تجویز کند که می‌تواند توسط نزدیک‌ترین داروخانه به درب خانه بیمار تحویل داده شود.

دکتر باکاش که هنوز در صورت نیاز ویزیت خانگی انجام می­دهد، گفت: «پزشکی از راه دور» جایگزین دیدن و معاینه فیزیکی بیمار نیست؛ «اما برخی از بیماران، به ویژه بیماران مسن، نمی­‌توانند از خانه خارج شوند. من می­توانم با استفاده از رایانه با آن­ها صحبت کنم و مشکل آن­ها را بررسی کنم، مثلا یک عکس فوری از عفونت پا بگیرم و آن را به طور مستقیم در پرونده پزشکی آن­ها وارد کنم. اگر نیاز به آزمایش خون باشد، می‌توانم از تکنسین آزمایشگاه بخواهم که به خانه آن­ها برود». او گفت که حتی X-ray را هم می­توان در خانه با دستگاه قابل حملی که می­تواند تصاویر را به صورت دیجیتالی کنترل کند، انجام داد.

دکتر باکاش گفت: «ما از دانشکده پزشکی آموختیم که گرفتن تاریخچه پزشکی تا 90 درصد اطلاعات لازم را در اختیار ما قرار می­دهد و 10 درصد باقی­مانده هم از معاینه فیزیکی به دست می‌­آید». اگر به قدر کافی با بیماران صحبت کنید، آن­ها مشکل خود را به شما خواهند گفت، به همین دلیل است که پزشکی از راه دور می‌­تواند بسیار مفید باشد چون بیماران در خانه­‌های خود آرامش بیشتر و احساس عجله کمتری دارند و ما می­‌توانیم بیشتر اطلاعات مورد نیاز خود را از صحبت کردن با بیماران و گوش دادن به آن­ها دریافت کنیم.

وی افزود که با ویزیت از راه دور، پزشک ممکن است بتواند موقعیت زندگی بیمار را ارزیابی کند و تعیین کند که چطور آن وضعیت ممکن است به مشکل سلامتی بیمار کمک کند یا مشکلش را بدتر کند. به عنوان مثال، درمورد کسانی که در طول شب چندین بار از خواب بیدار می شوند، آیا مسیری بین اتاق خواب و حمام وجود دارد که حادثه آفرین باشد؟ ایمنی حمام برای بیمارانی که از نظر جسمی دچار مشکل هستند چقدر است؟

پزشکی از راه دور همچنین می­تواند برای بیمارانی که در جوامع روستایی زندگی می­­کنند دسترسی به پزشک را آسان کند. بسیاری از مشکلات رایج سلامتی یا مراقبت­های بعدی، ممکن است نیازی به ویزیت پزشک در مطب نباشد و یک پرستار یا دستیار پزشک می­تواند در طی یک ملاقات تلویزیونی بیماران را ببیند.

حتی در مناطقی که مردم پهنای باند خوبی ندارند، می‌توان به صورت محلی کافه‌های اینترنتی پزشکی از راه دور ایجاد کرد تا بیماران بتوانند با متخصصان مناسب در هزار مایل دورترارتباط برقرار کنند.

دکتر فوسارو گفت: «قبل از ظهور کووید، پزشکی از راه دور یک امر تجملاتی به نظر می‌رسید، اما اکنون مردم فکر می‌کنند که مراقبت‌های بهداشتی مبتنی بر فناوری در نهایت به یک امر عادی تبدیل خواهد شد.»

او پیشنهاد کرد که حتی با وجود یک شرکت خدماتی مانند شرکت او، دریافت مراقبت از راه دور ممکن است برای فردی که بیمه پزشکی دارد جذاب باشد زیرا این افراد ترجیح می­دهد در صرف زمان و هزینه­‌های مربوط به مراجعه به مطب پزشک یا کلینیک مراقبت­‌های فوری و پرداخت مالیات اجتناب کند.

برای میلیون‌ها افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن، استفاده از حسگرهای بدن که از طریق آن می‌توان تغییرات بالقوه جدی در وضعیت سلامتی بیمار را از راه دور کنترل کرد، دارایی ارزشمندی برای پزشکی از راه دور محسوب می­شود.

و اخیرا طبق گفته گروهی از متخصصان اختلالات مزمن عصبی در JAMA Neurology: «قابلیت­های نظارت از راه دور روی مسائلی که برای بیماران بسیار مهم است باعث ایجاد اعتماد می­شود و به پزشکان در دادن مشاوره های اختصاصی به بیماران از طریق ویدئو کنفرانس کمک می­کند».

به عنوان مثال، محققانی که در مورد بیماری مزمن کبدی مطالعه می­کنند، گزارش داده­اند که در مطالعات انجام شده بر روی بیماران آلوده به ویروس هپاتیت C که به کبد آسیب می زند، پاسخ به درمانی که از طریق ویدئو کنفرانس ارائه شده بود به خوبی همان پاسخ یا حتی بهتر از پاسخ به درمان بیمارانی بود که درمان حضوری دریافت می­کنند.

حداقل در حال حاضر برای بحران کووید-19 ارائه مراقبت از طریق پزشکی از راه دور را برای هر شرایطی از طریق مدیکر و از طریق اکثر بیمه‌گران تکمیلی قابل جبران است. همچنین الزامات قبلی مبنی بر اینکه بیمار پزشک باید در یک موقعیت باشند را کاهش داده است. و مثلا امکان بازپرداخت هزینه مشاوره بین یک پزشک ساکن نیویورک و بیمار ساکن ورمونت را فراهم می­کند. این شرایط به نفع همه ما است یعنی هم پزشکان و هم بیماران، بیایید امیدوار باشیم که این قوانین جدید برای دوران پس از پاندمی هم پابرجا بماند.

دکتر باکاش گفت که به احتمال زیاد «وقتی ویروس از بین برود، برخی از بیمارانی که از پزشکی از راه دور استفاده کرده‌­اند، ویزیت­‌های از راه دور را به مراجعه به مطب دکتر ترجیح می­دهند». با این حال، او تاکید کرد هر چقدر هم که چنین ویزیت­‌هایی دقیق باشند اما جایگزین ویزیت حضوری و معاینه فیزیکی بیمار نیستند­­­، در غیر این صورت ممکن است نتوانید مواردی مثل یک توده در سینه، سوفل قلبی یا یک توده در شکم را بررسی کنید.

دیر یا زود باید بیماران را به صورت حضوری معاینه کنیم. بسیاری از ما پزشکان تمایل داریم بیماران حداقل یک بار در سال و -اغلب هر چهار ماه یکبار – در صورت داشتن یک بیماری مزمن به صورت حضوری به ما مراجعه کنند.

منبع

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *